Eesti snuukritalent võitleb süsteemi vastu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Petrov treenib oma isiklikul snuukrilaual, mida teised haruharva kasutada tohivad
Andres Petrov treenib oma isiklikul snuukrilaual, mida teised haruharva kasutada tohivad Foto: Rene Suurkaev

«Omaette nokitsedes maailma tippu!» Nii võiks kõlada kauaotsitud Eesti Nokia hüüdlause vähemalt spordimaailmas. 18-aastane Andres Petrov on järjekordne andekas Eesti noor, kes liigub seda motot kasutades samm-sammult maailma ladvikule lähemale. Petrovi süda tuksub snuukri rütmis.

Snuuker on mäng, mida paljud eestlased on Eurospordi vahendusel oma televiisorist vähemalt vilksamisi näinud. Suur roheline laud ja palju värvilisi kuule – oleks nagu piljard, aga nagu ei ole ka. Osa inimesi vahetab viisakais riideis härrasmehi nähes kiiresti kanalit, teine osa aga aheldub tundideks ekraani külge. Igal juhul on meil lootust, et peagi saab maailma suurimal spordikanalil kaasa elada Eesti oma mehe mängudele.

Andres Petrov. Foto:
Andres Petrov. Foto: Foto: Rene Suurkaev

«Võin julgelt öelda, et olen profimaailmale väga lähedal. Olin tänavu Euroopa meistrivõistlustel kolmas,» ütleb enesekindel Petrov. Profikaardi teenimisest polnud noormees tõesti kaugel, kuna Euroopa meistrile anti õigus osaleda kahe aasta jooksul maailma profisnuukri sarjas. Järgmisel aastal saavad profikaardi juba kaks EMi parimat. Edu korral saaks Petrovist esimene endisest Nõukogude Liidu riigist pärit mängija, kes sellise tähiseni jõuab ning brittide ja üksikute asiaatide mängumaale trügib. Snuukrimaailmas vaadatakse Petrovi kui omamoodi tulnukat, kes tahab end traditsioone eirates süsteemist läbi suruda.

Male piljardilaual

Petrovil on ilmselt kaasas ka mõningane sünnipärane anne, olgu selleks siis töökus, pühendumus või oskus kii abil kuule auku veeretada. Igal juhul on ta arenenud hämmastava kiirusega: esimest korda mängis ta piljardit 2005. aastal ja snuukriga sai ta tuttavaks kaks aastat hiljem.

Andrese isa Boriss peab Võsul külalistemaja, millele ta tegi snuukrilaua tuppa mahutamiseks juurdeehitise ning soetas Eesti kroonides kuuekohalise summa maksnud laua, mida aastate jooksul pole peale Andrese peaaegu keegi kasutanud. Äsja keskkooli lõpetanud Petrov töötab suviti samas külalistemajas lastelaagri kasvatajana ja veedab kogu oma vaba aja harjutades, samal ajal kui teised Võsu kaunil rannal päikest võtavad.

Foto:
Foto: Foto: Rene Suurkaev

«Esialgu ei tulnud eriti midagi välja, kuid mitu suve järjest treenides hakkasid kuulid auku kukkuma,» meenutab Petrov. Tema sõnul ei saa snuukrit ülejäänud piljardiliikidega võrrelda, sest raskusaste on hoopis teine. «Laud on suur ja kuulid väikesed, see on võrreldes teiste mängudega nagu ulmefilm.» Ka Vene piljard tundub nn tavalisele pubimängijale keeruline, kuid Petrovi sõnul on tänu suurtele kuulidele see mäng võimalik kõigil kiiresti selgeks õppida.

Tagasi snuukri juurde: «Harjutasin viis tundi päevas ja töötasin iseseisvalt oma löögid välja. See mäng tõmbas mind, eriti taktikaline pool – ilmaasjata ei kutsuta snuukrit piljardi maleks, sest see on sama keeruline. Males on vähemalt mingi kindel ruudustik ja olukorrad võivad korduda, kuid snuuker pakub alati täiesti uusi väljakutseid, milleks pole võimalik treenida. Pea alati on laual olukord, mida näeb esimest korda elus.»

Esimene suur võit

Päris ilma juhendajata pole Petrov loomulikult läbi ajanud. Alguses õpetas üks kohalik mees talle Vene piljardi põhitõdesid ja snuukri alal käis Eestis toeks britt Alan Trigg. «Temast oli väga palju abi, kuid see oli siiski liiga kulukas ettevõtmine,» räägib Petrov. Isa meenutab kõrvalt: «65 eurot tunnis. Iga päev kuus tundi ja niimoodi kaks nädalat järjest. Võite ise arvutada.» Triggi juures tegi Petrov ka endale rahvusvahelise treenerisertifikaadi, mis teeb temast Eesti esimese ja praegu ainsa snuukritreeneri.

Andres Petrov. Foto:
Andres Petrov. Foto: Foto: Rene Suurkaev

Suuresti tänu Triggi abile ja Petrovi töökusele saavad asjaosalised tänavu lõpuks ka edu nautida. Euroopa meistrivõistlustel üllatas Petrovi kolmas koht kõiki alaga seotud inimesi. Napilt finaalist välja jäänud eestlaselt uuriti, kes ta on ja kust ta pärit on. Eestist ei teatud snuukriringkonnas kuigi palju. Veerandfinaalis võitis Petrov Poolast pärit endise profimängija tulemusega 5:0. «See oli ka mu enda jaoks šokk. Kõik arvasid, et kaotan nulliga – keegi oodanud mult mingit tulemust.»

Senise karjääri tähtsaim võit tuli juuli lõpus Riias, kui Petrov võitis 4:2 maailma 36. numbrit Rod Lawlerit. Üks võit veel oleks viinud eestlase kokku kuulsa Mark Alleniga ning siis oleks mäng jõudnud ka rahvusvahelisse telepilti. «Mul oli 38,5 palavik, kuid suutsin end kokku võtta. Minu stiil on üldiselt julge mäng ja ma võtan kauglöökidega riske, kuid Lawleri vastu tegutsesin tasakaalukalt. Olin tema mänge varem telekast näinud ja juba siis sain aru, et võiksin teda võita. Hakkasin mängu ajal Lawleri moodi mõtlema ja võitsin lõpuks vanameistri enda trumpi ehk mängutarkust kasutades,» meenutab Petrov.

44-aastane Lawler on maailma edetabelis olnud isegi 20. kohal ja profistaatuses on ta juba 1990. aastast. Karjääri jooksul on Lawler teeninud üle 600 000 naela. «Ta on võitnud ka Ronnie O'Sullivani, see näitab juba midagi,» ütleb Petrov.

Kutse Venemaale

Võib tunduda, et mis sport see snuuker ikka on – inimesed ajavad kuule auku ja vahepeal istuvad nurgas tugitoolis, pigem nagu hobi või nii. Petrov selgitab, et tegelikult on just füüsiline pool tema ala juures kõige tähtsam.

Andres ja Boriss Petrov. Foto:
Andres ja Boriss Petrov. Foto: Foto: Rene Suurkaev

«Peab suutma neli-viis tundi järjest mängida ja 150-protsendiliselt keskenduda, isegi toolis istudes. Kordagi ei tohi mõte uitama minna. Füüsiline ja vaimne vorm peavad väga hästi paigas olema. Peab tegema kõvasti üldfüüsilist trenni ja lihtsalt jooksmas käima,» selgitab 18-aastane noormees ning raputab endale veidi tuhka pähe. «Tean, et peaksin ka ise veel rohkem füüsilise poolega tegelema.»

Petrov leiab, et kõige kiiremini suudaks ta areneda, kui saaks rohkem piiri taga võistlemas käia, kuid see on liiga kulukas. Isa on turniiridel palju konkurentidega suhelnud ning nende hämming on suur, kui nad kuulevad, et Petrovi tasemel mees reisib ringi oma rahakoti toel. «Läti, Leedu, Poola, Valgevene jne – pole nii rikkad riigid midagi ju –, igal pool toetab mängijaid kas riik või alaliit,» ütleb Boriss Petrov, kes on 1990. aastate lõpus olnud ka Eesti noorte jäähokikoondise treener.

Isa meenutab, et alles hiljuti tuli nende juurde Venemaa alaliidu president ja pakkus Andresele võimalust esindada suurt idanaabrit. «Eks meile lubati kullamägesid, kuid loomulikult saatsin ta kohe pikalt.»

Seitse korda 147

Riia turniiril kohtus Petrov oma eeskuju, 2014. aasta maailmameistri Mark Selbyga. «Ta uuris, mis koht see Eesti on ja kuidas on üldse võimalik, et sealt sellisel tasemel mängija tuleb,» räägib Petrov. Peale Selby naudib Eesti parim snuukrimees kõige rohkem Ronnie O'Sullivani, Neil Robertsoni ja Judd Trumpi esitusi.

Andres Petrov ja Mark Selby. Foto:
Andres Petrov ja Mark Selby. Foto: Foto: Erakogu

«Kõigepealt kartsin ma brittide vastu mängida, kuid eelmisel aastal võitsin endist profimängijat Jeff Cundyt. Seejärel kartsin enim praeguste proffidega mängimist, kuid nüüd võitsin Lawlerit. Mis edasi? Võidan O'Sullivani ja siis ongi kõik?» muigab ta.  Kuulsate eeskujude moel loodab Petrov lüüa ühel päeval võistlustel ka 147 punktise break’i (snuukri maksimaalne punktisumma, mille eest antakse tavaliselt eraldi rahaline preemia), sest trennis on ta seda suutnud seitsmel korral. Võistluste senine parim on 124 punkti vääriline break.

Petrov loodab südamest, et häid tulemusi näidates jääb ta kas Eestis või välismaal õigetele inimestele silma ning tal tekib võimalus rohkem võistelda. «Olen veel väga noor ja selle ala juures mängivad kogemused eriti suurt rolli,» vaatab kolmekordne Eesti meister helgelt tulevikku.

Snuuker kuulub spordialade hulka, kus tehakse tõsist tööd olümpiamängudele pääsemise nimel, ning mäng muutub üha globaalsemaks. Petrov teab, et esmapilgul võib snuuker veidi igav tunduda ja paljud tahaksid telekanalit vahetada, kuid neile on tal lihtne soovitus: «Vaadake veidi kauem. Kui reeglitest aru saate ja suudate mängijatega kaasa mõelda, siis muutub snuuker tõeliselt põnevaks.»

Andres Petrov vaatab seni võidetud karikaid. Foto:
Andres Petrov vaatab seni võidetud karikaid. Foto: Foto: Rene Suurkaev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles