Bioloogilise passi üks autoreid: kahtlase verenäiduga sportlasel võib keelata startida

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov. Illustratiivne foto.
Vereproov. Illustratiivne foto. Foto: AFP/SCANPIX

Üks sportlase bioloogilise passi autoreid, USA füsioloog James Stray-Gundersen usub, et vereproovide võtmine sunnib sportlast vahelejäämise kartuses dopingust loobuma, vahendab ERR Sport.

Üksnes kahtlusi tekitava verenäidu põhjal ei saa sportlast süüdi mõista, küll saaks USA füsioloogi sõnul neid võistlusest kõrvale jätta. Spordimeditsiini konverentsil Tartus esinenud Stray-Gundersen on veendunud, et andekal sportlasel on võimalik ausa mänguga võita, see nõuab aga rohkem vaeva ja aega kui dopingust abi otsides. «2001. aastal Lahtis jõudsime järeldusele, et viiekümnel protsendil medaliomanikest oli ebanormaalne verenäit, aga viiekümnel protsendil oli normaalne verenäit. Ikkagi võitsid medaleid ka inimesed, kelle verenäit oli normaalne. Võita on võimalik ka dopingu abita,» lausus Stray-Gundersen ETVle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles