Meistriliiga 25. voor: Infonet tahab taas Kaljut üllatada, Levadia jõuab tagasi koju

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabeli esikoht on Nõmme Kaljul käeulatuses.
Tabeli esikoht on Nõmme Kaljul käeulatuses. Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpalli Eesti meistriliiga 25. voorus võõrustab esikolmikut jälitav Infonet tabeli teist Nõmme Kaljut, keda eelmises omavahelises mängus võideti. Liider Levadia pääseb viimaks tagasi kodusele Kadrioru staadionile, kus võetakse vastu mullune hõbedameeskond Sillamäe Kalev. Tabeli kolmas FC Flora sõidab küll Tartu Tammekale, tabeli tagumise otsa ülitähtsas mängus on vastamisi Viljandi Tulevik ja Pärnu Linnameeskond ning Narva Trans mängib Paide Linnameeskonnaga. Postimees toob otsepildis vaatajateni Infoneti-Kalju ja Levadia-Sillamäe kohtumised.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Infonet – Nõmme Kalju

Reedel 21.augustil kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Kalju käis viimati Infonetil külas mai keskel ja pidi tagasi linna teise otsa sõitma 0:1 kaotusega. Infoneti võiduvärava lõi tolles kohtumises kogenud Andrei Kalimullin, kusjuures tegu oli Infoneti esimese võiduga Kalju üle, mis saavutatud vahetult mänguväljakul. Kolm punkti kanti Infonetile tabelisse ka mullusest omavahelisest avavooru mängust, kuid siis oli selle põhjuseks keelatud mängija kasutamine Kalju poolt.

Kui viimane kaotus Infonetile oli Kalju jaoks osa negatiivsest seeriast, mille käigus hooaja avaringiga kätte võideldud võimas edu loovutati, siis praegu tuleb Kalju taas mängule tulemuste pealt, mis pole neile erilist rõõmu pakkunud. Üle-eelmise vooru 4:5 kaotus Paidele liigitus piinlike kilda ning eelmises voorus lepiti kodus Levadia vastu 0:0 viigiga, mis jättis Kalju mängijate hinge samuti kripelduse. Infonetil on seevastu käsil hea seeria, sest kaotuseta ollakse juba koguni seitse järjestikust mängu.

Vladislav Kozlovs (vasakul) hiilgas Tammeka vastu nelja värvaga. FOTO: Jaanus Lensment
Vladislav Kozlovs (vasakul) hiilgas Tammeka vastu nelja värvaga. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Viimati enam kui kuu aja eest Levadia vastu kaotusekibedust tundma pidanud Infonet on järgnevate mängu jooksul viigistanud Flora, Levadia ja Pärnuga ning alistanud Paide, Narva, Viljandi ja Tartu Tammeka. Viimatine 4:2 võit tartlaste üle märkis ühtlasi teist korda, kui Infonetil õnnestus sel hooajal lüüa ühes mängus neli väravat. Kolm või enam väravat ongi tänavu suudetud lüüa vaid neljas mängus 25st.

Tammeka vastu püstitas Premium liiga selle hooaja rekordi Vladislav Kozlovs, kelle nimele kanti kõik neli Infoneti tabamust. Lätlasest ründaja on seega tänavu seni esimene mees, kes suutnud lüüa ühes mängus neli väravat. Ühtlasi kordistas Kozlovs hoobilt oma selle hooaja väravatesaldo meistriliigas. Väravate löömine on olnud küll Infoneti jaoks tänavu problemaatiline, ent seda on kompenseeritud hea kaitsetööga – endale lüüa lubatud 19 väravast napilt parem näitaja on kirjas vaid FC Floral.

Kui esikolmik on eelmise vooru järel taas pressitud vaid kolme punkti sisse, siis Infonetti lahutab kolmandal kohal olevast Florast jätkuvalt kümme punkti. Edu viiendal kohal oleva Sillamäe ees on aga napp, vaid kahepunktiline. Kumbki peatreener ei pea enne reedet kollaste kaartide tõttu mängukeelu all olijate pärast üleliia muretsema, vaid Aleksandr Volodin ei saa Infonetti veel esindada.

Äärekaitsja nägi kaks vooru tagasi silme ees punast kaarti ning ühemänguline lisakaristus ei luba tal reedel platsile naasta. Küll aga on Infonetil pärast eelmist mängu koguni kuus meest, kes on mängukeelust ühe hoiatuskaardi kaugusel. Peatreener Aleksandr Puštov saab taas kasutada ka Jevgeni Harinit, kes pidi kohtumise Tammekaga vahele jätma.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Valmistume selleks mänguks heas meeleolus pärast võitu Tammeka üle. Kõik mängijad on terved ja põlevad soovist korrata viimast mängutulemust Kaljuga. Ootame oma fänne ja nende toetust, mis meid alati aitab!»

Infonetiga hiljuti liitunud ründaja Vladislav Ivanov: «Mäng tuleb väga raske, kuid oleme oma võimetes kindlad ning anname endast kõik, et jätta kolm punkti koju!»

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Infonetile kaotasime eelmine kord 0:1, seekord sunnib tabeliseis meid kolme punkti peale mängima, mida me ka teeme. Ootame publikut toetama!»

Kalju keskkaitsja Alo Bärengrub: «Kalju ja Infoneti mängudes on sel hooajal saanud otsustavaks vaid üks värav, anname endast parima, et lõpetaksime mängu võidukalt.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tallinna Levadia – Sillamäe Kalev

Laupäeval 22. augustil kell 19.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Levadia sai viimati kodumängust rõõmu tunda 1. juunil, kui Kadriorus alistati 2:0 Viljandi Tulevik. Pärast seda on olude sunnil peetud järjest koguni 11 võõrsilmängu, kuid nüüd on Kadriorus kõik vajalikud tööd tehtud ning staadion taas valmis Eesti meistreid võõrustama.

Viis päeva enne eelnimetatud mängu Tulevikuga võttis Levadia kodus vastu Sillamäe ning nagu paar päeva hiljem selgus, märkis tiitlikaitsja 2:0 võit ühtlasi sillamäelased mullu hooaja teise poolega hõbemedalile tüürinud Sergei Frantsevi peatreenerikarjääri lõppu. Deniss Ugarov on tänaseks saanud Sillamäe klubi juhendada 12 mängu, kuid Frantsevi tulemusteni pole ta küündinud – Sillamäe on neist tosinast kohtumisest võitnud vaid viis, viigistanud neli ja kaotanud kolm.

Sillamäe viimane käik Kadriorgu oli neile kõike muud kui rõõmustav. FOTO:
Sillamäe viimane käik Kadriorgu oli neile kõike muud kui rõõmustav. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

Viimati alistati kodus tänu Daniil Ratnikovi väravale 1:0 Paide, kuid kolm punkti ei tulnud sugugi lihtsalt ning Ugarovi käe all on Sillamäe vaid korra suutnud tabeli teise poole meeskondade vastu suureskoorilise võidu saada – mõned voorud tagasi alistati Tartu Tammeka 4:1. Hoopis hull on mulluse hõbemedalisti saldo aga teiste esiviisikute klubide vastu, sest seni peetud üheksast mängust on saadud üksainus võit. Sestap ongi Sillamäe liigatabelis alles viiendal kohal ning nende medalilootus on sisuliselt kustunud.

Neljandal tabelireal olevast Infonetist jäädakse maha kõigest kahe punktiga, samas kui ka Levadia ei saa endale pisimatki libastumist lubada – punkti kaugusel hingab kuklasse Nõmme Kalju, kahe kaugusel FC Flora. Mängukeelud kumbagi peatreenerit ei vaeva, Ugarov saab aga taas kasutada kollaste kaartide tõttu Paide mängust eemale jäänud keskkaitsjat Igor Tšeminavat ja esiründajat Jaroslav Kvassovit.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Mängud Levadia vastu on alati pingelised. Tulemust ennustada on päris raske ning nagu tavaliselt sellistes mängudes sõltub kõik sellest, kummal võistkonnal on parem häälestus. Läheneme kohtumisele väga tõsiselt ning kavatseme mängida võidu peale.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Laupäeval tuleb väga tähtis mäng. Tahaks näidata head jalgpalli ning selleks kavatseme mängida täie jõuga.»

Viljandi Tulevik – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval 22. augustil kell 16.30 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Vooru üks tähtsamaid mänge toimub laupäeval Viljandis, kus lähevad vastamisi kohalik Tulevik ja tabelis viimast kohta hoidev Pärnu Linnameeskond. Mäng on tabeliseisu tõttu niivõrd kaalukas, et selle tulemus võib hooaja lõppedes määrata, kes jääb kõrgliigasse püsima ja kes sealt langeb.

Hooaega hästi alustanud ja selle käigus Pärnut kodus koguni 5:2 võitnud Tulevik on langenud pärast juuni lõpus Nõmme Kalju üle saadud võitu sügavasse auku. Mulkide kaotusteseeria on veninud juba koguni kaheksale mängule, viimati jäädi võõrsil 1:4 alla FC Florale. Viimasest 13 mängust on võidetud vaid üks ja viigistatud samuti üks ehk 39 võimalikust punktist on nopitud kõigest neli. Samuti on selle 13-mängulise seeria jooksul suudetud ise lüüa vaid kuus väravat ning ka löödud väravate arvestuses on Tulevik liigatabelis selgelt viimane.

Tulevikul on viimane aeg selg sirgu ajada. FOTO: Elmo Riig / Sakala
Tulevikul on viimane aeg selg sirgu ajada. FOTO: Elmo Riig / Sakala Foto: Elmo Riig

Mitme vigastusest paranenud põhimehe ning Flora vastu mängukeelu ära kandnud Sander Posti toel läheb Tulevik aga nüüd vastu ülitähtsate mängude seeriale, mille jooksul kohtutakse kahel korral nii Narva Transiga kui ka otseste konkurentide Tartu Tammeka ja Pärnu Linnameeskonnaga. Tabelis on Tulevik endiselt kaheksandal kohal, ent Tammeka on neist kolme ja Pärnu viie punkti kaugusel.

Viimastes voorudes tasapisi viigipunktide toel punktisaaki kasvatanud pärnakad võitlesid ka eelmises voorus Transilt välja 2:2 viigi, kui lisaminutitel teenitud penalti realiseeris Martin Vunk. Sarnaselt Tulevikule ootavad ka Pärnut ees ülitähtsad mängud, kui lisaks mulkidele minnakse samuti kahel korral vastamisi Tammekaga. Paar mängu põlvetrauma tõttu vahele jätnud Vungi lisandumine on Pärnu jaoks seda arvestades ülimalt vajalik, väikese tagasilöögina ei saa aga kollaste kaartide tõttu kolmapäeval Viljandis mängida äärekaitsja Joosep Sarapuu ja poolkaitsja Kristen Saarts. Viljandil sunnitud põhjustel puudujaid pole.

Tartu Tammeka – FC Flora

Reedel 21. augustil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tammekal ei ole sel hooajal tabelitippudega peetud mängudes lõppskoori arvestades üleliia hästi läinud ning Floralegi on tänavu mõlemad kohtumised kaotatud, teine neist Tallinnas suisa hooaja suurima skooriga 0:7.

Viimati osutas Tammeka südi vastupanu Infonetile, asudes võõrsil kaks korda juhtima, kuid lõpuks tuli ikkagi tunnistada võõrustajate 4:2 paremust. Noorte tartlaste suurim murelaps on olnud kaitseliin, sest endale on lastud 24 mänguga lüüa juba 74 väravat, mida on selgelt liiga palju. Liigatabelis ollakse eelviimasel üheksandal kohal, kolme punktiga maas Viljandi Tulevikust ja omakorda kahega ees Pärnust.

Enar Jääger siirdus Norrasse. FOTO:
Enar Jääger siirdus Norrasse. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Flora seis tundus veel vaid kümmekond päeva ja kaks vooru tagasi üsna sant, sest pärast kodukaotust Narva Transile jäädi liidritest maha kuue punktiga. Seejärel võideti aga ise kindlalt Pärnut ja Viljandit, põhikonkurendid Nõmme Kalju ja Levadia tegid samal ajal sobiliku viigi ning nii ongi Flora taas liidrist Levadiast vaid kahe ja teisel kohal olevast Kaljust ühe punkti kaugusel. Arvestades nii Levadia kui ka Kalju 25. vooru vastaseid, ei ole florakate jaoks seejuures isegi võimatu eesootava vooruga taas ise liidriks tõusmine.

Lisaks lüüasaamistele platsil on Florat aga viimaste nädalate jooksul tabanud mitu kaotust koosseisus – ründaja Rauno Alliku vigastuspaus võib venida kardetust veelgi pikemaks, tagasi Venemaale lahkus ka Irakli Logua ning lõppeva nädala keskel siirdus Norra kõrgliigasse üks meeskonna tugitalasid, kogenud keskkaitsja Enar Jääger. Jäägri lahkumine tähendab, et Floral on hooaja lõpuni keskkaitsjatest kasutada äsja 23-aastaseks saanud Nikita Baranov, 20-aastane Janar Õunap ja 21-aastane Madis Vihmann.

Ehkki Baranovil on meistriliiga kogemust juba mitu aastat ja senise hooaja jooksul on häid mänge teinud nii tema kui ka Premium liiga tasandil märksa väiksemat kogemust omavad Vihmann ja Õunap, tundub Flora koosseis hetkeolukorras siiski peakonkurentide omast õhemana. Norbert Hurda hoolealustel on võimalik see arvamus kummutada juba reedel Tartus, veel põnevam proovikivi ootab Florat aga ees nädala pärast kodusel Lilleküla staadionil, kus võõrustatakse Nõmme Kaljut, kellest tänavu pole veel kordagi jagu saadud.

Ühtlasi ootab Tartus ees «vennatapusõja» järjekordne peatükk, sest jälle lähevad vastamisi Flora peatreener Norbert Hurt ja tema vanem vend, Tartu rünnakut vedav Martin Hurt. Tammekal jääb mängust kollaste kaartide tõttu kõrvale poolkaitsja Tauno Tekko, Floral puudujaid ei ole.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Kahekümne neljast mängust ainult kuues oleme jäänud nulli peale – ehk meil tekivad kodupubliku ees kindlasti omad võimalused ja usun, et suudame rünnakul ohtlikud olla. Kaitsefaasis tuleb meil meeskondlikult väga kõvasti tööd teha, sest üks-ühele mängus me neid ei võidaks, aga 11 vs 11 mängus on kõik võimalik.»

Tammeka poolkaitsja Geir-Kristjan Suurpere: «Oleme varem näidanud, et suudame Flora vastu väga hästi mängida. Eelmine mäng Infonetiga näitas, et suudame juhtima minna ja väravaid lüüa, nüüd peame oma vigadest õppima ja kaitse lukku panema.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Tammeka on ikka selline, kes samuti mäng-mängult analüüsib ja püüab saada tugevamaks. Levadiaga mängus läks neil kaitses väga raskeks ja neid mängiti väga kergesti üle. Eks seal ole natuke ka uusi nägusid juures – Tenno ja Laabus, kes peavad sisse sulama. Ma usun, et reedeks suudavad nemadki omad järeldused teha ja võib-olla ka tugevamaks minna. Meie valmistume nagu ikka igaks mänguks ja sealgi on meil omajagu nuputamist.»

Flora vasakkaitsja Markus Jürgenson: «Tammeka on meeskond, kelle tulemused pole viimasel ajal just kõige paremad olnud, aga ma tean, et nad töötavad selle nimel igapäevaselt ja suhteliselt jonnakalt. See teeb neist väga ohtliku vastase ja et Tammelt hea tulemus kätte saada, peame me väga hoolikalt oma mängujoonisest ja -distsipliinist kinni pidama ning oma emotsioone ohjama. Soovitan rahval staadionile kohale tulla – viimased Tartus peetud omavahelised mängud on suhteliselt meeldejäävad olnud.»

Narva Trans – Paide Linnameeskond

Laupäeval 22. augustil kell 14.00 Narvas Kreenholmi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Paide sai Ida-Virumaal käia vaid mõni päev tagasi ja pidi Sillamäe vastu leppima 0:1 kaotusega, ehkki häid väravavõimalusi oli järvamaalastel ehk väljakuperemeestest rohkemgi. Trans jätkab pingevabalt tabeli kuuendal real ja tundub, et see positsioon on neile hästi mõjunud, sest viimastes kohtumistes on näidatud head mängu.

Narva Trans oli Pärnu vastu võidule väga lähedal, ent jäi sellest siiski ilma. FOTO: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Narva Trans oli Pärnu vastu võidule väga lähedal, ent jäi sellest siiski ilma. FOTO: Urmas Luik / Pärnu Postimees Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eelmises voorus oldi ülilähedal Pärnust kolme võidupunktiga naasmisele, kuid lisaminutitel patustas oma karistusalas Aleksei Jahhimovitš ja Martin Vungi täpse penalti järel tuli leppida 2:2 viigiga. Siiski võib Trans uue peatreeneri Adjam Kuzjajevi käe all toimuvaga üldjoontes seni rahul olla, sest meeskonna mängutase on võrreldes hooaja algusega selgelt tõusnud ning Kuzjajev ei karda platsile usaldada ka nooremaid mängumehi – selle heaks tõestuseks on 18-aastase Vlasii Sinjavski efektne tabamus Pärnu vastu. Seejuures oli suvel Transiga taasliitunud poolkaitsja jaoks tegemist alles kolmanda mänguga, kus ta piirilinna klubi algkoosseisu mahtus.

Pea igas mängus kaartidega hädas oleva Transi jaoks koidab Paide vastu taas hetk, kus Kuzjajev saab kasutada kõiki tema käsutuses olevaid mängijaid. Vahepealse spurdiga liigatabelis seitsmendaks tõusnud, kuid Transist siiski tervelt kümne punktiga maha jääv Paide pidi eelmises kohtumises läbi ajama ilma keskkaitsja Martin Ustaalita, sedapuhku neil aga kaartide tõttu keegi ei puudu.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Pärast mängu Pärnu Linnameeskonnaga mängijad peavad tegema järeldusi ning tõestama, et nad on mehed, näitama oma fännidele korralikku mängu ja alistama vastase koduväljakul.»

Transi kaitsja Pavel Avdejev: «Meeskond on halvas tujus. Oleme valmis väga tõsiselt töötama, et taastada võitlusvaim ja meeleolu. Trauma tõttu jätsin ise mitu mängu vahele, aga väga loodan abistada oma meeskonda juba järgmises mängus Paide vastu.»

Liigatabel:

  1. FC Levadia 56 punkti
  2. Nõmme Kalju 55 p
  3. FC Flora 54 p
  4. FC Infonet 44 p
  5. Sillamäe Kalev 42 p
  6. Narva Trans 30 p
  7. Paide Linnameeskond 20 p
  8. Viljandi Tulevik 18 p
  9. Tartu Tammeka 15 p
  10. Pärnu Linnameeskond 13 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 13 punkti
  2. Infonet 11 p
  3. Kalju 10 p
  4. Flora 10 p
  5. Paide 7 p
  6. Sillamäe 7 p
  7. Trans 5 p
  8. Pärnu 2 p
  9. Tammeka 1 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata 24. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles