Plagiaadiks peetav olümpiamängude logo tehaksegi ümber

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo 2020. aasta olümpiamängude ja paraolümpiamängude logod.
Tokyo 2020. aasta olümpiamängude ja paraolümpiamängude logod. Foto: SCANPIX

2020. aastal Jaapanis Tokyos toimuvate olümpiamängude korralduskomitee on otsustanud, et mängud saavad uue logo. Eelmise loojat Kenjiro Sanot süüdistati plagiaadis.

Jaapanlased korraldasid paar päeva tagasi pressikonverentsi, kus Sano selgitas kavandite toel põhjalikult, kuidas T-tähe kujulise logoni jõuti. Alates logo avalikustamisest peale on seda aga võrreldud Belgias asuva Liège'i teatri logoga, mille on kujundanud Olivier Debie.

Ehkki korraldajad kinnitasid, et Sano poolt esialgu välja pakutud T-täht oli teatri logoga võrreldes hoopis teistsugune ning sarnasust lisavad muudatused tehti alles hiljem, otsustati nüüd siiski, et 2020. aasta suvemängud ja samal aastal toimuvad paraolümpiamängud saavad uue tunnusmärgi. Jaapani ajakirjanduse andmetel sündis otsus kriisikoosolekul, kus osalesid olümpiaminister Toshiaki Endo, korralduskomitee esimees Yoshiro Mori, Tokyo kuberner Yoichi Masuzoe ja Jaapani olümpiakomitee esimees Tsunekazu Takeda, vahendab The Guardian.

Meelemuutuse põhjuseks võib olla see, et Debie on Tokyo mängude korraldajad plagiaadi eest kohtusse andnud. Kohtuprotsess pidanuks algama septembri lõpus, eesmärgiks logo kasutamise takistamine. Samas ei möödunud ka Sano esialgsete kavandite avalikustamine väikese skandaalita, sest neid näinud eksperdid väitsid, nagu oleks Sano kopeerinud kirjastiili Saksamaa tüpograafilt Jan Tschiholdilt.

Sano sõnul ei olnud ta Liège'i teatri logo varem näinudki ning tema kavandid põhinesid 1964. aastal Tokyos peetud suveolümpiamängude logo edasiarendusel. Lisaks olümpiamängude logo ümber puhkenud skandaalile süüdistati Sanot hiljuti selleski, et Nagoya loomaaiale uut logo luues plagieeris ta Costa Rica rahvusmuuseumi tunnusmärki.

Jaapanil on mängude korraldusliku poolega teisigi probleeme, sest juulis lükati kõrvale arhitekti Zaha Hadidi esialgne kavand uue rahvusstaadioni ehitamiseks. Staadion pidanuks võõrustama nii olümpiamänge kui ka aasta varem toimuvat ragbi MMi, kuid selle ehitamine oleks läinud maksma algsest poole rohkem, ümberarvutatult ligi 1,77 miljardit eurot. See aga tähendab, et nüüd ollakse ehitustööde graafikust umbes aastaga maas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles