Albaania jalgpallikoondis sai kohtust EM-valiksarjaks tõhusat abi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Spordi Arbitraažikohus (CAS) otsustas tühistada Euroopa Jalgpalli Liidu UEFA otsuse seoses Albaania ja Serbia vahelise jalgpallikohtumisega, mis jäi rahutuste tõttu pooleli. UEFA andis toona 3:0 võidu Serbiale, kuid karistas serblasi siiski -3 punktiga. Nüüd otsustas CAS aga 3:0 võidu anda hoopis Albaaniale ja see suurendas tunduvalt nende võimalusi pääseda 2016. aasta EM-finaalturniirile.

Vaidlusalune matš leidis aset eelmise aasta oktoobris Belgradis. Segaduse algatas avapoolaja viimastel minutitel staadioni kohale ilmunud ja sinna tiirutama jäänud droon, mille külge oli seotud Albaania lipp kirjaga «põlisrahvus». Seejuures oli lipul Albaania territooriumina kujutatud ka Kosovo piirkonda. Inglasest väljakukohtunik Martin Atkinson, kes oli pidanud kohtumise korra juba tribüünidel põletatud rakettide tõttu katkestama, peatas mängu taas.

Serblasel Stefan Mitrovicil õnnestus drooni küljes rippunud lipp kinni püüda ning seejärel asus ta ka drooni taevast alla sikutama, kuid see ei meeldinud Albaania mängijatele, kes tormasid oma lippu kaitsma ning Mitrovici käest päästma. Üleüldise rüseluse järel otsustas Atkinson meeskonnad riietusruumi rahunema saata, teel sinna pildusid Serbia fännid Albaania mängijaid tribüünilt kõikvõimalike kättejuhtunud esemetega. Lisaks tungiti väljakule ka tribüünidelt.

Kuigi Albaania saab vastavalt CASi otsusele tabelisse kolm punkti, siis jäi ikkagi jõusse Albaania Jalgpalli Liidule määratud rahaline karistus, milleks on 100 000 eurot.

CASi otsuse järel on Albaanial nüüd EM-valiksarja I-alagrupis 10 punkti. Serbial on kirjas aga -2 silma. I-alagrupi tabeliseis: 1. Portugal 12 punkti/5 mängu, 2. Taani 10/5, 3. Albaania 10/4, 4. Armeenia 1/5, 5. Serbia -2/5.

Kui Albaanias sai CASi otsus loomulikult positiivset vastukaja, siis näiteks Taani koondise peatreener Morten Olsen märkis ajalehele Ekstra Bladet, et asjad kipuvad ikka nende jaoks viltu vedama.

Serbia ja Albaania kohtuvad valiksarjas omavahel korra veel ning vastamisi minnakse 8. oktoobril Albaanias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles