Pronksisel Mettisel võidu tähistamiseks aega pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Mettis
Juhan Mettis Foto: Margus Ansu

«Kolmandat kohta ma tähistada ei kavatse. Ma olen sportlik noormees – olen nädal aega koolist puudunud ja pean hakkama võlgu tasa tegema. Tähistamiseks aega pole,» sõnas pühapäeval judo Minski MK-etapil raskekaalus 3. koha võitnud Juhan Mettis.



Tartust pärit noormees ei salanud, et tulemus tuli talle endalegi väikese üllatusena. Eelmisel nädalal tegi ta kaasa Riia turniiril, kus suuresti ebaõnnestus. Seetõttu ei hellitanud Mettis seoses Minski etapiga ka ülearu suuri lootusi. Eesmärk oli näidata head maadlust ja mitte alla anda. Mingeid vaimseid pingeid ta endale peale ei pannud.

Ja tagajärg? Mettis pidi tunnistama vaid ühe vastase paremust. Poolfinaalis kaotas ta lisaajal hilisemale võitjale Vladimirs Osnacsile. Just see kohtumine jäi eestlasel kõige enam kripeldama. «See oli valus kaotus. Mul sai lisaajal lihtsalt jaks otsa. Normaalaja lõpuni olime täitsa võrdsed. Polnud sugugi kindel, kumma poole paremus lõpuks kaldub,» nentis Mettis, kelle sõnul polnud pronksimatški kergete killast.

Peaeesmärk – U23 EM

Ometi sai ta seal kindlalt – waza-ari ja kahe yuko’ga – jagu ukrainlasest Kirilo Biletskist. «Tegelikult on ta minu jaoks väga ebamugav vastane. Tal on selline omamoodi haar­devõtmine, mis minu jaoks üsna keeruline. Aga õnneks suutsin temaga siiski hakkama saada,» nentis Mettis, kelle sõnul on Minski MK-etapi 3. koht tema jaoks väga oluline. Varem on tal täiskasvanute MK-etappidelt taskus samuti üks 3. koht. Kuid toona oli Tallinnas peetud võistlusel konkurents palju nõrgem kui Minskis.

Senise karjääri kaalukaimaks võiduks peab Tartu Miina Härma gümnaasiumi lõpetanud noormees aga mullust juunioride EM-hõbedat. Tänavu loodab ta sellele reale aga juba uue saavutuse kirjutada. Nimelt peetakse novembris kuni 23-aastaste judokate EM, kust Mettis ei taha medalita tagasi tulla. «Tahan sealt koondise treenerile rõõmusõnumeid tuua,» sõnas Andres Põhjala õpilane kavalalt.

Paljuski võlgnebki Mettis oma senise edu eest tänu treener Andres Põhjalale, kellega on paika pandud kõrgeimad eesmärgid. Järgmiseks suureks verstapostiks oleks 2012. aasta Londoni olümpia. Unistuste nimel on koostatud põhjalik treeningplaan, lisaks on Mettisel eraldi jõusaalitreener. Professionaalset suhtumist näitab seegi, et tema toitumiskava on paika pannud professor Mihkel Zilmer.

Padar sai vigastada

Selleks, et oma unistuste teelt mitte kõrvale kalduda, asus Mettis tänavu Tartu Ülikooli kehakultuuri tudeerima. Spordi ja kõrghariduse ühitamiseks näis see olevat parim võimalus. Tõsi, vahepeal kaalus ta ka arsti- ja juuraõpinguid, ent kuna ta tulevikus näeb end pigem tippsportlasena, langesid need variandid ära.

Teistel eestlastel Minski MK-etapil nii hästi ei läinud. Kuni 81 kg kehakaalus tuli Aleksandr Marmeljuk viiendaks ja kuni 73-kiloste meeste seas oli Künter Rothberg seitsmes.

Kõige täbaramalt läks aga Martin Padaril, kellel lõi avamatšis valgevenelase Aleksandr Vahhavjakiga välja kuu aega tagasi MMil saadud rinnalihasevigastus. «Sama vigastus andis Martinil juba treeningulgi tunda. Praegu puuduvad meil andmed, kui tõsise probleemiga on tegemist. Esmaspäeval kell viis jõuame Eestisse ja teisipäeval läheb Martin uuringutele. Alles pärast seda saame öelda, milline on seis,» nentis Eesti judokoondise peatreener Aavo Põhjala.

Judokoondise järgmine etteaste on nädala pärast Hollandis, Rotterdami MK-etapil. Tõenäoliselt peab Padar sellelt võistluselt kõrvale jääma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles