Tšehhi — osaliselt tundmatu suurus

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi suurim staar Jan Vesely (nr. 24) oli enne kohtumist Eestiga tagasihoidlik.
Tšehhi suurim staar Jan Vesely (nr. 24) oli enne kohtumist Eestiga tagasihoidlik. Foto: Tairo Lutter

Eesti korvpallikoondise EM-finaalturniiri avavastane Tšehhi teab nagu meiegi, et ühtlases D-grupis on esimene mäng ülioluline. Saad kohe võidu kirja, on edasiseks korralik tõuge antud, kaotuse korral tuju kuigi hea pole. Eriti peaks see kehtima tšehhide kohta, kes on Eestiga kohtudes ikkagi favoriidiseisuses. Postimees tegi juttu Tšehhi kolmest eeldatavast põhitegijast kahega – Jan Vesely ja Blake Schilbiga – ja nemad jäid esimese kohtumise eel tagasihoidlikuks.

Omal ajal üheks Euroopa andekaimaks noormängijaks peetud 213 cm pikkune Vesely polnud Eesti stiiliga veel hästi kursis, aga mainis meie ohtlikke kaugviskajaid. «Kindlasti peame nendeks valmistuma ja kui mäng käes on, siis viskajateks valmis olema. Meie eelistest ja taktikast ma rääkida ei tahaks, eks mäng näitab. Ma ei saa öelda, et me oleme Eesti vastu favoriidid, ja tegelikult siin turniiril favoriite polegi,» ütles ta.

Tšehhid rõhuvad aga kiirusele ja atleetlikkusele. Lisaks tsentri positsiooni täitvale Veselyle ja ääremängijale Schilbile määrab tiimi näo kahemeetrine mängujuht Tomaš Satoransky, kes lõpetas muljetavaldava hooaja Barcelona ridades. Pikkuse poolest võib teda võrrelda möödunud kümnendi sihvakate Euroopa mängujuhtidega, nagu Theodoras Papaloukas ja Zoran Planiniciga. Nende legendide platsinägemise ja tarkuseni Satoransky ei küüni, aga teeb selle osaliselt tasa võimsate kehaliste eeldustega – tegemist on kahekordse Hispaania liiga pealtpanekuvõistluse tšempioniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles