Briti leht: IAAF varjab MMil dopinguga patustanute nimekirja

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta kergejõustiku MM Daegus.
2011. aasta kergejõustiku MM Daegus. Foto: SCANPIX

Tippkergejõustiku ümber puhkenud dopinguskandaal paisub aina suuremaks, sest täna tuli Briti leht The Sunday Times välja väitega, nagu varjaks Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) neli aastat tagasi positiivse proovi andnud sportlaste nimekirja.

Saksamaa Tübingeni ülikoolis korraldatud sõltumatu uurimuse käigus vesteldi pärast 2011. aastal Daegus peetud maailmameistrivõistlusi anonüümselt 1800 tippsportlasega, kes MMil osalesid. The Sunday Timesi ja Saksamaa uudistekanali ARD/WDR valduses oleva raporti andmetel tunnistas neist tervelt 29 protsenti, et on kasutanud eelneva aasta jooksul keelatud aineid. «See näitab, et doping on kontrollimisest hoolimata tippkergejõustiklaste seas väga levinud,» võttis raport leitu kokku.

Uurijate väitel on IAAF aga teadlikult neile edastatud tulemusi varjanud. Tübingeni uurijate kinnitusel sundis alaliit kuu aega pärast andmete kogumist uurijaid allkirjastama vaikimisvande. «Tulemuste avalikustamist on seejärel aga nii kaua edasi lükatud, et see rikub juba avaldamisvabadust,» laususid uurimuse läbiviijad nüüd. IAAFi vastuses Sunday Timesile öeldi, et alaliit arutleb endiselt maailma antidopingu agentuuriga (WADA), millal ja mil moel tulemusi avalikustada.

IAAF ja WADA mängivad kokku?

Uurijad rõhutavad, et IAAF pole ise uuringut tellinud, küll aga kasutab oma võimu, et vältida selle tulemuste avalikkuse ette jõudmist. Uuringut rahastanud WADA on samas väidetavalt andnud IAAFile tulemuste avaldamise osas vetoõiguse, saades IAAFilt vastutasuks loa sportlastega vestelda. «Usun, et IAAF ja WADA teevad siinkohal koostööd,» lausus uurimisrühma juht Rolf Ulrich kokkuvõtvalt Sunday Timesile.

Kergejõustikumaailm on sattunud viimaste aastate suurimate dopingusüüdistuste keskmesse ning teisipäeval teatas IAAF, et 2005. ja 2007. aasta MMidel antud dopinguproovide uuel uurimisel avastati 28 patustanud sportlast. «Tehnilistel põhjustel» ei avaldatud ühegi vahelejäänu nime, kuid rõhutati, et enamik neist on karjääri lõpetanud või juba varem dopingutarvitamises süüdi mõistetud.

Ametlikult ainult kolm patust

Ametlikult on Daegu MMil positiivse proovi andnud vaid kaks sportlast – Portugali jooksja Sara Moreira ja Lõuna-Korea jooksja Hee-Nam Lim tarvitasid metüülheksanamiini. Kumbki ei kuulu oma ala absoluutsesse tippu.

Lisaks teatas Trinidadi ja Tobago kergejõustikuliit 2012. aasta märtsis, et nende jooksjalt Semoy Hackettilt MMi eel peetud kodustel meistrivõistlustel võetud proov sisaldas samuti metüülheksanamiini. Hacketti tulemus MMil tühistati, ühtlasi jäi Trinidadi ja Tobago naiskond ilma 4x100 meetri teatejooksus saadud neljandast kohast.

Skandaal mõjub halvasti kergejõustiku mainele, seda eriti enne järgmisel laupäeval Hiina pealinnas Pekingis algavaid järjekordseid maailmameistrivõistlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles