Kergejõustiku dopinguskandaal paisub: põrus endine maailmarekordiomanik

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elvan Abeylegesse.
Elvan Abeylegesse. Foto: SCANPIX

Viimastel nädalatel on rahvusvahelises meedias kirjutatud mitmel puhul, et kergejõustikus on dopinguga seotud probleemid arvatust suuremad. Hiljuti kinnitas ka Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF, et 2005. ja 2007. aasta MMide dopinguproovide kordustestimise käigus jäid dopinguga vahele 28 sportlast. Vaikselt hakkavad avalikkuse ette tulema ka sportlaste nimed.

Dopinguga põrunud sportlaste seas on ka Türgit esindav pikamaajooksja Elvan Abeylegesse, kes võitis 2007. aasta Osaka MMilt 10 000 m jooksus hõbemedali, kirjutab Sportsmail.

32-aastane Abeylegesse on karjääri jooksul võitnud mitmeid tiitlivõistluste medaleid ning 2010. aastal krooniti ta kahekordseks Euroopa meistriks, 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel teenis ta aga kaks hõbemedalit.

2004. aastal püstitas ta 5000 m jooksus ajaga 14.24,68 Oslos maailmarekordi. Temast sai sellega toona esimene Türgi kergejõustiklane, kes on maailmarekordi püstitanud. Praegune 5000 m jooksu maailmarekord kuulub aastast 2008 Etioopia jooksjale Tirunesh Dibabale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles