Õuduste õhtu Zenica jalgpallistaadionil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii lüüakse teine pall Pavel Londaku väravasse.
Nii lüüakse teine pall Pavel Londaku väravasse. Foto: Aleksander Djorovic

Eile hilisõhtul peetud jalgpalli MMi valikturniiri kohtumisest Bosniaga võis oodata mida iganes… kuid ilmselt ei osanud keegi oodata, et Eesti sõna otseses mõttes purustatakse. 0:7 kaotust pole ju võimalik kuidagi teisiti nimetada.    

«Väga masendav tuju, ei kujuta ette, kuidas nii võis juhtuda,» imestas pettunud Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli.

Bosnia ja Hertsegoviina ründajad ajasid Eesti kaitseliini tagajalgadele juba kohtumise alguses. Esimese kahe minuti jooksul lasti kaks korda äärelt läbi Saksamaa liiga klubi Wolfsburgi ääreründaja Zvjezdan Misimovic. Terve mäng jätkus samas taktis – arusaadavalt tundsid eestlased puudust Raio Piirojast. «Ei saa ju poolvigast mängijat sisse panna, kaua ta seal kestnud oleks,» selgitas Rüütli keskkaitsja puudumist.

Esimene ehmatus möödas, said eestlasedki jalad alla. Aktiivselt tegutsesid Konstantin Vassiljev, Joel Lindpere ja Ats Purje, kes sai ka eestlaste parima võimalusena 20. minutil ohtlikult löögile, kuid õige pea anti initsiatiiv taas käest.

Piiroja asemel keskkaitses koos Alo Bärengrubiga mänginud Taavi Rähni jaoks olid, aga edasised minutid eriti masendavad. Esmalt sai ta vastase pikale pallile peaga nõnda õnnetult vahele, et Misimovic pääses väravavahiga silmitsi ning lõi seisuks 1:0.

Vaid neli minutit hiljem tõmbas Rähn trahvikastis maha vastaste ründaja Zlatan Muslimovici ning kohtunik määras penalti, Misimovic lõi kohtumise teise värava. Poolaja lõpuminuteil Bosnia rünnakulaviinid vaibusid ning Eesti pääses mõtteid korrastama.

«Esimesel poolajal vähemalt proovisime mängida ning suuri etteheiteid mul polegi,» märkis Rüütli. «Teisel poolajal kombineerisime paraku üle. Lihtsast söödumängust ei ole ju kasu. Tuleb teravusi luua, meil jäi sellest puudu.»

Võõrustajad muutsid eestlaste teise poolaja õudusunenäoks. Varasemates Eesti koondise mängudes kindlalt tegutsenud väravavaht Pavel Londak pudistas Misimovici tsenderduse oma väravasse ning tabloo näitas 3:0.

Pärast seda muutus murdunud Eesti kaitseliin läbisõiduhooviks. Esmalt jooksis Muslimovic keskkaitsepaari Rähni ja Bärengrubi üle ning lõi 58. minutil 4:0. Seejärel põrutas Edin Dzeko 60. minutil tugeva löögiga 5:0 ning sama mees tõi 77. minutil tabloole numbrid 6:0.

«Bosnialased mängisid meie kaitseliini selgelt üle, kaitsjate taha mängitud pallid osutusid peaaegu kõik ohtlikuks,» tunnistas Rüütli. 

Zenica staadionile tulnud pealtvaatajad nõudsid veel väravaid ning kuigi ka kodumeeskond paistis väsinud, kostitati valgetes särkides mänginud Eestit veel ühega. Vahetusest sekkunud Senijad Ibricic lõi värava eest 7:0. Nii masendavate numbritega jäädi viimane kord alla aastal 1999. Iisraelile, valikmängudes polnud sellise vahega veel kaotatud.

«Proovimise täna liiga palju jalgpalli mängida,» rääkis Rüütli. «Meie tase paraku on palli puhtaks löömine ning enda koopa lukus hoidmine. Vastased karistasid meie pealehakkamise ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles