Biene kogus üliraskel Soome enduro EM-etapil esimesed punktid

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Biene.
Priit Biene. Foto: Veiko Biene

Möödunud nädalavahetusel sõideti Soomes, Jämsäl, enduro Euroopa meistrivõistluste kolmas etapp, kus E-1 junior klassis osales ka eestlane Priit Biene. Tehniliselt ja looduslikult raskete radade poolest tuntud Soome enduro pani motosportlaste oskused tõsiselt proovile. 

Tehniliselt ja looduslikult raskete radade poolest tuntud Soome enduro pani motosportlaste oskused tõsiselt proovile. Ühe võistluspäeva jooksul tuli läbida kolmel ringil kolm kiiruskatset – 4,7 ja 5,8 kilomeetri pikkused endurokatsed ning 6,9 kilomeetrine krossikatse. Neist esimene kurnas sõitjaid ja võistlustehnikat kõige rohkem, kuna rada kulges valdavalt suurtel kividel.

Puhkust ei antud ka kiiruskatsete vahelistel ülesõitudel, kus võistlustrass kulges valdavalt mööda suuri kivisid ja järske tõuse. «Kui kiiruskatsed oli rasked, siis ole mees ja katsu Soome ülesõitudega hakkama saada,» kommenteeris Biene. Soome EM-etapi raskusest annab aimu ka fakt, et 206 startinust sai esimese päeva lõpuks tulemuse kirja vaid 85 võistlejat.

Biene jaoks algas seekordne EM-etapp väikese avariiga esimesel endurokiiruskatsel, kus ta sõitis vastu puud ning vigastas randmeid ja põlve. Õnneks suutis ta ülejäänud võistluspäeva jooksul suurematest äpardustest hoiduda ning jõudis finišisse oma klassi 11. kohaga. Üsna suurtes raskustes oli eestlane viimasel ringil, mille läbimisel ei mahtunud ta ette antud aega ning sai 27 minutit trahvi. «Väsimus oli selleks hetkeks nii suur, et kontrollaega enam sõita ei olnud võimalik,» sõnas Biene. Ajatrahvist hoolimata avas Biene isikliku punktiarve Euroopa meistrivõistlustel, teisisõnu tegi tänavuse hooaja ühe parima tulemuse.

Suur katkestajate hulk ning võistlejate tagasiside pani korraldajad teiseks võistluspäevaks läbi viima mõningaid muudatusi. Kiiruskatsete vahelised ülesõidud tehti veidi kergemaks ning kolme ringi asemel tuli pühapäeval sõita kaks ringi.

Kontrollaegadesse jõudmisega enam probleeme ei olnud ning kolmest kiiruskatsest kahel sai Biene sõnul ka korralikult kihutada: «Teine endurokatse ja krossikatse tulid hästi välja, aga esimesel endurokatsel otsustasin sõita kindla peale, sest sellel rajal juhtus päeva jooksul paljude sõitjatega õnnetusi. Eesmärk oli ikkagi finišisse jõuda ja punktilisa teenida.»

Teise võistluspäeva lõpetas Biene 10. kohaga. Soome etapi kokkuvõttes teenis ta 11 punkti ning on Euroopa meistrivõistluste sarja kokkuvõttes 14. kohal. Jämsäl peeti arvestust ka Soome meistrivõistluste sarjas, kus Biene sõidab samuti kaasa täispika hooaja. E-1 klassis sai ta esimesel päeval 10. ja teisel 6. koha ning on sarja kokkuvõttes 30. punktiga 11. kohal.

Järgmine Soome meistrivõistluste etapp sõidetakse septembri lõpus Riihimäel, Euroopa meistrivõistluste viimane etapp toimub aga oktoobri lõpus ja novembri alguses Saksamaal Woltersdorfis. Vahepeale jääb veel endurosprindi Eesti karikavõistluste viimane etapp Kukemetsal, selles sarjas hoiab Biene liidrikohta. 6.-13. septembrini võistleb ta Eesti koondise ridades aasta suurimal võistlusel: rahvusvahelisel kuuepäevasel endurol (International Six Days Enduro) Slovakkias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles