Eesti – Belgia mängude ajalugu: vaid üks mäng ja legendaarne võit

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Metstak Eesti koondises.
Margus Metstak Eesti koondises. Foto: Ove Maidla

Täna kohtub Eesti korvpallikoondis Riias EM-finaalturniiril Belgiaga. Varem on kahe maa meeskonnad olnud vastakuti vaid korra, kuid Eesti korvpalliajaloos on just see, 22 aastata tagasi peetud heitlus, erilisel kohal.

1993. aasta EM-finaalturniiril juhtunut teab iga vähegi tõsisem korvpallisõber mõistagi peast. Alagrupi viimases mängus vajas Eesti edasipääsuks Belgia vastu võitu, kuid mõned sekundid enne lõppu jäädi ühepunktilisse kaotusseisu 77:78.

Mõistagi arvasid nii fännid, kui ka vastasmeeskond, et päästemissiooni võtab oma õlule suurepärast turniiri mänginud Aivar Kuusmaa. Kuid oma korvi läheduses palli saanud blond viskekahur märkas, et Margus Metstak on Belgia korvi all palju paremas positsioonis – järgnes täpne, mõõdetud sööt kaaslasele ning juba toona ülikogenud Metstak ei vedanud alt. Koos veaga saatis ta palli korvi! 79:78 Eestile. Poleks seda tabamust olnud, ei saaks me ikka ja jälle meenutada seda, et Eesti oli kunagi korvpalli EMil 6.

Täna Riias on platsil hoopis uued mehed, kuid kohal on ka Metstak ja Kuusmaa – tribüünil, kaasmaalastele kaasa elamas. Loodetavasti annab legendaarse võidu sepistanud meeste moraalne tugi tänastele koondislastele jõudu eile Tšehhilt saadud valus kaotus unustada ja näidata, et aastakümnetega pole midagi muutunud ja Eesti on Belgiast ikka üle.

Eesti ja Belgia vaheline kohtumine algab kell 15.30

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles