Yuval Shpungin – Eesti passiga Iisraeli jalgpallikoondislane

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale Iisraeli passi ka Eesti kodakondsust omav AC Omonia paremkaitsja Yuval Shpungin (vasakul) on üheksa korda väljakule jooksnud ka Iisraeli jalgpallikoondise särgis. Pildil heitleb ta 2010. aasta MM-valikmängus Läti koondise rekordinternatsionaali Vitalijs Astafjevsiga.
Peale Iisraeli passi ka Eesti kodakondsust omav AC Omonia paremkaitsja Yuval Shpungin (vasakul) on üheksa korda väljakule jooksnud ka Iisraeli jalgpallikoondise särgis. Pildil heitleb ta 2010. aasta MM-valikmängus Läti koondise rekordinternatsionaali Vitalijs Astafjevsiga. Foto: AFP / Scanpix

Kõik Eesti jalgpallisõbrad teavad, et Küprose liigas pallivad koondislased Andres Oper, Ats Purje ja Artur Kotenko, kuid lisaks neile mängib sealses liigas veel üks Eesti kodakondsusega mängumees.


Nimelt pallib Küprose meistriliiga meeskonnas Nicosia Omonia paremkaitsja Yuval Shpungin, kellel on peale Iisraeli passi taskus ka Eesti kodakondsust tõendav dokument.
23-aastane kaitsja on oma karjääri jooksul esindanud üheksal korral ka juudimaa koondist.

Iisraeli rahvusmeeskonna särgis on Shpungini jaoks kõige edukam olnud 2007. aasta, kui ta osales kuues EM-valikmängus ning kahes sõpruskohtumises (28. märtsil 2007. aastal mängis ta Iisraeli rivistuses koduväljakul EM-valikmängus ka Eesti vastu). Viimati sai ta A-koondise matši kirja 2009. aasta septembris, kui jooksis 2010. aasta MM-valikmängus väljakule kohtumises Lätiga.

Eesti kodakondsuse sai Iisraeli linnas Ramat Ganis sündinud mängija seetõttu, et tema esivanemad on pärit Eestist.

«Yuval Shpungin on sünniga omandanud Eesti kodakondsuse,» teatati siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonnast. «Sünniga omandab Eesti kodakondsuse laps, kelle sündimise ajal vähemalt üks tema vanematest on Eesti kodakondsuses.»

Siirdus suvel Küprosele

Shpunginil on Eesti passist ka otseselt kasu, kuna seetõttu on tal võimalik palju kergemalt pääseda mõnda Euroopa klubisse mängima (Eesti kuulub Euroopa Liitu, kuid Iisrael mitte – toim).

Aastatel 2004–2010 sünnimaa klubisse Tel Avivi Maccabi kuulunud Shpungin liituski sel aastal Küprose meeskonnaga AC Omonia. Postimehel mängija endaga siiski ühendust saada ei õnnestunud.

«Praegu ei luba me ühelgi klubi liikmel võtta sõna kohalikus ega ka välismeedias,» põhjendas AC Omonia mänedžer Christakis Georgiou lühidalt, kuid täpsemalt selgitamata.
Shpungin ei ole praegu Iisraelis just kõige paremas kirjas, kuna osales juutide jaoks pühal Yom Kippuri päeval Küprose liiga kohtumises Alkiga, mis võideti 4:0.

Sel aastal algas Yom Kippur 17. septembri õhtul ja kestis 18. septembri õhtuni. Sel päeval tuleb kommete kohaselt meelt parandada, oma patte tunnistada ja paastuda, lisaks on keelatud mitmed tööd ja toimetused (näiteks ka jalgpall).

Pass kergendab reisimist

Endine Tel Avivi Maccabi pallur väitis pärast kohtumist, et teda sunniti selles kohtumises väljakule jooksma. Teised iisraellased olid mujal sel päeval mängimisest vabastatud.
Shpungin pole esimene jalgpallur, kellele Eesti kodakondsus kasuks on tulnud.

Mäletatavasti sai 2003. aastal sinise passi Narvas sündinud Valeri Karpin, kes rahvusvahelisel tasemel esindas Venemaad. «Eesti pass kergendab mul Euroopa Liidu riikides liikumist,» põhjendas Karpin toona oma otsust sports.ru-le ning avaldas lootust, et referendumil hääletavad Eestis elavad inimesed Euroopa Liiduga liitumise poolt.

Lisaks Eesti passile on praegusel Moskva Spartaki peatreeneril endiselt ka Venemaa kodakondsus. «Loomulikult jäi mulle Venemaa pass alles. Eesti kodakondsuse sain seetõttu, et minu vanaisa Nikolai Karpin sündis ja elas enne 1939. aastat Eestis. Lühidalt öeldes ma pärisin Eesti kodakondsuse,» rääkis Karpin kaks aastat hiljem Sport Expressile.

Selliseid jalgpallureid on rohkemgi, kes oleksid Eesti passi saamisest huvitatud. «Eks ka meie käest ole uuritud, kas ja kuidas on võimalik kodanikuks saada. Nende seas on olnud nii neid, kes on ilma kodakondsuseta, kui ka Vene passiga sportlasi,» rääkis Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht. «Kuid Eesti kodakondsusseadus on õnneks selline, et see ei toeta passi kui lihtsalt reisimisvahendi jagamist.»  

Tuntumad Eesti päritolu jalgpallurid

Nimekirja on kantud mängijad, kes on sündinud pärast II maailmasõja algust

Austraalia

• Peter Laumets (s 1957) – väravavaht, kes on kahel korral mitteametlikus kohtumises esindanud ka Austraaliat, FC South Melbourni ridades tegi 213 kohtumisest 78 nullimängu.

• Erik Paartalu (s 1986) – poolkaitsja, kes on esindanud U-17 MMil Austraaliat, klubikarjääri jooksul mänginud Šotimaal ja Austraalias.

• Aivi Belinda Kerstin Luik (s 1985) – mänginud USAs ja Austraalias.

Kanada

• Indrek Romet (s 1991) – vaatamata sellele, et teda kutsuti Kanada U-15 ja U-16 koondisse, otsustas ta siiski esindada Eesti U-17 meeskonda.

• Kalev Saarna (s 1988) – käinud oskusi näitamas FC Floras, kuulunud MLSi klubi Kansas City vaatevälja.

Rootsi

• Rein Albo – kuulunud Rootsi tippklubi IFK Göteborgi koosseisu.

• Andreas Ingel (s 1983) – esindanud korra Rootsi tippmeeskonda Stockholmi AIK.

• Fredrik Ingel (s 1986) – kuulus Stockholmi AIKi noortesüsteemi.

• Andi Toompuu (s 1984) – mänginud Rootsi esiliigas.

USA

• Nicole Aunapu (s 1977) – mänginud edukalt USA üliõpilasliigas.

• Kristen Eileen Riismandel (s 1978) – mänginud edukalt USA üliõpilasliigas.

Venemaa, NSVL

• Valeri Karpin (s 1969) – esindanud 72 korda Venemaa koondist, praegu Moskva Spartaki peatreener.

• Georg Rjabov (s 1940) – mänginud NSVLi rivistuses MMil ja kuulunud NSVLi olümpiameeskonda.

Iisrael

• Yuval Shpungin (s 1987) – esindanud üheksa korda Iisraeli koondist.

Island

• Johannes Edvaldsson (s 1950) – esindanud 34 korda Islandi koondist, kuulunud Glasgow Celticu ridadesse.

• Atli Edvaldsson (s 1957) – esindanud 70 korda Islandi koondist ja löönud kaheksa väravat (koondisekarjääri lõpetades oli kohalik rekordinternatsionaal), kuulunud Dortmundi Borussia rivistusse ja olnud neli aastat Islandi koondise peatreener.

• Sif Atladottir (s 1985) – esindanud 12 korda Islandi rahvusnaiskonda.

Allikad: Margus Luige raamat «Eestonian Football 100 Years», internet




 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles