Henn Põlluste: maadlejate ettevalmistus MMiks kulgeb plaanipäraselt

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi (vasakul).
Heiki Nabi (vasakul). Foto: Toomas Tatar

Eesti kreeka-rooma maadluse koondise peatreener Henn Põlluste avaldas Eesti maadlusliidu koduleheküljel artikli, kus selgitas hoolealuste valmisolekut septembris Las Vegases peetavaks EMiks.

«Eelmisel nädalavahetusel toimusid Poolas Varssavis kreeka-rooma maadluses Pytlasiński mälestusvõistlused, mis ühtlasi olid viimaseks jõuprooviks enne maailmameistrivõistlusi. Kuna osa võtsid väga tugevad maadlejad üle 44 riigi, oli see võistlus sportlaste jaoks olulise tähtsusega. Pytlasiński turniir on auväärse ajalooga, mida on peetud aastast 1957. Olles omal ajal parim treener Venemaal, treenis Władysław Pytlasiński 1895. aastal ka Georg Lurichit.

Eesti kreeka-rooma maadlejatest oli parim Ardo Arusaar (-98 kg), kes jõudis kolme võiduga Poola, Valgevene ja Norra maadlejate üle poolfinaali. Seejärel tuli vastu võtta napp punktikaotus Londoni olümpiavõitjalt iraanlaselt Ghasem Rezaeilt. Kolmanda koha matšil tuli samuti vastu võtta napp punktikaotus Venemaa maadlejalt, kuna Ardol ei jätkunud enam „püssirohtu“. Pikad reisid olid ta ära kurnanud. Kokkuvõttes tuli ta viiendale kohale.

Kahekordne maailmameister Heiki Nabi (-130 kg) sai avaringis võidu Saksamaa maadleja Eduard Poppi üle, kuid veerandfinaalis tuli tunnistada nappi kaotust punktidega 2:2 Meng Qiangi ( Hiina) vastu. Hiinlane on tänavune Aasia meistrivõistluste hõbe. Matši alguses õnnestus hiinlasel ülevedu, millega ta sai 2 punkti. Pärast teenis Heiki aktiivsusega 2 punkti tagasi, kuid kuna esimesed punktid on kaalukamad, siis loeti vastane matši võitnuks.

Heikil oli vasaku käe küünarnukk veidi vigastatud ja maadluse käigus sai see veelgi kannatada. Kui ta oleks läinud edasi pronksi peale, oleks ta pidanud veel 2 matši maadlema. Arvasime, et ei tasu riskida ja loobusime edasisest võistlusest. Kokkuvõttes saavutas Heiki 8. koha. Hiina maadleja sai kehakaalus esikoha, võites finaalis sakslast Christian Johni ülekaalukalt 8:0.

Kehakaalus -85 kg maadelnud Alo Toom tuli ühe võiduga 17. ja Eerik Aps 28. kohale. Nemad võistlesid koha pärast MMi koondisesse. Meil oli kokkulepe, kes Pytlasiński turniiril parema tulemuse teeb, saab MMile. Seega sõidab MMile Alo Toom.

Naistemaadluses jõudis Epp Mäe (-75 kg) kolme võiduga Ukraina, Valgevene ja Venemaa sportlaste üle finaali, kus paraku tuli tunnistada Adar Yasemini (Türgi) paremust seisuga 10:1. Kokkuvõttes saavutas Epp Mäe teise koha.

Ettevalmistusest

Eesti kreeka-rooma maadluskoondise ettevalmistused 2015. aastal on sujunud hästi. Viimane treeninglaager oli Kasahstanis, kus olid kohal Kasahstani, Usbeki ja Kirgiisi koondised ning raskekaalus leedulasest olümpiapronks Mindaugas Mizgaitis. Heikil oli 9 vastast ja Ardol 12 vastast. Partnereid jätkus, töö oli väga tugev, eriti esimesel nädalal.

Põhiline rõhk pandi maadlusomaduste omandamisele ja arendamisele, tehnikale, taktikale, oma stiili kujundamisele ja lihvimisele. Põhilised olid erinevad tugevad maadlusmatšid erinevate vastastega, et treening oleks mitmekülgsem. Tugev treening ja kurnatus pikast, 26 tunnisest kojusõidust, andsid kahjuks Pytlasiński võistluste tulemustes näha. Jõudsime koju kell 10 õhtul ja järgmisel hommikul kell 5 läks juba lennuk Varssavisse. Kindlasti mõjutas see ka tulemusi.

Praegu paanikaks pole põhjust. Kõik on korras. Kui Heiki on tulnud MMil või OMil medalile, on tal eelnevalt Pytlasiński võistlustel kehvasti läinud. Kui ta kuu aega enne MM-i oleks super-tippvormis, siis kuu aja pärast võib see teisiti olla. Nüüd on võimalus, et vorm iga päevaga ainult paraneb. Vigastusi koondislastel ei ole, kui ainult Heikil vasaku käe küünarliiges välja arvata, mis sai natuke venitada. Loodame, et see läheb üle.

Arusaar peaks olema praegu terve. Kasahstani laagris kolmandal maadlustreeningul juhtus Ardo parteris olema nii tugeva haardega, et nühkis käsivarte sisekülgedelt küünarliigeste kohalt naha maha, kuid need said kinni seotud ja ta sai püstitreeninguid jätkata. Praeguseks on kõik korras.

Edasi on meil plaanis treeninglaager Ungaris 10.-23. augustil. Tegemist on viimase laagriga enne MM-i. 2. septembril sõidame USAsse. 2.-5. september on treeningud ja aklimatiseerumine. 6. septembril sõidame juba võistluspaika ja 7. septembril astub esimesena eestlastest võistlustulle Arusaar.

Rahastamine

Oluline külg maadlejate ettevalmistuses on rahastamisel. Tahaks välja tuua viimase aja poleemika - kas rahastus peaks olema vaid läbi EOK või võivad riigiettevõtted ka otse alaliite rahastada? Minu teada püüdis üks riigiettevõte rahastada sporti läbi EOK ja see võib nüüd tuua EOK presidendile kriminaalkaristuse. Pärast seda võib juhtuda, et keegi enam ei julgegi sporti rahastada.

Seetõttu tookski teistele riigiettevõtetele eeskujuks AS Tallinna Sadama, kes julges otse toetada kreeka-rooma maadluskoondise ettevalmistust 2016.a Rio de Janeiro OM-ks. Ma arvan, et ei ole vahet, mis teed pidi vahendid sporti jõuavad, peaasi, et jõuavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles