Harri Kullas Läti MM-etapil poodiumil

Postimees Sport
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauls Jonass (vasakult), Max Anstie ja Harri Kullas.
Pauls Jonass (vasakult), Max Anstie ja Harri Kullas. Foto: Rauno Kais

Lõppenud nädalavahetusel sõideti Lätis Kegumsis motokrossi maailmameistrivõistluste 12. etapp, kus samaaegselt toimus ka 65cc ja 85cc Euroopa meistrivõistluste finaaletapp ning lisaks peeti ka EMX250 klassi EM-etapp. Hea võistluse tegi Harri Kullas, kes tõusis lõpuks poodiumile.

Kui laupäeval toimusid suurem osa sõite kuiva ilmaga, siis eile varahommikul alanud vihmasadu muutis raja totaalseks mudamülkaks, kus eksisid nii tiitlipretendendid, kui ka aeglasemad sõitjad.

MXGP klassis oli üle pika aja rajal ka Tanel Leok (Kawasaki), kelle osalemise plaan teostus alles mõned päevad tagasi ning tal tuli võistelda Eestist võetud tsikliga, kuna tema õige masin ei jõudnud Inglismaalt õigeks ajaks kohale.

Kvalifikatsioonis sai Leok tagasihoidliku stardi ja ületas lõpujoone 19. Esimeses võistlussõidus oli Leok sõidu algfaasis võistlejaterivi teises pooles ning sõidu edenedes tõusis ta 15. kohale. Sõidu esikolmiku moodustasid Suzukidel võistlevad hollandlane Glenn Coldenhoff ja Kevin Strijbos ning prantslane Gautier Paulin Hondal.

Teise sõidu võitis kindlalt avasõidus alles kaheksanda koha saanud prantslane Romain Febvre (Yamaha), kellele järgnesid Coldenhoff ja Paulin. Leok sai küll parema stardi ja liikles 14. koha peale, kuid pidi tehnilistel põhjustel sõidu katkestama. Etapivõidu sai Coldehoff, teine oli Paulin ja kolmas Febvre.

MX2 klassis olid võistlemas Sahkar Racing sõitja Karel Kutsar (KTM) ja paar päeva tagasi üllatusliku pakkumise saanud Harri Kullas, kes asendab hooaja lõpuni vigastuse tõttu eemale jäävat venelast Aleksander Tonkovit Wilvo Nestaan Husqvarna tehasemeeskonnas. Mõlemad eestlased tegid kvalifikatsioonis hea sõidu, kui Kullas ületas lõpujoone 13. ja Kutsar 18. kohal.

Kullas tegi ka väga hea esimese sõidu olles juba alguses esikuuikus ja head tempot tehes lõpetas ta viiendana. Kullase ees lõpetasid britt Max Anstie (Kawasaki), Läti tulevikulootus Pauls Jonass, hollandlane Davy Pootjes (mõlemad KTM) ja šveitslane Jeremy Seewer (Suzuki) ning selja taga valitsev maailmameister prantslane Jordi Tixier (Kawasaki).

Karel Kutsar kukkus sõidu algfaasis, aga ta jätkas võistlemist, kuid sõidu teises pooles tuli valutava jala tõttu rajalt maha. Kullas sai teises sõidus veelgi parema stardi ja sõitis enamuse distantsist kolmandal kohal ning suutis tempot lõpuni hoida lõpetades võidukihutamise Anstie ja Jonassi järel. Kutsar sai samuti parema stardi ja sõitis kahekümnenda koha piirimail, kuid pidi siis sõidu katkestama.

Kahe sõidu kokkuvõttes võitis Anstie Jonassi ja oma elu esimese MM-poodiumikoha saanud Kullase ees.

EMX250 arvestuses läksid Euroopa meistrivõistluste punkte jahtima Priit Rätsep (Honda), Indrek Mägi (Kawasaki) ja Jan Jakobson (Kawasaki). Rätsep sõitis enda kvalifikatsioonigrupis välja kolmanda aja ja pääses otse finaali, Mägi aeg oli teises grupis üheksas ja koht seega finaalis kindlustatud. Jakobson seevastu sai kirja 20. aja ja pidi minema lohutussõitu, kuid seal ei mahtunud ta napilt esikümnesse, kui ta oli 11. ning finaali uks jäi talle suletuks. Üleeile toimunud esimeses sõidus kukkus Mägi avaringil kaks korda, kuid hoolimata sellest tuli ta lõpuks 19. kohale. Rätsepa start ebaõnnestus, kuid peagi suutis ta end esikümnesse sõita, kuid siis ta kukkus ja ei saanud tsiklit kohe tööle ning ta langes võistlejaterivi lõppu. Sõidu lõpetas ta siiski 24. kohal.

Eile sõidetud mudasõidus tegid eestlased hea esituse. Mägi sai meie meestest küll paremini minema, kuid sõidu poole peal möödus temast Rätsep, kes lõpetas sõidu 8. kohal, Mägi ületas lõpujoone 10. kohal. Kuna eile paar sõitjat kukkusid ja ei saanud täna sõita, siis sai ka Jakobson võimaluse startida ning tema oli lõpuks 33. Kokkuvõttes sai etapivõidu belglane Damon Graulus (Yamaha), kes võitis eilse sõidu ja oli täna 4. Teiseks tuli tänane võitja sakslane Brian Hsu (Suzuki), tema oli eile 8. Kolmanda koha sai sõidud neljanda ja kolmandana lõpetanud taanlane Thomas Kjer Olsen (KTM). Rätsep ja Mägi olid vastavalt 14. ja 15. ning Jakobson 34.

85cc klassis läks eestlastest kõige paremini Hans-Jörgen Talvikul (KTM), kes sõitis esimeses sõidus enamus distantsist esitosina piirimail, kuid sõidu lõppedes andis ta kohti ära ja oli 18. Allar Pent (KTM) oli selles sõidus 23., Meico Vettik (Kawasaki) 24. ja Egert Pihlak (KTM) 29. Eilses mudasõidus suutis kõige paremini mülgastes laveerida taas Talviku, kes hoolimata kehvast stardist sõitis end 13. kohale. Vettik ületas lõpujoone 18., Pent 19. ja Pihlak 21. kohal. Kahe sõidu kokkuvõttes sai Talviku 17., Vettik 24., Pent 25. ja Pihlak 28. koha. Euroopa meistriks tuli sõidud teise ja esimesena lõpetanud hollandlane Raivo Dankers (KTM), hõbeda sai taanlane Bastian Boegh Tamm (Kawasaki) ja pronksi hollandlane Brian Ven Den Klij (Kawasaki).

Väiksemate 65cc klassi avasõidus kihutas Romeo Karu (KTM) pikalt teisena, kuid lõpu poole ta kukkus ja ei saanud väga kaua tsiklit käima ja konkurendid pääsesid kõik mööda ning talle märgiti lõpuprotokolli 31. koht. Teine eestlane Martin Michelis (KTM) tegi südi sõidu ja oli lõpuks 11. Eilses mudakrossis näitas Karu taas sitket minekut ja lõpetas 10-kordse maailmameistri belglase Stefan Eversti poja Liami järel kaheksandana. Michelis seevastu takerdus pikalt ühele tõusule ja ta oli lõpuks 24. Kahe sõidu tulemusena kuulus Karule Euroopa meistrivõistlustel 12. ja Michelisele 17. koht. Kaksikvõidu võtsid hollandlased Scott Smulders ja Kay Karssemakers (mõlemad KTM), Smulders oli eile teine ja täna neljas ning Karssemakers siis vastavalt esimene ja kuues. Pronksile tuli täna võitnud tšehh Martin Venhoda (KTM), tema oli eile 8. Noor Everts oli kokku 5.

Motokrossi maailmameistrivõistlused jätkuvad 26. juulis Tšehhis Loketi rajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles