Laanmäe ergutusmats aitas Mätasel ta lõppvõistluselt välja lükata

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas Pekingi MMil
Risto Mätas Pekingi MMil Foto: SCANPIX

Kui Risto Mätas läks sooritama osaviske eelvõistluse viimast katset, lõi 12. kohal asunud Tanel Laanmäe vastu selga ja ütles, et pane nüüd, võistlus pole veel läbi! Mätas läks ja panigi – 81.56 ja lükkas sellega 80.65 visanud Laanmäe lõppvõistlusele pääsejate hulgast välja.

«Pärast teist katset olin raskes seisus – viskasin 77 meetrit ja vaatasin, et edasipääsuks on vaja veel vähemalt neli meetrit juurde saada. Mõtlesin, et kust ma need võtan,» rääkis Mätas. «Kogemus, emotsioon, Taneli ergutus ja venna õpetussõnad tekitasid suure energia.»

Pärast tulemuse selgumist läks Mätas esimese asjana Laanmäe juurde ja ütles: «Sorry… tänu sinule viskasin selle tulemuse!»

Laanmäe tunnistas, et ei oska sellise väljajäämise peale suurt midagi ütelda. «Risto peale ma pahane ei ole. Õnn oli seekord tema poolel,» nentis ta.

Odaviske eelvõistlus algas mõlemale mehele üle kivide ja kändude ning kahe vooru järel olid nad edasipääsust kaugel. Kolmandal katsel viskas aga Laamäe 80.65 ja tõusis sellega 11. Üksteise järel lõpetasid konkurendid võistluse Laanmäest nigelama tulemusega, kuniks sakslane Johannes Vetter viskas 80.86 ja lükkas eestlase 12. kohale. Edasine oli juba Mätase töö.

Vaatamata valusale saatuselöögile käitus Laanmäe spordimehena. Ta tõdes, et sport ongi selline ning otsis oma esitusest positiivseid külgi. «Edusamm on see, et viskasin tiitlivõistlusel 80 meetrit ja seda veel olukorras, kus kaks eelmist katset olid ebaõnnestunud. Vanasti oleksin sellises olukorras visanud viimase katse 65 meetri kanti,» rääkis ta. «Aga ikkagi nii kaotada… 13. koht, see on raske.»

Mätas on nüüd jõudnud viiest viimasest tiitlivõistlusest neljal lõppvõistlusele. See näitab, et tegemist on tõelise suurvõistluste mehega, kuna tema isiklik rekord pole tavaliselt edasipääsu lubanud. Seekordseski võistluses oli ta hooaja tulemuse põhjal 33 osaleja hulgas 31. Homme viskab ta aga 12 tugevama hulgas.

Magnus Kirt viskas 78.84 ja sai kokkuvõttes 22. koha. «Oma selle aasta keskmise tulemuse viskasin ära,» märkis Kirt. «Esimene katse tegi murelikuks, justkui oleksin sellel aastal esimest korda visanud. Teine ja kolmas katse olid aga minu tavalised visked. Ideaalset viset aga teha ei õnnestunud.»

Kirt tunnistas, et pärast korralikku teist katset ei hakanud ta kolmandal katsel kõike mängu pannes üritama. «Tean, et sellisel juhul oleks vise tulnud esimese katsega sarnane. Pidasin treeneriga nõu, suutsin keskenduda tema öeldud asjadele, kuid samas tegin valesti neid tehnilisi elemente, mis eelmisel katsel õnnestusid,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles