Dopinguraport paljastab: kunagine Tour de France'i võitja tegeles ulatusliku pettusega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bjarne Riis.
Bjarne Riis. Foto: SCANPIX

Taani Antidopingu Agentuuri põhjalik raport paljastab, et Taani kunagine tipprattur Bjarne Riis tegeles meeskondi juhtides ulatusliku dopingupettusega.

Suurima tähelepanu pälvis mõistagi 1996. aasta Tour de France'i võitja ja Tinkoff-Saxo juhina koos Alberto Contadoriga mitmeid säravaid tiitleid võitnud, kuid praeguseks suurest rattaspordist (kas lõplikult või ajutiselt?) taandunud Bjarne Riis, vahendab Spordipartner.ee. Riis on varem tunnistanud, et kasutas ratturina dopingut, kuid nüüd tuleb välja, et erinevate nimedega meeskondi juhtides olid keelatud ained samuti Riisi olulisteks vahenditeks edu saavutada. Kõige valgustkartvamad teod leidsid aset Team CSC aegadel, kui ratturid olid seotud eelkõige skandaalse arsti Eufemiano Fuentese ja tema Hispaanias asuva veredopingu programmiga.

Raporti kohaselt olid Fuentese klientideks Riis, praegune Cannondale-Garmini spordidirektor Johnny Weltz, endine Riis Cyclingu tegevdirektor Alex Pedersen ja veel mitmed endised Taani profiratturid. Kuna 96-leheküljelises raportis välja toodud dopinguafäärid jäävad selle aastatuhande algusesse, siis karistusest asjaosalised pääsevad, sest vastavalt Maailma Antidopingu Agentuuri määrustele aeguvad sellised juhtumid kaheksa aasta möödudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles