Venemaa leht meenutab: Kink ja Tiidus nägid mõrvatud jalgpalliagenti viimaste seas

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kink.
Tarmo Kink. Foto: SCANPIX

Venemaa üks mainekamaid uuriva ajakirjandusega tegelevaid ajalehti «Novaja Gazeta» avaldas pika loo ühe Venemaa kunagise tuntuima jalgpalliagendi Juri Tiškovi mõrvast, mis leidis aset 2003. aastal Moskvas. Loost selgub huvitava detailina, et ühed viimastest, kes Tiškovi elusana nägid, olid Eesti koondise jalgpallur Tarmo Kink ja tema kasuisa Aivar Tiidus.

Tiškov tapeti 2003. aastal ööl vastu 11. jaanuari oma kodumaja ees, kuid mõrvarit pole seni suudetud tabada. «Novaja Gazeta» avaldas esmakordselt fotoroboti pildi kahtlusalusest ning avas pikas artiklis Tiškovi tausta. 2001. aastal sai Tiškov esimese venelasena ametliku jalgpalliagendi litsentsi, mis oli pinnuks silmas paljudel, kes seni reguleerimata üleminekuturul sageli «mustalt»suuri summasid liigutasid. 

Tiškovil õnnestus koos kaaslastega 2002. aasta talvel teha ka esimene suurtehing, kui vahendati Torpedo-ZILi poolkaitsja Dmitri Smirnovi üleminekut Moskva Torpedosse. Talvise ülemineku akna jooksul oli agnetuuril plaanis veel vähemalt üks märkimisväärne tehing, kuid 11. jaanuaril Tiškov tapeti.

Artikli järgi viivad mõrva niidid Tiškovi lapsepõlvesõbra Maksim Tšeltsovini. Tiškovi ja Tšeltsovi vahelised suhted olid 2002. aasta lõpus jahenenud, millele viitas oma tunnistuses ka Tiškovi naine Jelena. Lisaks oli Tšeltsov vastavalt uurijatele antud tunnistusele üks viimaseid inimesi, kes Tiškovi mõrvaööl elusana nägi.

«Viimast korda kohtusime Tiškoviga 10. jaanuari õhtul umbes kella 22.30 paiku, kui kohtusime Smolenskaja metroopeatuse lähedal asuvas restoranis «Sila»,» kirjeldas Tšeltsov ametivõimudele antud tunnistuses, mille «Novaja Gazeta» nüüd esmakordselt avalikkuse ette tõi. «Tiškoviga koos oli üks noor jalgpallur Eestist ja tema isa Aivar (Tiidus - toim.). Nad olid tulnud Spartakist, kus see jalgpallur testimas käis,» rääkis Tšeltsov. Toona veel 17-aastane Tarmo Kink siirdus lõpuks Spartakisse 2003. aasta suvel, sõlmides klubiga viieaastase lepingu, kuid ei suutnud end lõpuks siiski Venemaa tippklubi põhikoosseisu murda.

«Kui ma Tiškovi seltskonnast umbes kell 22.50 lahkusin, palus ta minult veel arve maksmiseks raha laenuks, sest tal endal olevat rahakotis ainult sada dollarit. Maksingi ära ja läksime kumbki oma teed, koju jõudsin kell pool üks,» jätkas Tšeltsov. «Kell kolm helistas mulle Tiškovi naine ja ütles, et mees tapeti kodumaja ees.»

Ajaleht proovis ka Tšeltsoviga ühendust saada, kuid ebaõnnestunult. Nende allikate andmetel elab Tšeltsov juba mitmendat aastat Prantsusmaal ja käib Moskvas väga harva, liikudes niisugustel juhtudel ringi ainult relvastatud turvameeste saatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles