Kõigi aegade suurim võit: Fidži tümitas rekordskooriga Mikroneesiat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikroneesia ja Fidži vaheline kohtumine.
Mikroneesia ja Fidži vaheline kohtumine. Foto: Ekraanitõmmis videost

Fidži jalgpallikoondis sai Vaikse ookeani mängudel kirja kõigi aegade suurima võidu rahvusvahelises kohtumises, kui Mikroneesiale löödi koguni 38 vastuseta väravat. Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) pole siiski veel ametlikult kinnitanud, kas tulemus ka rekorditeraamatusse läheb, sest mängudel osalevad U23-vanuseklassi koondised, kirjutab The Guardian.

Selge on see, et Fidži saavutus ületab kindlalt Austraalia 2001. aasta võidutulemuse, kui Ameerika Samoad kolgiti MM-valikmängus 31:0. Mikroneesia jaoks oli seejuures tegu teise järjestikuse suure kaotusega, sest kaks päeva varem jäädi «vaid» 0:30 alla Tahitile. Kahe mänguga on seega lastud endale lüüa 68 väravat, kuid peatreener Stan Foster nägi rekordmängus ka palju positiivset.

«Teisel poolajal saime täitsa kenasti hakkama,» lausus Foster, kelle hoolealused korjasid esimese kolmveerandtunniga palli võrgust 21, teisel poolajal aga ainult 17 korral. «Avapoolajal oli markeerimine lohakas, seega käskisin mängijatel poolajal oma mehi paremini valvata. See toimis,» vahendab The Guardian Fosteri sõnu.

Võimalik, et teisel poolajal aitas Mikroneesial paremini esineda ka treeneri ootamatu käik, kui ta võttis platsilt ära väravavahi Walter Pengelbew ja saatis postide vahele hoopis poolkaitsja Dominic Gadadi. Vähemalt võitis Mikroneesia Paapua Uus-Guineas peetaval turniiril kiirelt 500-pealise publiku südamed, ehkki juba esimese viie minutiga oldi 0:5 kaotusseisus. Nii nõudsid tribüünilolijad häälekalt penaltit igal korral, kui Mikroneesia mängijad vastase karistusala lähedusse jõudsid.

«Nad olid nii suured,» ohkas väravavahiks kehastunud 20-aastane Gadad, viidates vastastele. Vähemalt ei mõnitanud Fidži oma vastaseid Tahiti koondise kombel, kes esitas pärast 30:0 võitu platsil traditsioonilise haka-tantsu. «Esiteks nad võitsid meid ja seejärel viskasid veel meie üle nalja. Piinlik oli,» kirjeldas Gadad. «Meil on raske, sest hakkasime alles hiljuti jalgpalliga tegelema.»

Enamik Mikroneesia meeskonnast alustas tõepoolest jalgpalli mängimist vaid poolteist aastat tagasi. Gadad sai enda sõnul esmakordselt väravavahi ametit proovida aga alles kolme nädala eest. «Suurem osa neid poisse on pärit väikestest küladest, kus jalgpalli ei mängita, nii et nad on isegi kõva arengu läbi teinud,» lausus austraallasest treener Foster. «Nad pole harjunud suurel turniiril publiku ees kõrge klassiga mängijate vastu tegutsema. Mäng Tahitiga oli neile tõeline šokk, aga nad said sellega tublilt hakkama.»

Ehkki maailma edetabelis 209 meeskonna seas 195. kohal oleva Fidži ridades sai koguni viis meest kirja kübaratriki ja näiteks Atonio Tuivuna arvele märgiti kümme tabamust, polnud nende uruguailasest peatreener Juan Carlos Buzzetti meeskonna tegutsemisega üldse rahul. «Jätsime lubamatult paljudes olukordades värava löömata. Kes teab, mis lõppseis võinuks ilma selleta olla? Ühepuutesööduga mängides jõudsime alati värava alla ja tekitasime ohtlikke olukordi, kuid vahel meeldib mõnele mängijale palliga unistama ja aega raiskama jääda,» kurjustas Buzzetti.

Enamasti ei pidanud Fidži siiski ise olukordade loomisega suurt vaeva nägema, sest sai rünnakut alustada Mikroneesia väravalöögi järel. Neid andis Mikroneesia koondise ründaja ning ükski löök ei küündinud väljaku keskjoonest kaugemale. Võidu suurus Buzzettile siiski mingit rõõmu ei pakkunud. «Pidime väravate vahet silmas pidades lihtsalt kogu aeg ründama. Tunneme ennast vastaste ees väga halvasti, aga meil polnud muud võimalust, sest Tahiti lõi neile 30 väravat ja järgmises mängus kohtume ise Tahitiga,» selgitas Buzzetti.

Mikroneesia kohtub järgmises kohtumises Vanuatuga, kes viigistas viimati 1:1 Fidžiga. Gadadi eesmärk selleks mänguks on lihtne: «Tahaksime vähemalt ühe värava lüüa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles