Igor Netto – jalgpallur, olümpiavõitja ja eestlane

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Netto.
Igor Netto. Foto: Erakogu

Tänavu oleks saanud 85-aastaseks ainus eestlasest olümpiavõitja jalgpallis – Igor Netto, kes küll kunagi Eestis ei elanud ja eesti keelt ei rääkinud, kuid kelle mõlemad vanemad olid kahtlusteta eestlased.

«Tere!» ütleb mulle peaaegu aktsendita eesti keeles Lev Netto. 90-aastane Lev on Igor Netto vanem vend, kes siiani elab Moskvas. «Ja-jaa, ma ikka mäletan eesti keelt!» naeratab ta malbelt. Aga pikemalt rääkida on tal ikkagi lihtsam vene keeles.

Kaheksa aastat GULAGi vangilaagris karmis Norilskis istunud Leviga tulin rääkima, kuivõrd maailmakuulus Igor Netto ise tundis ennast eestlasena.

Poolkaitsjana mänginud Igor Netto tuli Nõukogude jalgpallimeeskonna kaptenina olümpiavõitjaks 1956. aastal. Netto oli tolle põlvkonna üks kuulsamaid jalgpallureid Nõukogudemaal – ta oli kümme aastat jutti Nõukogude Liidu koondise kapten. Paljude meelest oli koos väravavaht Lev Jašiniga Nõukogude Liidu parimaid jalgpallureid kogu selle riigi ajaloo jooksul. Autoriteetne France Football valis Igor Netto 1957. aastal Euroopa kümne parima palluri hulka.

Lev räägib, et loomulikult teadis temast viis aastat noorem Igor, et tema juured on Eestist. «Ta ikka teadis meie perekonnalugu,» kinnitab Lev Postimehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles