Venelased üritavad MMi eel probleemi peita

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmelgi puhul rassistliku käitumisega silma paistnud Moskva Spartaki fännid on tribüünile toonud ka haakristiga lipu.
Mitmelgi puhul rassistliku käitumisega silma paistnud Moskva Spartaki fännid on tribüünile toonud ka haakristiga lipu. Foto: SCANPIX

2018. aasta suvel pöörduvad jalgpallifännide pilgud Venemaa poole, kui seal peetakse järjekordne MM-finaalturniir. Riigi juhtkond soovib suure spordipeoga näidata, et ka Venemaa on nüüdisaegne riik ja kõik liigub ülesmäge. Esmane ülesanne on muidugi vältida negatiivseid artikleid rahvusvahelises meedias, nagu juhtus Sotši talimängude ajal. Ometi usub mitu meie idanaabri juures mängivat tippjalgpallurit, et rassistlikud fännid saavad oma tahtmise ja ahvihäälitsustest võib saada MMi n-ö tunnusheli.

Eelmisel nädalavahetusel algas Venemaa kõrgliiga uus hooaeg ja kohe jõudsid rassistlikud fännid uudistesse. Moskva Spartaki ja Ufa kohtumises suutsid Spartaki fännid vastasmeeskonna ghanalasest mängumehe Emmanuel Frimpongi ahvihäälitsuste ja muu rassistliku sõimuga endast nii välja ajada, et Frimpong näitas provotseerijatele keskmist sõrme. Selle peale nägi ghanalane oma silme all kohtunikku talle punast kaarti lehvitamas.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko teatas juhtunu järel kohalikule meediale, et asjast ei ole mõtet puhuda suurt skandaali. Rahvusvaheline Jalgpalli Liit FIFA on juhtunu asjus alustanud aga juba uurimist. Ka Ghana Jalgpalli Liit kutsus FIFAt, Euroopa Jalgpalli Liitu UEFAt ja Venemaa Jalgpalli Liitu asja hoolega uurima ja süüdlasi karistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles