Briti leht: neljal protsendil Eesti kergejõustiklastest olid ebanormaalsed verenäidud

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksmine võib põlvedele hoopis hea olla.
Jooksmine võib põlvedele hoopis hea olla. Foto: SCANPIX

Briti ajaleht Daily Mail avaldas nimekirja riikidest, kelle kergejõustiklastel leiti olevat aastatel 2001-2012 ebanormaalne verenäit. Loetelus on esindatud ka Eesti, kelle sportlastel oli kahtlane näit neljal protsendil kergejõustiklastest. Suure tõenäosusega tähendab see Eesti puhul ühte või kahte sportlast.

Kõige suurem oli kahtlaste näitude protsent Venemaal (30), järgnesid Ukraina 28 ja Türgi 27 protsendiga. Läti puhul oli protsent kuus, Leedul ja Soomel sarnaselt Eestiga neli.

Viimase aja suurim dopinguskandaal puhkes laupäeva õhtul, kui Saksa telekanal ARD/WDR näitas temaatlist dokumentaalfilmi, pühapäeval tuli rahvusvahelisest kergejõustikuliidust (IAAF) lekkinud andmetega välja ka Briti leht Sunday Times. Nende andmetel võitsid aastatel 2001-2012 peetud tiitlivõistlustel 145 medalit n-ö kahtlased sportlased.

Daily Mail tõi välja, et sealjuures oli see number igal suurvõistlusel kahekohaline. Kõige rohkem teeniti kahtlaseid medaleid 2005. aasta Helsingi MMil (21) ja kaks aastat hiljem Osaka MMil (20).

Suurem osa «kahtlastest sportlastest» olid kesk- ja pikamaajooksjad ning käijad. Küll leiti ebanormaalne verenäit ka üheksal mitmevõistlejal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles