Dopinguskandaalist räsitud IAAF valis uue presidendi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud kuulavad, mida värskelt valitud presidendil Sebastian Coel neile öelda on
Ajakirjanikud kuulavad, mida värskelt valitud presidendil Sebastian Coel neile öelda on Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF valis uueks presidendiks 58-aastase Sebastian Coe. Britt võtab ameti üle 82-aastaselt Lamine Diackilt, kes oli katuseorganisatsiooni eesotsas viimased 17 aastat.

Pekingis toimunud hääletusel võitis kahekordne 1500 m jooksu olümpiavõitja Coe ukrainlasest teivashüppelegendi Sergei Bubkat. Coe saagiks jäi 115 häält, Bubka poolt hääletas 92 rahvuslikku alaliitu.

Kuigi oma kampaanias rõhus Coe kergejõustiku tänapäevasemaks ja noortele huvipakkuvamaks muutmisele, siis esimese asjana peab ta võitlema hakkama üha tugevamate dopingusüüdistustega.

Sunday Times ja Saksamaa telekanal ARD/WDR avaldasid mõne aja eest 5000 sportlase 12 000 dopinguproovi, mis väidetavalt tõestasid, et aastatel 2001-2012 olid sadade sportlaste verenäidud kahtlased ning IAAF püüdis proove kinni mätsida.

Veidi hiljem selgus, et IAAF varjas avalikkuse eest uuringut, kus kolmandik küsitletud tippatleete tunnistas, et on dopingureeglite vastu eksinud. Lisaks lekkis möödunud aastal ajakirjandusse info, et Venemaal kasutavad keelatud aineid enamik kergejõustiklastest. Sealne dopingutarvitamine on riigi ja alaliidu poolt väidetavalt heaks kiidetud ning niite tõmbavad päris riigi ladvikusse kuuluvad mehed.

Coe sõnul on Rahvusvahelisele Kergejõustikuliidule sõda kuulutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles