Põneva sprinditeate MM-kuld läks Taanile, eestlased 15. kohal

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evely Kaasiku, Kenny Kivikas, Kristo Heinmann ja Elo Saue.
Evely Kaasiku, Kenny Kivikas, Kristo Heinmann ja Elo Saue. Foto: Eesti Orienteerumisliit

Šotimaa põhjaosas, Invernessi lähistel jagati laupäeval välja tänavuste orienteerumise maailmameistrivõistluste esimesed medalid. Nairni linnakeses joostud sprinditeade oli MMil kavas alles teist korda, mullu Itaalias lõpetas Eesti võistkond 23. kohaga.

Võistlus toimub 4-liikmeliste võistkondade vahel, esimest ja viimast vahetust jooksevad naised, keskmisi vahetusi mehed. Iga vahetuse pikkus on ajaliselt 14-15 minutit ehk siis võrdne individuaalse sprindidistantsiga. Maastik oli vahelduv – mereäärsete liivaluidete piirkond vaheldus väikelinna 19. sajandist pärit tänavavõrgustikuga ja parkidega.

Võistlus kujunes väga põnevaks vaatamata sellele, et üks suurfavoriitidest, Taani,  kohe alguses juhtohjad kindlalt enda kätte võttis. Emma Klingenberg tegi võimsa jooksuga juba esimesel kilomeetril konkurentidega selge vahe sisse ning edestas teatevahetusse tulles oma põhikonkurenti Šveitsi tervelt 48 sekundiga.

Eesti võistkonnas avavahetust jooksnud Evely Kaasiku alustas väga hästi ja püsis raja esimesel poolel esikuuikus, teises pooles veidi väsis, kuid lõpetas siski tublil 11. kohal, liidrist maas 1.08. Teises vahetuses vähendas Šveits vahe Taaniga 32 sekundile. Kenny Kivikas tegi väga ilusa soorituse ja tema vahe liidriga  suurenes vaid 10 sekundi võrra. Eesti oli tõusnud 10. kohale, vaid 9 sekundit maas kuuendast kohast.

Kolmandas vahetuses oli ülivõimas šveitslane Matthias Kyburz, kes sai finišiks kätte liidrina rajale läinud mulluse individuaalse sprindi maailmameistri Sören Bobachi. Eesti võistkonnas jooksis kolmandat vahetust pikalt vigastuse küüsis olnud Kristo Heinmann, kes tegi talle hetkel jõukohase soorituse ja andis teate edasi 15. kohal.

Liidritena koos rajale läinud ankrunaised Maja Alm Taanist ja Judith Wyder Šveitsist olid samas rollis ka mullusel MM-il, kus Almil jäi paremale ajale vaatamata konkurendi kättesaamisest ja kullast lõpuks 3 sekundit puudu. Nüüd võttis taanlanna mulluse kaotuse eest korraliku revanši, kui hakkas juba raja avakolmandikul üha kiirenevas tempos konkurendil eest ära minema.

Võidukas finišis oli Taani edu järgmise ees juba tervelt 1.21. Šveitsi ankrunaine väsis raja lõpuosas nii kapitaalselt, et oli sunnitud dramaatilistel lõpumeetritel endast mööda laskma Norra ja 10. kohalt tagaajamist alustanud  Venemaa ankrunaised.

Eesti võistkond tegi ajalugu sellega, et esmakordselt MM-ide ajaloos jooksid ühes teatevõistkonnas ema ja poeg. Kenny Kivika ema Elo Saue suutis hoida 15. kohta, mis on Eesti mulluse 23. koha tubli parandamine.

Pühapäeva õhtul joostakse individuaalne sprindifinaal, kus Eestit esindavad Evely Kaasiku ja Kenny Kivikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles