Venemaa kutse pakub Alaverile pinget

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pole võimatu, et tuleva aasta kevadest juhendab Mati Alaver Venemaa suusatajaid.
Pole võimatu, et tuleva aasta kevadest juhendab Mati Alaver Venemaa suusatajaid. Foto: Raigo Pajula

Samal ajal kui Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver utsitas eile hommikul Ramsaus treeningul hoolelauseid, ehtis tema pilt kõikide Eesti suuremate uudisteportaalide esikülgi. Enese teadmata oli ta sattunud pommuudise keskmesse.
 


Uudised olid aga vastukäivad. Esmalt ilmus spordimeediasse Venemaa suusaliidu presidendi Jelena Välbe väide, et Alaverist saab järgmise aasta mais Venemaa suusakoondise peatreener. Sellele järgnesid Eesti suusajuhtide sõnavõtud, kus see info seati suure kahtluse alla, skeptilisi sõnavõtte kostis ka Venemaa poolelt.

Tõe avalikkuse ette toomine võttis veel aega. Alaver viibis sportlastega treeningul ega pööranud taskus lakkamatult helisevale telefonile vähimatki tähelepanu. Alles paar tundi hiljem võttis ta Eesti ajakirjanikega ise ühendust.

Küsimustele vastates pidas Alaver pikki mõttepause, kuid tunnistas: «Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe tegi mulle ettepaneku asuda 2011. aasta kevadest Venemaa koondise peatreeneriks. Praeguse seisuga on see kõik. Oleme paar korda kohtunud ja seda asja arutanud, kuid läbirääkimised seisavad alles ees.»

Alaver ei soovinud või ei osanud kommenteerida, miks Välbe uudise Venemaa meediasse paiskas. Taas valitses telefonitorus pikk vaikus, alles siis ta kordas: «Jääksin selle juurde, et ettepanek on tehtud.» Venemaa juhtivale spordilehele Sovetski Sport ütles ta aga samuti pärast pikka pausi, et Välbe selline tegu oli veidike ootamatu.

Õige ajastus

Venemaa pool valis Alaveri meelitamiseks õige aja. Pole ju saladus, et algav hooaeg jääb suusaprofessori parimatele õpilastele Andrus Veerpalule ja Jaak Maele ilmselt viimaseks.

Järelkasvu hulgast pole aga sama säravaid suusamehi näha. Alaver jäi olukorda kommenteerides siiski diplomaatiliseks. «Usun, et ka Eesti koondisel seisab ees huvitav ajajärk – olenemata sellest, kes töötab peatreenerina,» märkis ta.

Kuid kahtlemata oleks töö Venemaa koondisega 56-aastasele mehele uus ja huvitav väljakutse, mis tagaks ka soliidse sissetuleku. Ajakirjanduse andmetel jääb Alaveri palk Eesti koondise eesotsas saja tuhande krooni kanti.

Lisaks muudele hüvedele annaks töö Venemaal võimaluse jätkata tippsuusatamises. «Tegemist on ju ühe maailma parima suusariigiga,» hindas ta. Sovetski Spordiga vesteldes lisas ta: «Olen veendunud, et Venemaa suusatajate potentsiaal on maailma suurim, ent praegune põlvkond pole suutnud seda avada.»

Samas intervjuus märkis Alaver, et näeb Venemaa suusatamise seisu parandamiseks palju reserve. Tema sõnul tuleks korrastada koondise organisatoorset poolt ja määrdetiimi tööd ning moodustada ühtne koondis.

Täpselt õige mees

Välbe ja Alaver tegid võimalikust koostööst juttu tänavu mais. Kuna Alaver oli selleks ajaks alustanud juba Eesti koondise uue hooaja ettevalmistust, jõuti arusaamani, et leping ei sünni enne aasta möödumist. Eesti Suusaliidu ees hoidis Alaver läbirääkimisi salajas, selline olevat suusamaailma kirjutamata seadus.

Alaver ei osanud öelda, millal ta Välbega järgmine kord kohtub. «Praegu on nii minul kui ka Jelena Välbel oma asjadega palju tegemist,» lausus ta. «Pühendun täie pingega Eesti koondise MMi ettevalmistuseks.»

Tegelikult seob Alaveri Eesti suusatamisega leping kuni 2014. aastani, ent ilmselt ei käiks tema väljaostmine venelastele üle jõu. Eilsete arvamusavalduste põhjal on selgelt näha, et just teda nähakse ainuõige mehena Venemaa suusatamise eesotsas.

«Kindlasti on Mati Karlovitš täpselt see mees, keda Venemaa suusatamine vajab,» arvas koondise eelmine peatreener, praegu mänedžerina tegutsev Juri Tšarkovski. Venemaa meedias iseloomustas ta Alaveri kui väga head ja tarka spetsialisti, kes loeb palju ja hoiab end suusatamise uuemate arengutega pidevalt kursis.

Kuna Alaver ei siirdu idanaabri juurde enne algava hoo­aja lõppu, peavad venelased seni läbi ajama peatreeneri kohusetäitjaga. Eile polnud veel selge, kes sellesse ametisse määratakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles