Eesti saldo grupikaaslaste vastu: peale Kreeka oleme kõiki võitnud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta oktoober, Eesti-Belgia MM-valikmäng. Martin Vunk (vasakul) ja Enar Jääger on Lilleküla murul pihtide vahele võtnud Mousa Dembele.
2009. aasta oktoober, Eesti-Belgia MM-valikmäng. Martin Vunk (vasakul) ja Enar Jääger on Lilleküla murul pihtide vahele võtnud Mousa Dembele. Foto: Raigo Pajula

Eesti jalgpallikoondisele loositi täna vastased 2018. aasta MM-valiktsükliks ning nendeks on Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka ning Küpros.

Eesti on taasiseseisvumisjärgsel ajal kohtunud kõigi vastastega ja enamikuga on vastamisi mindud ka valikmängudes, vaid Kreekaga piirduvad senised kontaktid kahe maavõistlusega. Kreeka on neljas alagrupikaaslasest ka ainus, keda Eesti pole seni kordagi võitnud.

Belgiaga mängisime esmakordselt 2002. ja 2003. aastal, kui EM-valiksarjas kaotasime kodus 0:1 ja võõrsil 0:2. 2008. aastal lõppes MM-valikmäng Liege'is Belgia 3:2 võiduga, lisaks Sergei Zenjovi ja Andres Operi tabamustele jäi see kohtumine eestlastele meelde ka Andrei Stepanovi ränga trauma tõttu. Aasta hiljem kodus sai Eesti aga magusa 2:0 revanši, kui meie väravad lõid Raio Piiroja ja Konstantin Vassiljev. Tolles valikgrupis lõpetas Eesti seejuures Belgiast vaid ühe koha ja kahe punkti võrra tagapool.

Bosnia ja Hertsegoviinaga oleme kohtunud viis korda, saldoks EM-valikmängudes esmalt 1998. aastal võõrsilt saadud 1:1 viik (vastaste omavärav) ja aasta pärast kodus vastu võetud 1:4 kaotus. Ehkki Andres Oper viis Eesti tolles mängus juba 4. minutil ette, põrmustasid Elvir Baljici neli väravat kõik võidulootused. 2005. aastal võitis Eesti Tallinnas peetud maavõistluse 1:0, võiduvärava lööjaks oli Kristen Viikmäe. 2008. aasta septembris tuli Zenicas MM-valikmängus aga vastu võtta jube 0:7 saun, ühtlasi oli tegu Eesti koondise ühe mustema hetkega kogu meie jalgpalliajaloos. Kodus kaotati täpselt üks aasta ja üks kuu hiljem veidi viisakama skooriga 0:2.

Kreekaga on Eesti vastamisi olnud kahel korral, valikmängudes seejuures mitte kunagi. 1999. aasta oktoobris lepiti Trikalas 2:2 viiki, Eesti mõlemad väravad lõi Andres Oper. Kaks aastat hiljem võitis Kreeka Ateenas peetud maavõistluse 4:2, Eesti väravate autorid olid Viikmäe ja Zelinski.

Küprosega on Eesti mänginud kuus korda, viimati 2001. aasta suvel Tallinnas. Siis jäi MM-valikmäng tänu Indrek Zelinski tabamusele Jevgeni Novikovi eelviimase minuti pommlöögile 2:2 viiki nagu ka sama aasta märtsis Limassolis. Tolles mängus olid Eesti poolt täpsed Marko Kristal ja Raio Piiroja. Lisaks oleme 1999. aastal Larnacas võitnud maavõistluse 2:1, mis on ka Eesti ainus võit Küprose üle. Väravad lõid tolles kohtumises Indrek Zelinski ja Sergei Terehhov. 1994., 1995. ja 1996. aastal jäi Eesti maavõistlustes Küprosele alla 0:2, 1:3 (värava lõi penaltist Martin Reim) ja 0:1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles