Tutk: punase kaardi teenimiseks ei pea vastane lõpetama traumapunktis

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jalgpalli Liidu peakohtunik Uno Tutk.
Eesti Jalgpalli Liidu peakohtunik Uno Tutk. Foto: Toomas Huik

Laupäevane Narva Transi ja FC Flora vaheline jalgpalli Premium Liiga kohtumine küttis pärast matši kõvasti kirgi, kui Transi president Nikolai Burdakov kritiseeris peakohtunik Roomer Tarajevit, kes saatis punase kaardiga väljakult ära narvalaste mängumehed Marek Kaljumäe ja Tanel Tambergi.

Tänaseks on kohtumise vaidlusalused olukorrad videost üle vaadanud ka Eesti Jalgpalli Liidu peakohtunik Uno Tutk, kelle sõnul käitus Tarajev antud olukordades igati reeglitepäraselt.

«Konkreetselt laupäevased olukorrad on justkui õpikust. Esimesel puhul on tegemist tõsise määruste rikkumisega – et teenida punast, ei pea vastane saama vigastust või lõpetama päeva traumapunktis –, see on täpselt selline olukord, millele juhtisin kohtunike tähelepanu nii hooaja eel kui ka pärast esimest hooaja poolt, kui analüüsi tulemusel leidsime, et 20 vooru järel ja 100 mängu jooksul on fikseeritud vaid 1 tõsine rikkumine, mille eest karistatakse punase kaardiga, samas on mitmed vigastusohtlikud sissesõitmised jäänud kohtunike poolt vaid kollase kaardi tasemele. Toome näiteks UEFA Euroopa liiga kolmanda ringi mängud, kus näidati nelja punast kaarti analoogsete rikkumiste eest. Taolise ohtliku või ohu potentsiaaliga tegevuse väljajuurimine on täna üks UEFA ja FIFA prioriteet. Kohtunike roll platsil on tagada muuhulgas ka see, et kõik mängijad jõuaksid tervelt koju – pallurid teevad platsil oma tööd ja vilemehed peavad neid kaitsma,» kirjeldas Tutk olukorda, kus väljakult saadeti ära Kaljumäe.

«Teine olukord, kus aja venitamise eest teenis teise kollase kaardi Tanel Tamberg, oli loomulikult Narva poolt vaadates halb asjade kokkusattumine, aga kohtuniku poolt vaadates lihtne otsus. Kohtunik oli Transi aja venitamise eest juba hoiatanud, sellele järgnes audi sisseviske olukord, kus esimene mängija läks palli juurde, andis selle pärast mõningast pausi edasi Tambergile, kes omakorda pärast aja viivitamist tahtis selle edasi anda kolmandale mängijale. Selles olukorras peab kohtunik reageerima just teise mängija ehk antud juhul Tambergi tegevusele,» põhjendas Tutk.

Lisaks ei olnud Trans rahul ka sellega, et tänavusel hooajal on neile näidatud juba kümmet punast kaarti. Seejuures on ülejäänud üheksa kõrgliigas pallivat meeskonda teeninud sama ajaga kokku 13 punast kaarti.

«Laupäevase mängu järel viitas Transi president, et neile on määratud justkui põhjendamatult palju punaseid kaarte sel hooajal. Vaatasin üle kõik nende punased kaardid ja jõudsin järeldusele, et midagi põhjendamatut ega kallutatud siin ei ole ja olla ei saagi – Transile on punaseid kaarte andnud kuus erinevat kohtunikku (Martin Salong, Elar Tarkus, Roomer Tarajev, Andrei Karhu, Mart Martin, Miko Pupart), nendest kaks on vägivaldse käitumise eest (11. aprillil Andreev ja 24. juulil Lipin), üks viimase lootuse vea eest (4. juulil väravavaht Smiško) ning nüüd viimati tõsise määruste rikkumise eest Kaljumäe. Ülejäänud kuus punast on tulnud teise kollase kaardi eest, kusjuures kõik olukorrad on olnud selged rikkumised – kas hoolimatu viga või lubava rünnaku peatamine, viimati aja venitamine. Oluline ongi siin põhimõtteline vahe sõnakasutuses – mitte kohtunik ei andnud punaseid kaarte, vaid mängijad teenisid eemaldamise oma tegevusega,» selgitas Tutk.

Lisaks tõi Brudakov välja, et Tarajev on sel hooajal nende meeskonna kohtumisi vilistanud kuuel korral ja viiele nende mängijale on Tarajev näidnud punast kaarti. «Klubid ei saa endale kohtunikke valida – igal hooajal on olnud paar klubi, kes avaldanud soovi, et nende kohtumistele teatud kohtunikku ei määrataks, aga see ei saa olla aluseks meie tegevusele. Määramise juures arvestan kohtuniku taset ja isikuomadusi, tema teisi määramisi, varasemaid hindeid, mängu olulisust ja kindlasti teatud määral ka eelnevat ajalugu. Roomer Tarajev on FIFA kategooriat omav Eesti tippkohtunik, mistõttu on normaalne, et ta teenindab hooaja jooksul ca 75% voorudest Premium liigas. Väide, et Tarajev on vilistanud juba kuus korda Transi mänge ja viide, et see oleks justkui midagi erilist, ei ole pädev – näiteks Eiko Saar on teenindanud kuus korda sel hooajal Levadiat, Kristo Tohver viis korda Kaljut jne,» märkis Tutk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles