Postimees Zagrebis: Eesti tänane vastane loodab staaride toel üle pika aja medalini küündida

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NBAsse siirduv Mario Hezonja mängis möödunud hooajal veel Barcelona särgis.
NBAsse siirduv Mario Hezonja mängis möödunud hooajal veel Barcelona särgis. Foto: SCANPIX

Täna Zagrebis viimast EMi-eelset kontrollturniiri alustav Eesti korvpallikoondis saab kohe korraliku katsumuse osaliseks, sest Eesti aja järgi kell 19 pistetakse rinda ülitugeva Horvaatiaga. Zagrebis peetakse ka üks EM-finaalturniiri alagruppidest ja horvaatide koosseis on nii kõva, et sihitakse kindlasti medalit.

Kontrollmängud on Horvaatia eeldatavat võimsust igati kinnitanud. Kindlalt on võidetud näiteks Eesti alagrupikaaslast Leedut, üle on oldud ka Türgist ja Saksamaast.

Leedu vastu oli Horvaatia algkoosseis järgmine: Roko Ukic, Marko Tomas, Bojan Bogdanovic, Dario Šaric ja Ante Tomic. Neist Bogdanovic mängib NBA-s Brooklyn Netsis ja on aastaid olnud koondise liider. 217 cm pikkune Tomic on pikka aega mänginud Barcelonas ja on ilmselt ka eestlaste jaoks üks tuttavamaid Euroliiga mängijaid.

21-aastane Saric (Istanbuli Anadolu Efes) on tõusnud Horvaatia noortekoondiste liidrist ka täiskasvanute seas oluliseks tegijaks, kogenud Ukici (Zagrebi Cedevita) ja Tomase (Ankara Kolejliler) näol on tegu pigem kustuvate tähtedega, aga kvaliteeti on ka neil veel küllalt.

Horvaatia koondise teeb eriti tugevaks nende pink, mis ei jää algviisikule kuigi palju alla. Mängu juhib kodustatud ameeriklane Dontaye Draper (Krasnodari Lokomotiv-Kuban), tagaliinis on abiks viskekahurid Krunoslav Simon (Milano Emporio Armani) ja Mario Hezonja (Orlando Magic). Sealjuures sai Draper koondisekutse viimasel hetkel, pärast seda kui esimene valik Oliver Lafayette oli Leedu turniiril vigastada saanud.

20-aastane Hezonja on kogu Euroopa peale üldse üks huvitavamaid mängijaid, sest tema potentsiaal on meeletu ja hoolimata noorusest tunneb ta end juba staarina. Esialgu veel mitte halvas mõttes, küll on tähelepanuväärne Hezonja julgus ja nahhaalsus platsil. Balkani mängija kohta on ta ka ebatavaliselt atleetlik, kuigi mängijatüübilt on ta pigem ikkagi viskaja. Euroliiga kogemust sai ta lõppenud hooajal Barcelona särgis küllaga, sügisest ootab ees juba NBA.

Pikkadest täidavad olulist rolli veel Damjan Rudež (Minnesota Timberwolves) ja Luka Zoric (Zagrebi Cedevita), mängujuhina võib platsile saada ka kunagine Kristjan Kanguri klubikaaslane Varese Cimberiost Rok Stipcevic (Sassari Dinamo). Peatreeneriks on Velimir Perasovic, kes viimati juhendas Valencia klubi.

Kõikide nende nimede abil loodab Horvaatia üle 20 aasta taas tiitlivõistluste medalini jõuda. Aastatel 1992-1995 võideti neid neli tükki järjest (1992. aasta Barcelona OMi hõbe, 1994. aasta MMi pronks, 1993. ja 1995. aasta EMi pronks), aga lisa pole tulnud. Kaks aastat tagasi Sloveenias peetud EMil jõuti sellele päris lähedale, kui murti poolfinaali, aga seal kaotati Leedule ja pronksimatšis jäädi kindlalt alla ka Hispaaniale.

Nüüd võõrustatakse septembris Zagreb Arenal EMi C-alagruppi, kus vastasteks on Kreeka, Sloveenia, Makedoonia, Gruusia ja Holland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles