Meistriliiga 20. voor: Flora läheb Levadia needust murdma, Trans jahib Infoneti viiendat kohta

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora pole Levadiat ammu võita suutnud. Kas esmaspäeval tehakse sellele seeriale lõpp?
Flora pole Levadiat ammu võita suutnud. Kas esmaspäeval tehakse sellele seeriale lõpp? Foto: Tairo Lutter

Jalgpalli Eesti meistriliiga 20. voor pakub hulgaliselt põnevust nii tabeli alumises kui ka ülemises otsas, vooru naelaks on esmaspäevane mõõduvõtt igipõliste rivaalide FC Flora ja Tallinna Levadia vahel, mida Postimees näitab otsepildis. Samuti toob Postimees otsepildis vaatajateni vooru reedese avamängu Infoneti ja Narva Transi vahel.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Tallinna Levadia

Esmaspäeval 27. juulil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Kui Eesti klubijalgpallis aastaid vägikaigast vedanud Flora ja Levadia mai alguses nädala jooksul omavahel kaks korda vastakuti läksid, oli Levadial selg vastu seina – liigatabelis oli tiitlikaitsja liidrikohta hoidnud Nõmme Kaljust maas 11 ja Florast 8 punktiga. Kuid Flora vastu tegi Levadia seda, mida nad viimastel aastatel on alati teha suutnud, võites esimese mängu Ingemar Teeveri tabamusest 1:0 ja viigistades teise 1:1.

Nii ei ole Floral õnnestunud Premium liigas Levadiat võita juba ligi neli aastat, alates 2011. aasta septembrist. Sestsaadik on omavahel peetud 14 mängu, kuid võitu pole Flora kirja saanud, mullu mängiti kolm esimest kohtumist viiki ja neljanda võitis Levadia.

Liigatabelis on Flora enne esmaspäevast mängu liider, kuid seda vaid ühepunktilise eduga Kalju ja Levadia ees. Pärast 15. voorus Narva Transilt saadud ootamatut kaotust on võidetud neli mängu, kui järgemööda on alistatud Sillamäe Kalev, Infonet, Viljandi Tulevik ja viimati ka Paide Linnameeskond. Tõsi, Paide vastu pidi Flora võiduväravat taga ajama 87. minutini, kuni Gert Kams lõpuks palli mõnelt meetrilt võrku põrutas.

Levadia pidi eelmises voorus lõppenuks tunnistama kaheksamängulise võiduseeria, sest Infonetiga tehti võõral väljakul 2:2 viik. Hoogsat mängu jäi pisut varjutama arusaamatus seisul 1:0, kui Teever lõi Levadia teise värava, ent kohtunikud jätsid selle Levadia mängijate jaoks arusaamatul põhjusel lugemata. Samas võib tiitlikaitsja ka saadud ühe punktiga rahul olla, sest 2:2 viigivärava lõi Siim Luts seitse minutit enne mängu lõppu.

Viimases voorus pidi Levadia Infoneti vastu leppima vaid ühe punktiga. FOTO:
Viimases voorus pidi Levadia Infoneti vastu leppima vaid ühe punktiga. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

Levadia poolel ei saa kollaste kaartide tõttu kaasa teha äärekaitsja Artur Pikk. Võrreldes eelmise omavahelise kohtumisega on Levadia ridadesse lisandunud Artjom Artjunin, Igor Subbotin ja Tarmo Kink, kuid neist on põhikoosseisu koha suutnud praeguseks endale võtta vaid Artjunin. Lahkunud on samas keskkaitsja Ivan Pecha ja Paide ridadesse laenule siirdunud ründaja Artur Rättel, jätkuvalt on vigastatud keskväljamootor Ilja Antonov. Flora suvises üleminekuaknas peale ründaja Joonas Tamme olulisi täiendusi ei teinud, kuid saatis laenule poolkaitsja Karl-Eerik Luigendi ja ründaja Sakari Tukianineni, kes pallivad hooaja lõpuni vastavalt Paide ja Viljandi ridades.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Üldpilt Levadiast on sama. Nad on jõuliselt orienteeritud väravale, pall viiakse kiiresti ründetsooni ja seal on suurte jõududega kohe suund väravale. Kindlasti saab selleski mängus olema korralikku võitlust ja head tempot. Oleme saanud kaitse pidama ning loodame ka tugevate vastastega hoida oma värava korras.»

Flora keskkaitsja Enar Jääger: «Mängud Levadiaga on nii mängijatele kui fännidele erilisemad kui teised – alati võitluslikud, agressiivsed ja tasavägised. Siin on väga raske ennustada, mida see mäng toob. Tähtis on hästi mängida, see on meie kodumäng ja palju on kaalul.»

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Esmaspäevane mäng on mõlema meeskonna jaoks ülimalt oluline ning publikule tõeline maiuspala. Suuri sõnu pole tarvis teha. Hooaja edasist kulgu arvestades võivad seekordse Tallinna derbi punktid olla kulla hinnaga. Oleme tähtsa mängu eel optimistlikud ning läheme rõõmsa meelega kohtumisele vastu. Eesmärgiks on mõistagi ainult võit ning Premium Liiga liidrikoha tagasivõtmine.»

Levadia väravavaht Sergei Pareiko: «Kätte jõuavad otsustavad mängud. Flora ja Levadia kohtumised on alati erilised ning esmaspäevasele kohtumisele lisab veelgi pinget praegune tabeliseis. Kui tahame sügisel meistritiitlit kaitsta, siis peame eelseisvad liidrite duellid enda kasuks pöörama. Floral on praegu hea vorm – nad võitlevad innukalt, näitavad üles kannatlikkust ja ootavad oma võimalused ära. Viik Infonetiga kurvastas meid, kuna andsime esikoha käest, aga esmaspäeval avaneb meil võimalus tabelis uuesti Florast mööda minna. Mäng kujuneb väga võitluslikuks ja põnevaks, ehkki ei pruugi pakkuda silmailu. Võidab see meeskond, kes rohkem tahab ja ma loodan, et need oleme meie!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Infonet – Narva Trans

Reedel 24. juulil kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmuruväljakul

Infonetti ja Transi on seni võinud lugeda tabeli eri pooltes asuvateks meeskondadeks, sest viiendal kohal olev Infonet kuuluks justkui selgelt esiviisikusse, kuuendat tabelirida hoidev Trans aga tagumise viie meeskonna hulka. Samas lahutab neid enne reedest kohtumist vaid viis punkti ja seega on Transil suurepärane võimalus Infoneti kannule kerkida, tallinlastel aga samas võidu korral hea šanss oma positsiooni veelgi kindlustada.

Esimest korda kohtuti tänavu märtsi lõpus ja siis lõppes mäng Narvas 0:0 viigiga. Juuni lõpus oli aga Infonet kodus tänu Deniss Malovi, Ermal Hajdari ja Jevgeni Harini tabamustele kodus kindlalt 3:0 parem. See oli ka Infoneti seni viimane võit, sest järgmistes voorudes on kaotatud Florale ja Levadiale ning tehtud Levadiaga lisaks eelmises voorus 2:2 viik.

Infoneti hooaeg ei ole loodetud moel kulgenud. FOTO:
Infoneti hooaeg ei ole loodetud moel kulgenud. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Transi uus peatreener Adjam Kuzjajev võib seevastu kiidelda, et tema käe all pole meeskond veel kordagi kaotanud – venelasest juhendaja esimeses mängus alistati 1:0 Pärnu linnameeskond ning seejärel oldi eelmises voorus väravaterohkes kohtumises 4:2 üle Tartu Tammekast. Negatiivse poole pealt sai selles kohtumises kaks rumalat kollast kaarti ründaja Dmitri Barkov, kes peab eemaldamise tagajärjel reedest mängu väljaku kõrvalt vaatama. Ka Infonet on ühest põhitegijast ilma, sest poolkaitsja Kassim Aidara läks Levadia-mängu lõpus rüselema nii Rasmus Peetsoni kui ka Tarmo Kingiga ja sai samuti selle eest punase kaardi. Küll aga on meeskonda täiendatud kaitsja Aleksandr Kulinitši ja poolkaitsja Sergei Tumasjaniga.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Valmistume mänguks Transiga väga tõsiselt. Oleme valmis võitlema kuue punkti eest. Meie fännid on oma toetusega võidu ära teeninud ning meeskond kavatseb anda endast kõik selleks, et nad ei peaks pettuma!»

Infoneti ründaja Jevgeni Harin: «Iga mäng on meie jaoks praegu suure väärtusega! Viimane mäng näitas, et meeskond on heas vormis ning liidritest maha ei jää. Seega järgmises mängus peame esimestest minutitest paremad olema ja näitama, kes on väljakul peremehed!»

Transi peatreenr Adjam Kuzjajev: «Oleme vastasega tutvunud ja team, et meid ootab tugev ja hästi organiseeritud meeskond. Meie meeskond treenib hea tujuga ja tahab nii mängida kui ka võita. Soovime näidata head ja ilusat jalgpalli.»

Transi poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitš: «Infonet on hea võistkond, aga me püüame pikendada oma võiduseeriat. Meil on seda hädasti vaja koha parandamiseks ning ka psühholoogilises plaanis.»

Paide ja Pärnu mängus on taas palju kaalul. FOTO: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Paide ja Pärnu mängus on taas palju kaalul. FOTO: Urmas Luik / Pärnu Postimees Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Paide Linnameeskond – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval 25. juulil kell 20.00 Paide linnastaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV2

Paide ja Pärnu asuvad küll erinevalt Florast ja Levadiast tabeli lõpus, kuid nende omavaheline kolmas mäng on ehk isegi tähtsam kui liidrite heitlus. Tabelis on Paidel eelviimasena 12 ja Pärnul viimasena 10 punkti, mis tähendab, et Paide võit seaks Pärnu juba üsna raskesse seisu. Tänavusess esimeses kohtumises tehti 2:2 viik, kusjuures Pärnu tuli viimase tosina minutiga välja 0:2 kaotusseisust. Juuni lõpus peetud teine mäng oli seevastu puhas Paide pidu, sest pärnakate kaitse kärises terve mängu jooksul ning kodus mänginud Paide võttis tänu Jasper Uwaegbulami, Vjatšeslav Zahovaiko, Ats Sillaste ja Lauri Varendi väravatele suure 4:1 võidu. Pärnu auvärava lõi Envar Lauter.

Viimases voorus noppis ootamatult punkte Pärnu, kui võõrsil tuldi Sillamäe Kalevi vastu välja 1:3 kaotusseisust ja viigistati 3:3. Penaltipunktilt sai pärnakate särgis oma esimese värava kirja suvine täiendus Martin Vunk, lisaks olid täpsed Karl Palatu ja Robert Kirss. Paide võitles Flora vastu mehiselt, kuid kolm minutit enne mängu lõppu lõi Gert Kams ikkagi soosikute võiduvärava, mis jättis Paide punktideta.

Karl-Eerik Luigend (vasakul) veedab hooaja teise poole Paides. FOTO:
Karl-Eerik Luigend (vasakul) veedab hooaja teise poole Paides. FOTO: Foto: Toomas Tatar

Hooaega nirult alustanud Paide täiendas laenulepingute abil suvise üleminekuakna jooksul ridu kõige rohkem, kui Florast toodi hooaja lõpuni poolkaitsja Karl-Eerik Luigend ja kaitsja Joosep Juha, Levadiast ründaja Artur Rättel ja Sillamäelt varuväravavaht Mihhail Kolesnikov. Viimastes voorudes meeskonda aidanud keskkaitsja Märten Pajunurm lahkub küll suve lõppedes taas USAsse, kuid tema kohale naasis mullugi Paides mänginud Joel Indermitte.

Lisaks võib Paidega liituda ka Venemaa kaitsja Viktor Klimejev, kelle üleminek seisab veel paberimajanduse taga. Pärnu vastu ei saa jätkuvalt meeskonda aidata poolkaitsja Sander Sinilaid, kes sai eelviimases voorus Sillamäe Kalevi vastu punase kaardi.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Tulemas tähtis mäng Pärnuga, kellega oleme otsesed konkurendid. Selle mängu punktid on väga suure väärtusega. Paide esitus on hakanud vaikselt ülesmäge minema ja on tähtis, et suudame antud kurssi hoida.»

Paide väravavaht Mart-Mattis Niinepuu: «Pärnuga tuleb ülioluline mäng. Nii meie kui Pärnu oleme saanud pärast viimast omavahelist kohtumist juurde olulisi täiendusi. Peame distsiplineeritult mängima ja viimaste kohtumiste ebaõnne laupäeval oma kasuks pöörama.»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Eks meil ole selg vastu seina ja kaotuse jaoks enam ruumi pole. Mäng täispangale. Hea väljakutse mängijatele, kes peavad selles mängus endast 100% realiseerima.»

Paide ründaja Robert Kirss: «Eelmine kord pidime Paidele alla vanduma, aga seekord ei lase me sellel juhtuda. Meid rahuldab ainult võit.»

Viljandi Tulevik – Sillamäe Kalev

Esmaspäeval 27. juulil kell 19.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tulevik püsib liigatabelis 7. kohal, kust neil pole vähemalt eesootava vooruga võimalik tõusta ega langeda. Sarnaselt Sillamäele on ka viljandlased suvise üleminekuakna jooksul täiendanud ründeliini, sest Florasse lahkunud Joonas Tamme asendajateks laenati samast klubist nii Martin Kase kui ka soomlane Sakari Tukiainen. Lahkunud on lisaks Tammele veel ka hooaja esimeses pooles häid mänge teinud noor äärekaitsja Oskar Berggren, kes jätkab karjääri Floras, esialgu küll duubelmeeskonna ridades. Augustis võib Tuleviku ründeliin veelgi tugevneda, sest pikaajalisest vigastusest peaks lõpuks tervenema ka Jarmo Ahjupera.

Kas Jevgeni Kabajev lööb taas vastaste väravavõrgud palle täis? FOTO: Erik Prozes
Kas Jevgeni Kabajev lööb taas vastaste väravavõrgud palle täis? FOTO: Erik Prozes Foto: Erik Prozes / Postimees

Sillamäe on meeskonda tagasi toomas Premium liiga mullust parimat väravakütti Jevgeni Kabajevit, kuid see üleminek polnud enne vooru algust veel ametlikku kinnitust saanud. Kui mullu 36 väravat kõmmutanud Kabajev tõesti Sillamäele naaseb, võib temast koos Jaroslav Kvassoviga saada kõigi vastaste kaitseliinide hirm, sest ukrainlasel on koos juba 13 tabamust, mis annab talle koos Ingemar Teeveriga suurimate väravaküttide tabelis jagatud esikoha.

Lisaks täiendati suve alguses ridu itaallase Giorgio Russoga, kes on juba jõudnud näidata taset nii Premium liigas kui ka eurosarjas. Lahkunud on poolkaitsja Darius Miceika, kelle hooaja lõpetas vigastus, samuti uue peatreeneri Deniss Ugarovi plaanidesse mitte mahtunud Viktor Plotnikov. Sillamäel ei jätka ka Rytis Leliuga, kogenud poolkaitsja Aleksandr Dubõkin jäi aga vahele kihlveopettustes osalemisega, mille eest Eesti Jalgpalli Liit määras talle äsja nelja-aastase jalgpallis tegutsemise keelu

Liigatabelis pole mulluse hõbedameeskonna seis aga kiita, sest ehkki ollakse neljandal kohal, jäävad sillamäelased esikolmikust maha juba kümne punktiga. Ugarovi käe all on võidetud vaid Nõmme Kaljut ja raskustega ka Viljandi Tulevikku, samas on kahel korral viigistatud tabeli viimase meeskonna Pärnuga ja lisaks ka Paidega ning kaotatud Florale. Kuuest mängust on Sillamäel niisiis kirjas vaid kaks võitu, kolm viiki ja üks kaotus.

Sel hooajal on Sillamäe võitnud mõlemad omavahelised mängud – esimese tänu Indrek Ilvese omaväravale ja Andrei Sidorenkovi penaltile 2:0 ning teise koduväljakul 2:1, kui Tulevik juhtis Karel Kübara avapoolajal löödud väravast pikalt, enne kui Sillamäe viimase veerandtunniga Kõrõlo Silitši ja Aleksandr Volkovi tabamustest võidu kätte sai.

Tammeka hakkas viimati Kaljule visalt vastu. FOTO:
Tammeka hakkas viimati Kaljule visalt vastu. FOTO: Foto: Rein Murakas

Tartu Tammeka – Nõmme Kalju

Esmaspäeval 27. juulil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tammeka ja Kalju kohtusid viimati alles kaks nädalat tagasi ja siis olid külalised Tallinnast väljakuperemeestega suurtes raskustes, jäädes Kristjan Tiiriku efektse karistuslöögi järel kaotusseisu. Tartlastele maksis siiski kätte sama viga, mida on tehtud pea kõikides viimastes mängudes – väravalöömise järel lubatakse vastastel kiirelt samaga vastata.

Nii võttis Kalju tänu Karl Mööli tabamusele ja Tammeka kaitsja Kevin Andersoni õnnetule omaväravale ikkagi 2:1 võidu, kuid hooaja avavoorus saadud 3:0 võiduga võrreldes oli mängupilt hoopis teisest klassist. Kalju tänavused euroseiklused jõudsid neljapäeval kaotusega Vaduzile lõpule, kuid viimasel ajal on Nõmme meeskonna mängu- ja reisigraafik olnud väga tihe ning Tammeka loodab kindlasti sellest kasu lõigata.

Tartu meeskond on liigatabelis 14 punktiga kaheksandal kohal ning asjaolude kokkulangemisel võidakse langeda ka üheksandaks. Eelkõige peab Tammeka suutma oma kaitse lõpuks lukku keerata, sest endale on tänavu lubatud lüüa juba 56 väravat, mis on liiga kehvim näitaja. Oma värava on seni suudetud puhtana hoida vaid ühes mängus, kui kolm vooru tagasi alistati kodus 1:0 Pärnu. Viimati pidi Tammeka Narvas peetud väravaterohkes mängus tunnistama kohaliku Transi 4:2 paremust.

Kolm viimast mängu võitnud Kalju püsib kehvast teisest mänguderingist hoolimata – üheksast mängust saadi viis kaotust ja vaid neli võitu – tabelis kindlalt kullakonkurentsis, olles kogunud Levadiaga võrdselt punkte ja liidrist Florast vaid ühe vähem. Nädala eest näidati võimu Viljandi Tuleviku vastu, kes alistati kodus koguni 4:0. Kübaratriki teinud Ats Purjel on nüüd Kalju särgis koos seitse väravat ja sama palju väravasööte – viimane näitaja annab talle vastavas tabelis esikoha.

Siim Tenno on tagasi Tammeka ridades. FOTO:
Siim Tenno on tagasi Tammeka ridades. FOTO: Foto: JK Tammeka

Tammekat ei saa kollaste kaartide tõttu esmaspäevases mängus aidata äärekaitsja Martin Jõgi. Küll aga on tagasi Tammeka ridades nii Reio Laabus kui ka Siim Tenno, kes hooaja esimese poole veetsid Saksamaal.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Taaskord vastaseks Kalju. Eelmises mängus Viljandi vastu näitas Kalju, et euromängud ei ole neile liiga raskelt mõjunud, ja kui vaja, suudavad ka koduliigas vastaseid paika panna. Peame kaitses olema veel natukene distsiplineeritumad kui eelmine mäng nende vastu ja rünnakul oma võimalused 100% lahendama.»

Tammeka vasakkaitsja Martin Naggel: «Ilmselt on nii mängijatel kui fännidel hästi meeles meie viimane kohtumine Nõmme Kaljuga, kus üllatuse sepistamisest jäi õige vähe puudu. Seekord on meil uus võimalus antud viga ära parandada ning näidata Kaljule, et Tartus punktide teenimiseks peavad nad pingutama vähemalt sama palju või isegi rohkem kui Euroopa Liiga mängudes. Suvine üleminekuaken lisas nii meie kui ka lähikonkurentide ridadesse tugevaid täiendusi, mis tähendab suure tõenäosusega seda, et tabeliseis läheb veelgi pingelisemaks ning seetõttu on tarvis hakata punkte korjama igast mängust. Ootan kõiki tartlasi esmaspäeval Tamme staadionile, et võtta sel hooajal üheskoos esimene suur skalp.»

Liigatabel:

  1. FC Flora 43 punkti
  2. Nõmme Kalju 42 p
  3. FC Levadia 42 p
  4. Sillamäe Kalev 32 p
  5. FC Infonet 30 p
  6. Narva Trans 25 p
  7. Viljandi Tulevik 18 p
  8. Tartu Tammeka 14 p
  9. Paide Linnameeskond 12 p
  10. Pärnu Linnameeskond 10 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 13 punkti
  2. Flora 12 p
  3. Kalju 9 p
  4. Trans 9 p
  5. Sillamäe 8 p
  6. Infonet 7 p
  7. Paide 4 p
  8. Pärnu 4 p
  9. Tulevik 3 p
  10. Tammeka 3 p

Vaata 19. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles