Kuus aastat tagasi: Tšehhi aitas Eestil mudaliigasse langeda

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti - Tšehhi mäng 5. augustil 2008. Valmo Kriisa üritab skoorida Tšehhi koondise praeguse liidri Jan Vesely vastu. Selle mängu võitis Eesti nelja punktiga, aga võõrsil kaotati koguni 54:80.
Eesti - Tšehhi mäng 5. augustil 2008. Valmo Kriisa üritab skoorida Tšehhi koondise praeguse liidri Jan Vesely vastu. Selle mängu võitis Eesti nelja punktiga, aga võõrsil kaotati koguni 54:80. Foto: Toomas Huik

Eesti korvpallikoondis alustab Riias peetavaid EM-finaalturniiri D-alagrupi mänge täna kell 15.30 Tšehhi vastu. Viimati mindi ametlikes kohtumistes vastamisi kuus aastat tagasi, kui EMi valiksarja A-divisjoni üleminekumängudel kohtuti kahel korral. Kodus suudeti 69:65 peale jääda, aga võõrsil saadi hirmus 54:80 kaotus. Ühtlasi sillutas suur allajäämine teed Eesti B-divisjoni ehk mudaliigasse langemisele. Grupis olid veel Ungari ja Ukraina.

2009. aasta oli Eesti korvpallis raske aeg. Klubitasandil said Eesti tipud Tartu Ülikool/Rock ja Kalev/Cramo kokku vägagi konkurentsivõimelised meeskonnad, aga hooaeg lõpetati suures miinuses ja suvel tuli majanduskriisi tingimustes kõvasti järgi anda. Omamoodi surutis valitses ka koondises, Martin Müürsepp ja Gert Kullamäe olid koondisekarjääri lõpetanud, Tanel Teini jalad olid läbi ning praegused liidrid (Kristjan Kangur, Janar Talts, Siim-Sander Vene) ei suutnud veel nii kasulikud olla kui mõned aastad hiljem.

Kodune võit Tšehhi üle jäigi selle suve ainsaks rõõmuhetkeks, sest üleminekuturniiri viis järgnevat kohtumist kaotati, jäädi grupis viimaseks ja langeti B-divisjoni. Sealt murti õnneks kiiresti välja ja õige pea pandi meeskonnad nagunii ühte punti kokku. Toonaste raskuste kõige ilmekamaks näiteks oli matš Prahas (54:80), kus korvi all ei suudetud pidurdada ei 20 punkti toonud Petr Bendat ega 11 punkti visanud Jan Veselyt.

Mõlemad on olulised tegijad ka praeguses koondises. Vahepeal on nüüdseks 25-aastaseks saanud Vesely jõudnud läbi käia NBA-st, seal heleda leegiga läbi põleda ja taas Euroopasse naasta. Aga nagu tema viimatine hooaeg Istanbuli Fenerbahce eest näitas, siis Euroopa väljakutel on ta endiselt hirmutav jõud, kes suudab 213 cm pikkuse juures kiirelt joosta ja kõrgele hüpata.

Tagaliini liider on 23-aastane Tomaš Satoransky, kes oli kuus aastat tagasi samuti Tšehhi koondise algviisikus. 2009. aasta tiimist on koondise juures veel Pavel Pumprla ja David Jelinek. Tinglikult võib sinna hulka lugeda ka veteranid Jiri Welschi ja Luboš Bartoni, aga nemad eelistasid tol suvel puhata.

Eesti koondisest on alles seitse meest: Tanel Sokk, Gert Dorbek, Gregor Arbet, Kristjan Kangur, Janar Talts, Siim-Sander Vene ja Joosep Toome.

Sõprusmängudes mindi Tšehhiga vastamisi ka 2011. aastal Jõhvis ning siis jäi seis samuti 1:1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles