Meistriliiga 21. voor: Flora ja Levadia püüavad võidulainele naasta

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora ja Levadia omavaheline viik lubas Nõmme kaljul mõlemast mööda pääseda.
Flora ja Levadia omavaheline viik lubas Nõmme kaljul mõlemast mööda pääseda. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Jalgpalli Eesti meistriliigas peetakse sel nädalavahetusel 21. vooru kohtumised. Keskses mängus lähevad reedel vastamisi FC Flora ja Infonet ning Postimees näitab seda kohtumist otsepildis, samuti laupäeval peetavat Pärnu Linnameeskonna ja Levadia heitlust. Tartu Tammeka sõidab külla Sillamäe Kalevile ja Nõmme Kalju kohtub piirilinnas Narva Transiga, Paides on aga vastamisi sealne Linnameeskond ja Viljandi Tulevik. Tabel on tihe nii tipus kui ka lõpus, sest esimest ja kolmandat meeskonda lahutab vaid kaks, viimast ja tagantpoolt kolmandat aga kõigest kolm punkti.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – FC Infonet

Reedel 31. juulil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Flora sai viimases voorus Levadia vastu pea terve teise poolaja ühemehelises enamuses mängida, kuid pidi sellegipoolest leppima 1:1 viigiga, mis tähendab, et põhikonkurente Levadiat ja Nõmme Kaljut pole suudetud sel hooajal viies liigamängus endiselt kordagi võita. Samas pole endale teiste vastaste vastu pea üldse libastumisi lubatud ja nii ollakse liigatabelis endiselt teisel kohal, liidriks tõusnud Kaljust vaid punktiga maas. Infonetiga on tänavu kohtutud kaks korda ja mõlemal puhul peale jäädud.

Märtsis võitis Flora tänu Rauno Sappineni ja Irakli Logua väravatele 2:0, juuli alguses aga Infoneti väravavahi Mihhail Lavrentjevi jämedast eksimusest 1:0. Värava sai ametlikult kirja Flora äärekaitsja Gert Kams, kes tõi paar nädalat hiljem lõpuminutitel meeskonnale võidu ka Paide üle. Lisaks väravate löömisele on Kams kaptenile vääriliselt tüürinud ka Flora kaitseliini, mis on Premium liigas senise hooaja parim – kahekümne mänguga on endale lastud lüüa vaid 13 väravat. Samas on löödud väravate arv Floral esineliku meeskondadest kõige tagasihoidlikum.

Gert Kams (esiplaanil) kirub taga käest lastud võimalust. FOTO: Jaanus Lensment
Gert Kams (esiplaanil) kirub taga käest lastud võimalust. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Infonet on tabelis jätkuvalt viiendal kohal ja jääb Florast maha juba 11 punktiga, kuid hellitab kindlasti lootusi esikolmik veel kinni püüda. Kaitsemänguga võivad rahul olla nemadki, sest 16 sisselastud väravaga ollakse Flora ja Kalju järel selles arvestuses kolmandal kohal, kuid ise on suudetud lüüa vaid 26 väravat. Samas on meeskond teinud selles valdkonnas viimasel ajal edusamme, sest viimasest seitsmest mängust viies on löödud vähemalt kaks väravat ning kuivale jäädud vaid eelmises kohtumises Floraga. Viimati alistati kodus 3:0 Narva Trans, kui lisaks Transi poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitši väravale said jala valgeks ka Vladislav Kozlovs ja Jevgeni Harin.

Suvise üleminekuakna järel täiendas Infonet meeskonda kaitsja Aleksandr Kulinitši ja poolkaitsja Sergei Tumasjaniga, kes mõlemad on juba uue koduklubi eest ka platsil käinud. Tumasjan tegi seejuures debüüdi just eelmises voorus Transi vastu, pääsedes platsile viimaseks pooltunniks. Küll aga ei saa Infoneti peatreener Aleksandr Puštov Flora vastu kasutada poolkaitsjat Kassim Aidarat, kes teenis üle-eelmises mängus Levadiaga punase kaardi, millega kaasnes kahe kohtumise pikkune mängukeeld.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Infonet on meeskond, kes teeb korralikult tööd taktikaga ja see teeb mängud nende vastu huvitavaks. Neile meeldib palli vallata ja nad võivad mängida erineva asetusega. Me oleme saanud mõned päeva taastuda ja oleme reedeseks mänguks valmis.»

Flora kapten Gert Kams: «Viimasel korral oli Infonetiga raske mäng. Peame ka selleks kohtumiseks valmis olema, et positiivne tulemus saada. Infonet on hästi organiseeritud meeskond, mistõttu meil tuleb endast kõik anda, et head seeriat Premium liigas jätkata.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Meeskondi lahutab 11 punkti ja see meile üldse ei sobi. Kaks eelmist mängu kaotasime ning sel korral anname endast kõik, et selles kohtumises ei mängiks me lihtsalt võrdselt, vaid et saavutaksime positiivse tulemuse. See saab aga olla vaid üks – võit! Loodame, et kõik meie fännid tulevad meid mängule toetama!»

Infoneti poolkaitsja Vladislav Ogorodnik: «Ees ootab meid tõsine mäng. Oleme juba piisavalt eksinud ning ei tohi enam kaotada ühtegi punkti. Skoori otsustab nii meeskondade valmisolek võitlusteks üks-ühe vastu kui ka võidutahe. Kolme punkti nimel peame andma endast kõik.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Pärnu Linnameeskond – Tallinna Levadia

Laupäeval 1. augustil kell 19.00 Pärnus Raeküla staadionil

Tiitlikaitsja Levadia heitleb tabeli tipus esikoha eest ja Pärnu üritab omakorda pääseda punase laterna rollist, kuid kindlasti mäletavad Levadia mängijad hästi, mis juhtus, kui nad aprillis viimati suvepealinna külastasid – Robert Kirsi ja Greger Könninge väravatest 25 minutiga 2:0 juhtima pääsenud Pärnu oli väga lähedal suurüllatusele ning tiitlikaitsjal tuli 2:2 viigiga pääsemiseks kõvasti vaeva näha. Punkti tõi Levadiale alles seitse minutit enne mängu lõppu Artur Rätteli värav.

Levadia esimene külaskäik Pärnusse lõppes napi pääsemisega. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Levadia esimene külaskäik Pärnusse lõppes napi pääsemisega. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees Foto: Ants Liigus

Võib-olla oli just see kaheksanda vooru kohtumine hooaega nadilt alustanud Levadiale viimaseks äratuskellaks, kuna sestpeale peetud tosinast kohtumisest on viiki mängitud vaid kolm ja ülejäänud üheksa võidetud. Tänu edukale seeriale ollakse ka liigatabelis kolmandal kohal, liidrist Nõmme Kaljust vaid kahe punkti kaugusel. Eelmainitud kolmest viigist kaks on tulnud FC Flora vastu, kusjuures mõlemas mängus asus Levadia juhtima, ent andis edu käest. Viimati osutus Flora vastu patuoinaks keskkaitsja Artjom Artjunin, kes sai juba teise poolaja alguses punase kaardi ega saa seetõttu mõistagi ka kaaslasi Pärnu vastu aidata.

Hooaja teises omavahelises kohtumises oli Levadia kodusel Kadrioru staadionil Pärnust 3:0 parem, kui kaks väravat lõi Ingemar Teever ning ühe lisas Artsem Rahmanau. Liigatabelis viimasel kohal olevad pärnakad on aga viimastes voorudes näidanud visa võitlejahinge – nii Sillamäe kui ka Paide vastu tuldi võõrsil välja 1:3 kaotusseisust ning saadi mõlemast kohtumisest kätte vähemalt viigipunkt. Paide vastu oli meeskonna päästjaks keskkaitsja Karl Palatu, kes viigistas oma endise kodumeeskonna vastu seisu viis minutit enne mänguaja täistiksumist.

Halvema uudisena tegi mängus Paide vastu põlvele viga äsja Pärnuga liitunud Martin Vunk, kes ei pruugi laupäevaseks kohtumiseks mängukorda saada. Samuti peab kohtumise Levadiaga vahele jätma Rauno Tutk, põhjuseks kollased kaardid. Levadial puudub jalavigastuse tõttu endiselt poolkaitsja Ilja Antonov, lisaks talle ja Artjuninile ei saa kaartide tõttu kaasa teha ka viimastes mängudes väga heas hoos olnud ning seitsme viimase kohtumisega kuus väravat löönud Siim Luts. Mängukeelu alt on samas vabanenud äärekaitsja Artur Pikk.

Pärnu pidas nädala keskel kohtumise ka Evald Tipneri karikasarja teises ringis, kus oldi püstihädas III liigas mängiva Läänemaa Haapsaluga. Kodus mänginud ja arvestatavat hulka põhimeeskonna mängijaid kasutanud Pärnu päästis täielikust häbist alles Kristian Lenk, kes lõi teisel lisaminutil pärnakate 1:0 võiduvärava.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Premium liigas on jõudnud kätte aeg, kus eksimiseks enam palju ruumi ei ole. Iga punkt on kulla hinnaga. Selles mängus on mõlemal meeskonnal vaja kulda kaevata. Meie väljakutseks peab olema väga hea ja distsiplineeritud kaitsemäng. See oleks ju suur üllatus, kui me FC Levadiat võidaksime, aga tähtis on see, et me ise oleme valmis üllatust tegema.»

Pärnu poolkaitsja Envar Lauter: «Seis on meil juba sellinem, et kui püsima tahame jääda, siis peame kõigilt punkte võtma ja Levadia ei ole mingi erand. Anname endast kõik, et punktid koju jätta!»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Mäletame väga hästi, mis eelmisel korral Pärnus juhtus. Selle vältimiseks peame mänguks keskenduma samamoodi nagu esmaspäeval FC Flora vastu. Kokkuvõttes peame suvepealinnast kolm punkti ära tooma.»

Levadia keskkaitsja Taavi Rähn: «Kahes senises mängus oli meil Pärnu Linnameeskonnaga kõvasti tegemist ja küllap said nemadki kindlust, et suudavad meiega mängida. Laupäeval üritavad pärnakad kaitsest lähtuvalt tegutseda ja loodavad kontrarünnakutele. Me peame mänguks väga hoolikalt keskenduma ega tohi vastast alahinnata. Üritame teha hea mängu, oma võimalused ära kasutada ja võiduga koju tagasi tulla.»

Narva Trans – Nõmme Kalju

Reedel 31. juulil kell 19.00 Narvas Kreenholmi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Sarnaselt Levadia Pärnu-sõidule on Kaljul kindlasti sama eredalt meeles tänavune esimene külaskäik Narva, kui teise mänguderingi alustuseks kaotati võõrsil Transile ootamatult 0:2 ega suudetudki sellest korralikult toibuda – teise ringi üheksast mängust võideti lõpuks vaid neli ja ülejäänud viis kaotati.

Seejärel on Kalju aga suutnud võidulainele naasta ning neljast viimasest kohtumisest on Paide, Viljandi ning kaks korda Tammekaga vastamisi minnes võetud maksimumpunktid. Viimati alistati tartlased Tammelinnas tänu Ats Purje kahele ning Tarmo Neemelo ühele tabamusele 3:0. Kuna põhikonkurendid Flora ja Levadia tegid samal ajal Tallinnas viigi, tõusis Kalju tagasi tabelijuhiks.

Sergei Terehhov on suutnud Kalju tagasi võidulainele viia. FOTO:
Sergei Terehhov on suutnud Kalju tagasi võidulainele viia. FOTO: Foto: Mihkel Maripuu

Enne seda, kui mai alguses Narvas Transi otsa komistati, võideti sama vastast kodus 4:1. Kui tolle mängu lõpetas Trans kahe punase kaardi tõttu suisa üheksakesi, siis distsipliin ongi olnud piirilinna meeskonna suurimaks komistuskiviks – seni on narvakad korjanud 20 vooruga koguni 8 (!) punast ning 49 kollast kaarti, mis annab neile mõlemas vastavas tabelis kaheldava väärtusega esikoha. Erandiks polnud ka 0:3 kaotatud viimane kohtumine Infonetiga, kus mõtlematu liigutuse eest eemaldati Maksim Lipin. Lisaks talle peab mängu Kaljuga vahele jätma ka äärekaitsja Tanel Tamberg, kes on tänavu saanud juba kaheksa kollast kaarti.

Kaotus Infonetile tähendas ka esimest kaotust Transi uuele peatreenerile Adjam Kuzjajevile, kes alles õpib meeskonda tundma. Selle märgiks on näiteks Svjatoslav Jakovlevi ebaõnnestunud kasutamine kaitsva poolkaitsja rollis, mis lõppes juba avapoolajal väljavahetamisega. Samuti on Kuzjajev viimastes mängudes usaldanud väravavahina Aleksei Matrossovit, kes tegutses Infoneti vastu puurisuul väga ebakindlalt. Neli vooru tagasi teenitud punase kaardi tõttu esiväravavahi kohast vähemalt ajutiselt ilma jäänud Roman Smiško võib seega juba Kalju vastu postide vahele naasta.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Meie tulevane vastane on Eesti liiga liider. Valmistame end ette väga-väga tõsiselt. Vastane on väga kogenud, iga mängija on asjatundlik. Samuti on meeskonnal hästi läinud ka Euroopas, seetõttu tunneme, et tuleb raske mäng. Aga ma ei kaota lootust ning anname endast parima, et positiivset tulemust saada.»

Transi väravavaht Aleksei Matrossov: «Tuleb raske mäng tõsise vastasega. Katsume meie fännide lootused ellu viia, head mängu näidata ning punktid koju jätta.»

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Eelmisel korral tulime Narvast kaotusega ning nad on leidnud raske alguse järel hea rütmi, saanud punkte juurde ning on ohtlik meeskond. Tuleb raske mäng, kuid teeme kõik selleks, et kolme punktiga tagasi tulla.»

Kalju ründaja Tarmo Neemelo: «Narva on alati üks karukoobas olnud, kust positiivset tulemust saada on raske igal võistkonnal. Oleme neile juba korra tänavu Narvas kaotanud, rohkem me sellel juhtuda ei lase ning anname endast kõik, et kolme punktiga tagasi tulla.»

Sillamäe Kalev – Tartu Tammeka

Reedel 31. augustil kell 19.00 Sillamäel Kalevi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Mullune hõbedameeskond Sillamäe on liigatabelis küll neljandal kohal, ent liidrist lahutab neid jätkuvalt kümme ja esikolmikust kaheksa punkti. Uue peatreeneri Deniss Ugarovi saabumine ei ole meeskonnale loodetud värskemat hingamist andnud, kuid suvise üleminekuakna lõputundidel toodi tagasi meeskonda mullu Premium liigas 36 väravat kõmmutanud Jevgeni Kabajev.

Tammeka vajab hädasti punktilisa. FOTO:
Tammeka vajab hädasti punktilisa. FOTO: Foto: Rein Murakas

Mõlemad seni Tartu Tammeka vastu peetud mängud on Sillamäe jaoks ilma Kabajevitagi väravaterohkelt lõppenud, kui mai alguses võideti tartlasi nädalase vahega esmalt 4:0 ja siis 5:0. Tammeka on viimastes kohtumistes näidanud südi vastupanu nii Narva Transile kui ka kaks korda Nõmme Kaljule, kuid taaralinlaste viimased punktid tulid neli vooru tagasi, kui tähtsas kohtumises alistati Pärnu Linnameeskond. Liigatabelis on Tammeka jätkuvalt kaheksas, kuid Paide jääb neist maha vaid ühe ning Pärnu kolme punktiga.

Kollaste kaartide tõttu on üks põhimees puudu nii Sillamäel kui ka Tartul, sest Kalevi eest ei saa kaasa lüüa Deniss Vnukov, Tammekas peab aga mängupausi pidama Martin Hurt.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Tihe mängugraafik meie jaoks on alanud ning järgmine vastane on Tammeka. Olukord meistrivõistlusel on praegusel hetkel selline, et iga võistkond on võimeline võtma punkte igast mängust. Meie ülesanne on astuda väljakule külma peaga, teha oma tööd ning stabiilselt viia mäng võiduni.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Viimane mäng Tammeka vastu oli päris ammu. Mõlemal võistkonnal on toimunud muutusi ning seetõttu mäng on ainult huvitavam. Sihime kolme punkti ja kindlasti kutsume kodupublikut staadionile meid toetama!»

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Sillamäel on piisavalt kvaliteeti, et ka nende hetkelises madalseius ei saa me lootma jääda sellele, et mäng lihtsam kui muidu võiks tulla. Iga meie meeskonna liige peab andma oma maksimumi, kui soovime Sillamäel vastase sammus püsida.»

Tammeka kaitsja Andre Paju: «Meil on vaja hakata punkte võtma ning järgmine võimalus on selleks Sillamäel. Midagi lihtsalt seal meid ei oota, seega peame endast kõik andma, et hea emotsiooni ja 3 punktiga koju tagasi sõita.»

Paide Linnameeskond – Viljandi Tulevik

Laupäeval 1. augustil kell 16.30 Paide linnastaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Suvise üleminekuakna jooksul Premium liiga klubidest kõige rohkem ridu täiendanud Paide oli eelmises voorus pikalt kinni kolmes võidupunktis, kuid lõpuks jäädi kodus Pärnu vastu kümnekesi ning lubati 3:1 eduseisust vastasel viigistada. Seetõttu jätkatakse endiselt eelviimasel tabelireal, Pärnust vaid kahe punktiga ees olles. Tartu Tammeka on aga kõigest punkti kaugusel.

Viljandi Tulevik hoiab samal ajal jätkuvalt seitsmendat kohta, ent viimastes voorudes on kokku kuivanud nii meeskonna värava- kui ka punktisaak. Pärast seda, kui juuni lõpus üllatati kodus 1:0 võiduga Nõmme Kaljut, on Tulevik jäänud kaks korda 1:2 alla Sillamäele ning kaotanud 0:4 nii Florale kui ka Kaljule. Väravapõud tähendab seda, et 21 tabamusega on Viljandi meeskond langenud löödud väravate arvestuses tabeli viimaseks.

Tulevik on sel hooajal kahel korral Paide maha murdnud, kuid võitude peaarhitekt Joonas Tamm enam nende särki ei kanna. FOTO:
Tulevik on sel hooajal kahel korral Paide maha murdnud, kuid võitude peaarhitekt Joonas Tamm enam nende särki ei kanna. FOTO: Foto: Elmo Riig

Kahes seni peetud omavahelises mängus alistas Tulevik Paide mai alguses nädalase vahega esmalt võõrsil 3:0 ja siis kodus 2:0, kuid mulkide kõik viis väravat lõi nendes kohtumistes Joonas Tamm. Tänaseks on Tamm kolinud Flora ridadesse ning teda asendama tulnud Martin Kase pole veel meistriliigas jalga valgeks saanud. Paide vastu peaks Viljandi eest siiski juba väljakule pääsema ka teine hooaja lõpuni Florast saabunud täiendus, soomlane Sakari Tukiainen.

Paide sai nädala sees tuju tõsta Evald Tipneri karikasarja teise ringi mängus, kus IV liiga meeskond – kelle ridades mängis muuseas kunagine tippkorvpallur Mark Šein – Tallinna Jalgpalliselts alistati koguni 13:0. Esimese värava said Paide eest kirja Florast hooaja lõpuni laenule saabunud Karl-Eerik Luigend ja Joosep Juha, kübaratriki lõid aga nii Kaspar Paur kui ka Vjatšeslav Zahovaiko. Viimane peab siiski Pärnu vastu teenitud rumalavõitu punase kaardi tõttu mängu Viljandiga vahele jätma.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paide kohtub järgmises mängus Viljandiga, kes on kaitses hästi mänginud ja näidanud head meeskondlikku esitust. Usun, et mehed on nii füüsiliselt kui vaimselt valmis väga tugevaks pingutuseks.»

Paide kaitsja Timo Lomp: «Viljandiga mängud on osutunud Paide jaoks raskeks, oleme saanud kaks kaotust. Selleks et seeria positiivseks pöörata, peab Paide tegema väga tugeva meeskondliku pingutuse.»

Tuleviku mängiv president Raiko Mutle: «Paidega mängu tähtsust mõistavad kõik. Senised kohtumised on olnud meile positiivsed. Kuid nüüd on Paide oma ridu kõvasti täiendanud ja viimastes voorudes head minekut näidanud. Seega oleme teadlikud selle kohtumise raskusastmest ja hea tulemuse nimel peame tõsiselt pingutama. Usun, et mu meeskond on valmis end tõestama!»

Tuleviku ründaja Martin Kase: «Tulemas on võõrsilmäng Paidega. Kõva andmine tuleb, sest mõlemale meeskonnale on see tähtis mäng. Paide tahab kindlasti tabelis meile järgi jõuda ja meie oma positiooni kindlustada. Tulgu, mis tuleb, aga Viljandi Tulevik on laupäevaks valmis.»

Liigatabel:

  1. Nõmme Kalju 45 punkti
  2. FC Flora 44 p
  3. FC Levadia 43 p
  4. Sillamäe Kalev 35 p
  5. FC Infonet 330 p
  6. Narva Trans 25 p
  7. Viljandi Tulevik 18 p
  8. Tartu Tammeka 14 p
  9. Paide Linnameeskond 13 p
  10. Pärnu Linnameeskond 11 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Flora 13 punkti
  2. Kalju 12 p
  3. Levadia 11 p
  4. Sillamäe 8 p
  5. Infonet 7 p
  6. Trans 6 p
  7. Paide 5 p
  8. Tulevik 3 p
  9. Tammeka 3 p
  10. Pärnu 2 p

Vaata 20. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles