Kas uus dopinguskandaal on pinnavirvendus või tõeline torm?

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi pildil olev takistusjooksja on loodetavasti puhas, tuleb uuest uuringust välja, et kergejõustiku kestvusaladel on dopingukahtlusega sportlasi palju.
Kuigi pildil olev takistusjooksja on loodetavasti puhas, tuleb uuest uuringust välja, et kergejõustiku kestvusaladel on dopingukahtlusega sportlasi palju. Foto: AFP/SCANPIX

Nädalavahetusel lahvatanud dopinguskandaal on eriline – sadade kergejõustiklaste korraga kahtlustamine on juba iseenesest haruldane. Ometi napib sellel praegusel kujul teravust, sest konkreetseid nimesid nimetatud pole. Eelkõige saab järeldusi teha Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) korrumpeerumise ja selle kohta, et probleemiga ei taheta tegeleda. Senise praktika põhjal pole reaalne, et näiteks IAAF hakkaks kahtlaste verenäitude põhjal valemängijatele suurel hulgal süüdistusi esitama ja neilt medaleid ära võtma. Kas olukord muutub?

Õigupoolest ei saagi võtta Saksa ja Briti meedia väiteid, et aastatel 2001–2012 võitsid kolmandiku tiitlivõistluste medalitest ebanormaalsete verenäitudega sportlased, mitte eraldiseisva sensatsioonina, vaid tegu on osaga tugevamast ühiskondlikust survest. Esiteks olid vaatluse all ainult kesk- ja pikamaajooksjad ning teiseks on uuringu avalikustaja Hans-Joachim “Hajo” Seppelt varemgi vändanud suurt kõlapinda leidnud dopingufilme.

Näiteks 2014. aasta detsembris paljastas ta suuremahulise dopingutarvitamise Venemaa spordisüsteemis, aga silmaga nähtavaid tagajärgi ei järgnenud ning IAAF avaldas Seppeltile hoopis survet vaikida. Nüüdki näitas IAAFi president Lamine Diack üles peamiselt pahameelt andmete lekkimise suhtes ja kippus end õigustama.

Ometi arvab dopinguekspert ja SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjant Port, et õige pea võivad jäämäed liikuma hakata. «Ma usun, et praegu hakkab tekkima kriitiline mass. Seppeltile saadeti käesoleva skandaali andmed pärast Venemaa-filmi. Seepeale pole Vene süsteemi mitte puhastatud, vaid pigem kinni mätsitud. Nüüd näitas ta, kui korrumpeerunud on ka Keenia süsteem ja kogu alaliit. Vaadates, kui palju eksperte on uuringule murelikult reageerinud, on selge, et tühja nähtusega tegu pole. Probleem on olemas,» ütles Port.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles