Meistriliiga 24. voor: liidrite Kalju ja Levadia suur lahing, Flora võõrustab Tulevikku

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalju ja Levadia järjekordne duell - kes keda?
Kalju ja Levadia järjekordne duell - kes keda? Foto: Tairo Lutter

Jalgpalli Eesti meistriliiga 24. voorus toimub senise hooaja üks olulisemaid mänge, kui vastamisi lähevad tabelijuht ja tiitlikaitsja Tallinna Levadia ning neist vaid punktiga maha jääv Nõmme Kalju. Kolmandal kohal olev FC Flora võõrustab päev varem Viljandi Tulevikku, tähtsaid punkte jagavad ka Pärnu Linnameeskond ja Narva Trans. Paide otsib punktilisa võõrsilt Sillamäe vastu ja Tartu Tammeka püüab sama teha Tallinnas Infonetiga kohtudes. Postimees toob esmaspäeval otsepildis vaatajateni soojenduseks Flora ja Tuleviku kohtumise ning seejärel teisipäeval maiuspalana suure duelli Kalju ja Levadia vahel.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Tallinna Levadia

Teisipäeval 18. augustil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Levadiat ja Kaljut lahutab liigatabelis enne teisipäevast mängu vaid üks punkt ehk sisuliselt mitte midagi. Sel hooajalgi on vastased olnud võrdsed – aprilli keskel võitis Kalju võõrsil tänu Joel Lindpere ja Tarmo Neemelo väravatele 2:0, kuu aega hiljem sai Levadia aga Hiiul revanši. Hidetoshi Wakui viis küll Kalju tolles mängus juba kolmandal minutil juhtima, kuid pooltunni möödudes viigistas Dmitri Kruglov penaltist seisu ning kümmekond minutit enne lõppu tõi Ingemar Teever Levadiale 2:1 võidu.

Praeguse tabeliseisuni on Kalju ja Levadia sammunud üsna erinevat rada pidi – Kalju tegi hooajale üheksa võiduga superalguse, kuid on seejärel komistanud õige mitmel tõkkel. Levadia seevastu koperdas oma koperdamised ära hooaja alguses ning on viimastel kuudel näidanud meistrile kohast kindlat mängu, lüües aina väravaid ja korjates punkte. Ka teisipäevasele mängule tullakse vastu väga erinevate emotsioonide pealt, sest kui Levadia alistas nädalavahetusel võõrsil ülikindlalt 6:1 Tartu Tammeka, siis Kalju kaotas Paides sealse Linnameeskonna vastu keskendatuse, kolm punkti ja ühes sellega ka tabeli esikoha.

Kaotus Paidele oli Kalju jaoks valus. FOTO: Eero Vabamägi
Kaotus Paidele oli Kalju jaoks valus. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Et mõista, kui koledasti Kalju kaitseliin laupäevases mängus kärises, tasub heita kiire pilk ajalukku. Pärast seda, kui Kalju kaheksa hooaega tagasi Eesti kõrgeimasse liigasse tõusis ja sinna püsima jäi, on nad tänaseks pidanud täpselt 240 liigakohtumist. Ning kõigi nende mängude jooksul oli tegemist alles kuuenda (!) korraga, kui endale lasti ühes mängus lüüa vähemalt viis väravat. Enne laupäevast häbi Paides jäävad kõik suureskoorilised mängud seejuures aega, mil Kalju tegi kõrgliigas esimesi samme. 2008. aasta juunis jäädi kõigepealt TVMK-le alla 1:5, kusjuures võitjate eest lõi kaks väravat praegu Kaljus mängiv ründaja Artjom Dmitrijev.

Paar nädalat hiljem saabus aga Kalju kõrgliiga-ajaloo kõige piinlikum hetk, kui pea terve mängu ühemehelises vähemuses olnud Flora saatis nende võrku koguni seitse palli. 7:1 võidumängus said seejuures florakate poolt jala valgeks nii Kalju praegune kaitseliini tugisammas Ken Kallaste kui ka mullu Nõmme klubi särki kandnud Martin Vunk ja Jarmo Ahjupera. Pisut iroonilisel moel oli Kalju enda ainsa värava autor tolles kohtumises ei keegi muu kui tänavu Levadia eest väravaid paugutav Ingemar Teever.

Lisaks pidas Kalju sama aasta sügisel veel maha meeleoluka mängu Pärnu Vaprusega, mis lõppes harvaesineva lõppskooriga 5:5. Kalju ülejäänud kaks «pakki» on aga tulnud just teisipäevase vastase Levadia käe läbi, kui 2009. aasta sügisel kaotati tollastele valitsejatele 0:5. Levadia särki kandsid tollal nii Tarmo Neemelo kui ka Eino Puri, kes on tänaseks jõudnud Kalju ridadesse. Järgmise aasta suvel kordus pea sama stsenaarium, kui Levadia 5:1 võidumängus oli taas täpne Artjom Dmitrijev, kaks väravat lõi ka vastuolulisel moel Kalju särgi Levadia oma vahetanud brasiillane Felipe Nunes.

Kolme eelmise hooaja jooksul (aastatel 2012-2014) peetud 72 mängus ei lasknud Kalju kaitseliin aga kordagi lüüa enda võrku isegi enam kui kahte palli ning ka 2011. aastal juhtus nii vaid korra, kui jäädi 2:3 alla Narva Transile. Tänavu on Kalju aga lubanud lisaks Paides saadud saunale näiteks ka pärnakatel end kolme väravaga kostitada, mis näitab, et teatud mängudes võib nende kaitse tiitlipretendendile üsna sobimatul moel alt vedada.

Kogenud Ingemar Teeveril on käsil elu üks lennukamaid hooaegu. FOTO:
Kogenud Ingemar Teeveril on käsil elu üks lennukamaid hooaegu. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Viimaseid mänge vaadates võib Kalju siiski Paidele allajäämise tööõnnetuseks liigitada, sest enne seda oli võidetud järjest seitse kohtumist. Levadia kaheksamänguline võiduseeria jäi vähemalt praegu hooaja tippmargina püsima, veel muljetavaldavam on aga see, et Levadia on viimasest 17 mängust võitnud 13 ja viigistanud neli. Kaotusekibedust koges tiitlikaitsja viimati 18. märtsil, püsides seega löömatuna viis kuud, nende viimaseks alistajaks oli aga ei keegi muu kui Kalju.

Viimastes voorudes on Levadia hakanud viimaks saama ka suureskoorilisi võite, alistades näiteks viimati 6:1 Tammeka ja enne seda 4:0 Viljandi Tuleviku ning hiljuti 5:0 Pärnu. Jätkuvalt lööb väravaid Ingemar Teever, kelle nimele on neid kogunenud juba 17, lisaks on kogenud ründaja jaganud kaaslastele viis väravasöötu ning troonib seega resultatiivseimate mängijate tabeli tipus. Levadia ja Kalju ründeliinid ongi liiga parimad, sest esimene on vastaste võrku saatnud palli 55 ja teine 54 korral. Teeveri puhul väärib märkimist ka see, et mees on seni kaasa teinud kõigis 24 liigamängus ning neist koguni 17-s jala valgeks saanud.

Lisaks talle on suvise Eestisse naasmise järel juba neli väravat kirjas nii Tarmo Kingil kui ka Igor Subbotinil. Tammeka vastu tervelt neli väravasöötu jaganud Siim Luts juhib aga selles kategoorias kogu Premium liiga arvestust, kokku on tal väravasööte kirjas juba üheksa. Kaljul on sellele vastu panna Joel Lindperest, Hidetoshi Wakuist ja Ats Purjest koosnev trio, kes on kolme peale andnud tänavu 22 väravasöötu. Purjel on kirjas ka 13 ja Wakuil 9 väravat.

Kahe võimsa ründeliini duell peaks seega ennustama teisipäevaks Hiiule põnevat kohtumist. Levadia suurimad mured on keskväljal, kus on viimastes mängudes tegutsenud noor ja andekas, ent nii kõrgel tasemel siiski veel kogenematu Kaspar Mutso. Jätkuvalt ei lase vigastus väljakule naasta Ilja Antonovil ning ka Andreas Raudsepp on pärast aprilli algul vigastada saamist mänginud vaid ühe poolaja karikakohtumises madalama liiga meeskonna Tallinna Olympic Olybeti vastu, mille Levadia 14:0 võitis.

Õnneks ei pea kumbki peatreener muretsema mängukeeldude pärast – Kalju ridades on tagasi keskkaitsja Jorge Rodrigues, Levadia juhendaja Marko Kristal jättis aga mängus Tartu vastu igaks juhuks kõik kolm kaardiohus olnud meest ehk Sergei Pareiko, Juuso Laitineni ja Artur Pika suisa pingile.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Viljandi Tulevik

Esmaspäeval 17. augustil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Flora ravis eelmistest mängudest saadud pettumust nädalavahetusel suvepealinlasi klohmides, alistades võõrsil Pärnu Linnameeskonna suurelt 5:1. Kaotusseisu jäämisele vastati kiiresti ja kindlalt, kaks väravat sai kirja Albert Prosa ning ühe Markus Jürgenson, Rauno Sappinen ja Joseph Saliste.

Hoolimata vahepealsetest libastumistest Infoneti ja Narva Transi vastu on Flora endiselt liidrist Levadiast vaid nelja ning Kaljust kolme punkti ehk ühe võidu kaugusel. Tuleviku kohal hõljuvad aga murepilved, sest pärast 0:1 allaajäämist Infonetile on meeskond kaotanud järjest juba seitse kohtumist väravate vahega 3:21. Liigatabelis on endast ammu mööda lubatud Narva Trans ja viimase vooruga möödus mulkidest ka Paide.

Flora tuli Pärnust tänavu teist korda tagasi kolme punktiga. FOTO: Mailiis Ollino
Flora tuli Pärnust tänavu teist korda tagasi kolme punktiga. FOTO: Mailiis Ollino Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

18 punktiga kaheksandal kohal jätkav Tulevik on küll pidanud mitmest konkurendist mängu vähem, ent tegemist on kohtumisega Tartu Tammeka vastu ja kui seegi peaks 31. augustil kaotatama, on Viljandil kuri karjas. Praegu on Tammeka neist veel siiski kolme punkti ning Pärnu Linnameeskond kuue punkti kaugusel. Tuleviku suurimaks mureks on väravate löömine, sest kui viimase seitsme mänguga on neid kirja saadud ainult kolm, siis terve senise hooaja peale on võrku sahistatud 22 korral.

Tegemist on liiga halvima näitajaga ning seni pole ka Floralt suvel Joonas Tamme asendusena laenuks saadud ründajad Martin Kase ja Sakari Tukiainen suutnud meeskonda aidata. Kahe peale on mehed pidanud Tuleviku eest Premium liigas juba kümme täismängu, väravatearve on aga jätkuvalt avamata. Löödud väravate arvestuses hakkavad Tulevikul eest ära libisema juba nii Tammeka kui ka Pärnu, rääkimata Paidest.

Kummalisel kombel on samamoodi Floras käinud ka Tamme käsi, kes pole hooaja esimeses pooles Tuleviku särgis löödud üheksale liigaväravale suutnud kaheksa liigakohtumisega lisa hankida. Et Tamm suutis Pärnu vastu kollasest kaardist hoiduda, avaneb tal võimalus Flora eest skoori teha just eelmise koduklubi vastu. Ükski florakas kaartide tõttu mängust eemale jääma ei pea, küll aga ei saa endist tööandjat kollitada kahe hooaja vahel Viljandisse kolinud Sander Post – eelmises mängus teenitud kollane kaart jätab mehe kohtumisest Floraga kõrvale. Samas on taas mängukeelust vaba poolkaitsja Tanel Lang.

Pärnu Linnameeskond – Narva Trans

Teisipäeval 18. augustil kell 19.00 Pärnus Raeküla staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Pärnu on viimastes mängudes tabelitippude vastu nii üllatuse äärel olnud kui ka hätta jäänud – Kalju vastu võideldi ennast südilt kolmeväravalisest kaotusseisust viigini ning oldi soosikult punktide röövimisele lähedal, Floralt ja Levadialt on aga vastu võetud kindlad ja suured kaotused. Viimati jagus Pärnu publikul Flora vastu rõõmustamiseks ainest vaid lühikeseks ajaks, kui mängu küll juhtima asuti, ent kaotati seejärel selgelt 1:5.

Trans peaks olema kindlasti suvepealinlastele hoopis jõukohasem vastane, lisaks on Pärnul vaja narvalastele tasuda viie nädala vanune võlg, kui Trans oli paduvihmas peetud mängus Linnameeskonnast Raekülas napilt 1:0 parem. Pärnut ootabki nüüd ees ülitähtsate mängude seeria, sest pärast Transiga kohtumist minnakse vastamisi Viljandi Tuleviku ja Tartu Tammekaga, kes on tabelis viimasel real oleva Pärnu peamised konkurendid. Tammekast lahutab Pärnut praegu kolm ning Tulevikust kuus punkti.

Pärnu Linnameeskond vajab hädasti ühtsust. FOTO:
Pärnu Linnameeskond vajab hädasti ühtsust. FOTO: Foto: Ants Liigus

Trans ei pea seevastu tabeliseisu üleliia pingsalt jälgima, sest kogutud 29 punkti annavad neile kuuenda platsi. Laupäevane vastane Sillamäe, kellega tehti Ida-Virumaa derbis väravateta viik, on endiselt kümne punkti kaugusel, lähim jälitaja Paide peaks aga üheksapunktilise mahajäämuse tagasitegemiseks veel mitu üllatust korda saatma. Üle-eelmises mängus punaste kaartide ja seetõttu eelmises mängus õhukese koosseisuga kimpus olnud piirilinlased saavad Pärnu vastu taas kasutada nii Marek Kaljumäed kui ka Tanel Tambergi, kusjuures just viimane lõi viie nädala eest Pärnule mängu ainsaks jäänud värava.

Küll aga ei saa Transi poolel Pärnu vastu platsile joosta Andrei Jõgi, põhjus harjumuspärane – ikka kollased kaardid. Pärnul puudujaid ei ole ning Marko Lelovi lootused on väravate osas tõenäoliselt seotud eeskätt Taavi Lauritsaga, kes aina paremasse hoogu minnes on kogunud oma kontole juba üheksa tabamust. Väike väravatepõud on seevastu tabanud Robert Kirssi, kes pole jalga valgeks saanud juba viies järjestikuses liigamängus.

Sillamäe Kalev – Paide Linnameeskond

Teisipäeval 18. augustil kell 19.00 Sillamäe Kalevi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Sillamäe medalilootused on tänaseks päevaks tõenäoliselt juba surnud ja mahagi maetud, kuid võidelda on vaja ka neljanda koha eest, kus hetkel asub Infonet – tallinlased on kogunud kaks punkti enam kui mullune hõbedameeskond. Paide vastu ennast lõdvaks lasta ei saa, sest hooaja teisel poolel tabelis jõudsat tõusu tegevad järvamaalased tahaksid kindlasti oma mulluse kuuenda platsi hooaja lõpuks tagasi võtta ning sel eesmärgil noolitakse punkte igast mängust.

Suve algul sadamalinna saabunud Deniss Ugarovi käe all on Sillamäe mänguvorm olnud leebelt öeldes ebarahuldav ning 11 mängust on võidetud kõigest neli. Punkte loovutati viimati ka Paidele, kui omavaheline kohtumine lõppes 1:1 viigiga. Eelmises voorus näitas Sillamäe Ida-Virumaa heitluses Narva Transi vastu kohati hoogsat jalgpalli, kuid väravad jäid selles mängus siiski löömata ja see ongi tähtsates mängudes olnud Kalevi peamine mure.

Paide Linnameeskond on leidnud uue hingamise. FOTO:
Paide Linnameeskond on leidnud uue hingamise. FOTO: Foto: Elmo Riig

Kui hooaja algul suudeti vähemalt tabeli tagumise poole meeskondade puur alati palle täis lüüa, siis viimaste kuude jooksul on peale Paide näiteks kaks korda punkte loovutatud ka Pärnule, mis on kindlasti hooaja alguse ambitsioone silmas pidades kurjast. Kui ka Infonet peaks tabelis haardeulatusest välja lastama, võib see tähendada Ugarovi lühikese ajastu lõppu Sillamäel.

Paide on pärast laupäevast 5:4 suurvõitu Nõmme Kalju üle kindlasti seitsmendas taevas, kuid peab sealt kiirelt tagasi maa peale tulema. Augustikuu jooksul on nelja mänguga tabelisse kirjutatud kaks võitu ja üks viik ning see on tõstnud pikalt tabelipõhjas virelenud Paide 20 punktiga juba seitsmendale reale, ohutsoonist suhteliselt kaugele. Edu jätkumise korral ei oleks võimatu ka Narva Transi kuuenda koha püüdmine, selleks peab Paide aga jätkuvalt suutma ka endast kõrgemal asujaid üllatada.

Sillamäe poolel peavad kollaste kaartide tõttu mängu vahele jätma nii tänavu 15 väravat löönud Jaroslav Kvassov kui ka keskkaitsja Igor Tšeminava. Neist Kvassov sai oma kollase kaardi seejuures eelmises voorus eriti tobedal moel, asudes lisaminutitel nägelema Transi kapteni Roman Nesterovskiga. Paide eest ei saa aga samuti kaartide tõttu kaasa lüüa keskkaitsja Martin Ustaal.

Tallinna Infonet – Tartu Tammeka

Teisipäeval 18. augustil kell 21.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ERRi spordiportaal.

Nädala alguses peetav voor pakub vutisõpradele taas ka pisut ööjalgpalli, sest Infonet ja Tammeka asuvad paremat selgitama õige hilisel kellaajal. Mängijad endale aga unisust lubada ei saa, sest mõlema meeskonna jaoks on mängus päris palju.

Tammeka pidi nädalavahetusel kodus Levadiale lausa 1:6 alla vanduma ning mängu lõppskoor tõestab taas, et ülikoolilinlastel on tänavu suuri probleeme kaitsetegevusega. Praeguseks endale lüüa lastud 70 väravat märgivad selget liikumist selles suunas, et hooaja lõpuks on Tammeka pidanud palli enda võrgust välja korjama enam kui sajal korral. Meistriliiga ajalugu näitab aga, et niisugusel juhul on meeskonnal õnnestunud Eesti kõrgliigasse püsima jääda vaid korra.

Samuti on tartlastel mõningaid probleeme kaartidega, sest kui eelmise kohtumise pidi sel põhjusel vahele jätma Kaarel Kiidron, siis seekord on sunnitud puudujaks Rasmus Tauts. Sama mure vaevab tartlaste õnneks ka Infoneti – nende ridades on laupäevaga võrreldes tagasi nii Aleksandr Volodin kui ka Aleksandr Semahhin, eemale jääb aga viimases mängus Viljandi Tuleviku vastu 1:0 võiduvärava löönud Jevgeni Harin.

Liigatabelis pääses Infonet tänu võidule ja Sillamäe viigile põhikonkurendist kahe punkti kaugusele ning on nüüd neljandal kohal. Medalist ehk Florast lahutab neid siiski jätkuvalt kümme punkti ja selle vahe tagasimängimine näib ülimalt keeruline. Viimasest kuuest kohtumises ainult ühe viigipunkti võtnud Tammeka on samal ajal kukkunud eelviimasele reale ning edestab Pärnu Linnameeskonda vaid kolme punktiga. Infoneti üllatamine lisaks tartlastele hädavajalikku edu pärnakate ees ning kergitaks nad taas konkurentsi Paide ja Viljandiga.

Liigatabel:

  1. FC Levadia 55 punkti
  2. Nõmme Kalju 54 p
  3. FC Flora 51 p
  4. FC Infonet 41 p
  5. Sillamäe Kalev 39 p
  6. Narva Trans 29 p
  7. Paide Linnameeskond 20 p
  8. Viljandi Tulevik 18 p
  9. Tartu Tammeka 15 p
  10. Pärnu Linnameeskond 12 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Kalju 12 punkti
  2. Levadia 11 p
  3. Infonet 11 p
  4. Flora 8 p
  5. Paide 8 p
  6. Sillamäe 7 p
  7. Trans 4 p
  8. Pärnu 2 p
  9. Tammeka 1 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata 23. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles