Meistrite liiga päevik: hispaanlased said Pep Guardiola komistuskivideks

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pettunud Pep Guardiola.
Pettunud Pep Guardiola. Foto: SCANPIX

KOLMAPÄEV, 4. MAI

Hispaanlased said Pep Guardiola komistuskivideks

2013. aastal suurte lootuste Müncheni Bayerni jalgpalliklubi peatreeneriks asunud Pep Guardiolalt oodati seejärel kindlasti Meistrite liiga võitu. Guardiolale asetati niivõrd suured ootused, kuna Bayern oli just enne tema treeneriks asumist võitnud Meistrite liiga ja lisaks oli ta FC Barcelonas tõestanud end tõelise imetreenerina.

Käimasoleva hooajaga saab Guardiola ajajärk Bayernis läbi ning kõige suurem eesmärk jääbki tal Saksamaal täitmata. Suvel Manchester City tüüri juurde asuvalt Guardiolalt oodati eelkõige Meistrite liiga võitu, kuid kõigil kolmel hooajal lõppes tema teekond poolfinaalis. Seejuures olid Guardiola ja Bayerni kukutajateks alati Hispaania klubid.

Hooajal 2013/14 kohtus Bayern poolfinaalis Madridi Realiga, kellele jäädi esmalt võõrsil alla 0:1 ning koduväljakul häviti kordusmatšis koguni 0:4. Mullu kohtusid sakslased poolfinaalis FC Barcelonaga. Ka toona peeti avamäng Hispaanias, kus Barcelona võttis 3:0 võidu, korduskohtumise 3:2 võit oli Bayernile vaid väike lohutus.

Tänavu mängiti poolfinaalis Madridi Atleticoga ja taas peeti avamäng võõrsil. Koduplatsil oli Atletico parem 1:0 ja Bayern võitis omakorda enda koduplatsil 2:!, kuid tänu võõrsil löödud väravale pääses finaali Atletico.

Nüüd saab Guardiola homme kaasa elada enda järgmisele tööandjale, kui Manchester City kohtub Meistrite liiga poolfinaali kordusmängus Madridi Realiga.

---

TEISIPÄEV, 26. APRILL

Tahad poolfinaali, siis kuluta mängijatele miljard eurot

Euroopa klubijalgpalli on aastate jooksul sisenenud mitmed suurte rahataskutega ärimehed, kelle peamiseks huviks on lõpuks tõusta Meistrite liiga võitjaks. 2003. aastal Londoni Chelsea ostnud venelasest miljardäri Roman Abramovitši unistus täitus 2012. aastal, kui Chelseast sai Euroopa parim jalgpalliklubi. Sarnast edulugu soovivad korrata teisedki ja tänavu on selline võimalus veel Manchester Cityl.

Aastaid on räägitud, et suures jalgpallis käib edu ostmine, kuid samas tuleb siinkohal tõdeda, et tipptasemel edu saab osta ikkagi väga suurte summade eest ja sellise raha kulutamine on jõukohane vaid vähestele.

Chelsea kõrval on rikaste omanike toel Meistrite liiga tiitli võitmisele sihikule võtnud nii City kui ka prantslaste PSG. Eriti võimsalt on raha mängijate ostmisele kulutanud just City.

Abu Dhabist pärit omanikele kuuluv Manchesteri klubi oli 2008. aastal nende valdusesse minnes kehvemas sportlikus seisus kui Chelsea 2003. aastal ja nii on tulnud kulutada kiiremalt ja võimsamalt.

Esimene suurem edu saabus City õuele neli aastat pärast uute omanike tulekut, kui 2012. aastal krooniti nad Inglismaa meistriks. Selle saavutuseni jõudmiseks kulus neil aga uute mängijate ostmiseks koguni 610 miljonit eurot. Nüüd on kulunud järgmised neli aastat, et jõuda Meistrite liigas ihaldatud territooriumile ehk poolfinaali. See on nõudnud aga täiendavad 380 miljonit eurot ehk kokku on mängijate ostmisele kulutatud ligi üks miljard eurot (Katarist pärit omanikele kuuluv PSG on mängijate ostmisele samal ajal kulutanud veidike üle 500 miljoni euro).

Kui sel aastal peaks Meistrite liiga tiitel jääma Cityl ikkagi võitmata, siis võib uskuda, et suvel antakse värskele peatreenerile Pep Guardiolale selle võrra suurem eelarve järgmiste mängumeeste soetamiseks.

---

TEISIPÄEV, 19. APRILL

Suursoosik ei vedanud välja, esile astuvad järgmised

Tänavuse hooaja Meistrite liiga on jõudmas kulminatsioonini ja konkurentsi on praeguseks jäänud vaid neli tiimi. Poolfinaalidega tehakse algust juba 26. aprillil ning Postimees vaatas ette, kes võiks neljast konkurentsi jäänud meeskonnast olla suurimaks soosikuks.

Tiitlikaitsja ja suursoosik FC Barcelona langes veerandfinaalis konkurentsist ning seega on selge, et ka tänavu ei tule meeskonda, kes suudaks enda võitu kaitsta.

1. Müncheni Bayern – tänavuse hooaja play-off’is ei ole Bayern midagi muljetavaldavat näidanud, vaid edasi on murtud Saksa täpsusega. Pärast FC Barcelona konkurentsist langemist on Bayern aga kerkinud soosikuks number 1.

Rünnakul Thomas Mülleri ja Robert Lewandowski väravatele (mõlemad mehed on sel hooajal löönud 8 väravat) toetuv Bayern krooniti viimati meistriks hooajal 2012/13 ning toona oli viimast hooaega peatreenerina ametis Jupp Heynckes. Toona oli juba varakult teada, et hooaja lõppedes Heynckes peatreenerina ei jätka ja tiimi asub juhendama Pep Guardiola. Tänavu ollakse taas samasuguses seisus. Hooaja lõppedes lahkub praegune juhendaja Guardiola enda ametipostilt ja tema koha võtab üle Carlo Ancelotti. Nii hellitavadki Bayerni poolehoidjad lootust, et ajalugu kordab end taas.

2. Madridi Real – veerandfinaalis Wolfsburgi vastu näitas Real seeria avakohtumises enda haavatavust, kuid korduskohtumises jälle võimu. Viimasel ajal ongi Madridi klubi tõestanud, et vajadusel suudetakse end kokku võtta ja tuua ära vajalik tulemus. El Clasios saavutatud 2:1 võit FC Barcelona üle andis meeskonnale juurde vajalikku eneseusku. Lisaks on Realil piisavalt pikk vahetusmängijate pink, et hooaja lõpuni korralikult vastu pidada. Veel võib Real rahul olla ka loosiga, kuna poolfinaalis tuleb neil vastamisi minna Manchester City’ga. ManCity on tänavu välja jõudnud küll poolfinaali, kuid millegi väga silmatorkavaga pole seni siiski hakkama saadud.

3. Madridi Atletico – suursoosiku FC Barcelona konkurentsist lülitanud Atletico tõestas sellega, et nad on tänavu tiitlile tõsine kandidaat. Kaks aastat tagasi murdis Atletico end finaali ja seega on nad varasemalt end ka kõige kõrgemal tasemel tõestanud.

Poolfinaaliks sai Atletico endale vastaseks aga järgmise suursoosiku ning nüüd tuleb neil murdma hakata sakslaste Müncheni Bayernit. Atletico õnnetuseks on Bayernil võrreldes Barcelonaga kasutada tunduvalt pikem pink ja värskust peaks sakslastel olema seetõttu rohkem.

4. Manchester City – Meistrite liigas ikka ebaõnnestuja mainega olnud ManCity on nelja parema sekka jõudmisega end juba tublisti ületanud. Kuigi klubi on nimekatest mängijatest meeskonna kokku panemiseks põletanud meeletult raha, siis turniiri sellises faasis jääb neil ikkagi kogemustest puudu.

Lisaks elab meeskond juba ka poolenisti tulevas hooajas, kuna suvel asub klubi peatreeneriks Pep Guardiola ja nii mõnigi mees teab, et suvel tal enam ManCity’s kohta ei ole.

Meistrite liigas veel konkurentsis olevad meeskonnad. Foto:
Meistrite liigas veel konkurentsis olevad meeskonnad. Foto: Foto: SCANPIX

---

NELJAPÄEV, 7. APRILL

Soosikud ei saanud sel korral hakkama

Jalgpalli Meistrite liigas on viimastel aastatel mitmel puhul olnud tavaks, et ka turniiri otsustavas faasis on mõni tippklubi enda konkurendist juba avamängus mäekõrguselt üle ja nii kaotab korduskohtumine põnevuse seisukohast igasuguse mõtte.

Ka tänavuse hooaja veerandfinaalide eel oli igas paaris samuti olemas soosik. Nüüdseks on kõikides paarides avamatšid peetud, kuid üheski duellis ei ole veel midagi kindlat ehk oodata on ülipõnevaid korduskohtumisi.

Esmalt teisipäevased matšid, kus soosikutel õnnestus koduväljakul võtta napp võit: Müncheni Bayern alistas 1:0 Lissaboni Benfica ja FC Barcelona 2:1 Madridi Atletico. Bayerni puhul oodati koduväljakul kindlasti säravamat esitust ja loogiliseks peeti ikka võitmist kahe või kolme väravaga. Nüüd on järgmisel nädalal koduväljakul mängival Benfical olemas kõik võimalused ühe soosiku auti löömiseks ja nii jääkski Pep Guardiola Bayernis Meistrite liiga tiitlita.

Barcelona ja Atletico puhul oodati pingelist duelli ja seda ka saadi. Favoriit Barcelona võttis küll võidu, kuid koduväljakul oodati siiski kindlamat ja skooriliselt paremat esitust. Praeguses seisus piisab Atleticole järgmisel kolmapäeval koduväljakul 1:0 võidust ja tiitlikaitsja ongi mängust väljas.

Soosikutest läks kõige täbaramalt avamängus aga Madridi Realil. Nädalavahetusel El Clasicos 2:1 FC Barcelona alistanud Real toodi kindlalt maa peale tagasi, kui Wolfsburgile jäädi võõrsil alla 0:2. Veerandfinaalide eel võis seda seeriat pidada kõige ühepoolsemaks, kuna eeldati Reali kindlat üleolekut. Nüüd peab Madridi klubi järgmise nädala teisipäeval alustama kodus koheselt marulist tagaajamist, kuna lüüa on vaja vähemalt kaks väravat. Kui Wolfsburgil peaks õnnestuma ka võõrsil skoori teha, siis peab Real poolfinaali pääsemiseks võitma juba vähemalt kolme väravaga. Ehk põnevust on õhus küllaga.

Kõige ühtlasemaks vastasseisuks peeti veerandfinaalide eel PSG ja Manchester City duelli, kuid tänavuse hooaja esitused andsid siinkohal kerge eelise Pariisi klubile. Arvestades, et PSG mängis ka koduväljakul, siis oodati pigem ka nende võitu. Mitmete eksimustega mängus jäi lõpuks tabloole särama 2:2 viik, mis jätab kordusmänguks kõik otsad lahtiseks, kuid veeretas kerge soosikukoorma nüüd juba City õlgadele.

Manchester City mängijad võisid viigi üle rõõmustada. Foto:
Manchester City mängijad võisid viigi üle rõõmustada. Foto: Foto: SCANPIX

---

ESMASPÄEV, 4. APRILL

El Clasico tagajärjed ja värvamasinad

Meistrite liigas tehakse sel nädalal algust veerandfinaalidega. Nädalavahetusel olid kõik kaheksa tiimi võistlustules ka koduliigas ning nii mõnigi näitas suurepärast minekut.

Teisipäevased mängud Meistrite liigas

Müncheni Bayern – Lissaboni Benfica

Saksamaa meistritiitli suunas liikuv Bayern oli nädalavahetusel raskustes Bundesliga eelviimase tiimi Frankfurti Eintrachti vastu, keda suudeti koduväljakul lõpuks võita vaid 1:0. Matši ainsa tabamuse eest hoolitses tänavu vigastustega hädas olnud Franck Ribery, kelle jaoks see oli sel hooajal alles kaheksas Bundesliga matš ja teine värav. Ühtlasi oli see Ribery esimene värav 2016. aastal.

Benfica näitas samal ajal koduliigas võimu, kui Braga alistati koguni 5:1. Võitjate poolel säras kahe väravaga kreeklane Kostas Mitroglou.

FC Barcelona – Madridi Atletico

Enne nädalavahetust ei olnud FC Barcelona kaotanud 39 kohtumist järjest ja nad olid ka Meistrite liiga suurfavoriidiks. El Clasicos saadud 1:2 kaotus Madridi Realilt tõi ka nende taevasse mõned murepilved ja juba homme tuleb neil vastamisi minna Madridi Atleticoga, kes on olnud neile viimastel aastatel küllaltki ebamugavaks vastaseks.

Atletico näitaski nädalavahetusel oma ründevõimsust, kui Real Betis alistati koguni 5:1. Kahe väravaga säras võitjate ridades nende kõige ohtlikum ründaja Antoine Greizmann. Tabamuse sai kirja ka vanameister Fernando Torres.

Kolmapäevased mängud Meistrite liigas

Wolfsburg – Madridi Real

Meistrite liigas kaheksa parema sekka jõudmisega on Wolfsburg juba enda lootused ja ootused ületanud ja praeguse seisuga tundub neile sein vastu tulevat. Wolfsburgi olukorra teeb veerandfinaali eel keeruliseks ka tõsiasi, et meeskond on tänavu näidanud väga kõikuvat mängu – nädalavahetusel kaotati koduliigas 0:3 Leverkuseni Bayerile.

Meistrite liigat silmas pidades oli lõppenud nädalavahetuse suurim võitja just Madridi Real. Reali on sel hooajal ikka peetud Barcelona ja Bayerni järel Meistrite liigas favaoriidiks number kolm, kui 2:1 võit El Clasicos näitas, et Euroopa tugevaimal klubiturniiril on neid vara maha kanda. Enne veerandfinaalide algust tundub just Reali ja Wolfsburgi duell kujunevat kõige ühepoolsemaks.

PSG – Manchester City

Tänavu Prantsusmaa kõrgliigas täielikult domineerinud PSG on Meistrite liigas näidanud iga aastaga küpsemat mängu ja nüüd loodetakse lõpuks murda ka nelja parema sekka. Zlatan Ibrahimovici eestvedamisel tundubki see üsna reaalne ja nädalavahetusel sai Rootsi koondislane korralikult harjutada ka väravate löömist, kui tema kolm tabamust tõid Prantsusmaa kõrgliigas Pariisi klubile 4:1 võidu Nice’i üle.

Inglismaal lootused tiitlile juba kaotnud Manchester City jaoks on Meistrite liigas veerandfinaali jõudmine juba ajaloo tegemine, kuid nädalavahetusel anti aimu, et PSG-le midagi lihtsalt ei kingita. Sarnaselt Pariisi klubile lõi ka City nädalavahetusel neli väravat, kui 4:0 alistati Bournemouth.

---

ESMASPÄEV, 21. MÄRTS

FC Barcelona rühib ajaloolise saavutuse suunas

Meistrite liigas on praeguseks konkurentsi jäänud veel 8 meeskonda, kes jätkavad mängudega aprillis. Postimees vaatas üle konkurentsi jäänud tiimid ja hindas, kellel on suurimad lootused jõuda tiitlivõiduni. Praeguse seisuga võib suurimaks soosikuks pidada tiitlikaitsjat FC Barcelonat. 

1992. aastal formaadimuutuse läbi teinud ja endale nimeks Meistrite liiga saanud sari ei ole kunagi näinud kahel hooajal järjest üht võitjat. Arvestades Barcelona tänavust head hoogu, siis on neil reaalne võimalus tõusta esimeseks meeskonnaks, kes suudab enda tiitlit kaitsta.

Postimehe vaatas play-off’idele ette ning reastas 8 konkurentsi jäänud meeskonda pingeritta.

1. FC Barcelona – tiitlikaitsja on olnud sarnaselt eelmisele hooajale taas suurepärases hoos ja endiselt pole suutnud konkurendid leida rohtu Lionel Messist, Luis Suarezest ja Neymarist koosneva ründetrio peatamiseks.

Kui Barcelonat võib pidada endiselt suurimaks soosikuks, siis veerandfinaaliks saadi suursoosikutest (Barcelona kõrval veel Müncheni Bayern ja Madridi Real) tõenäoliselt kõige raskem loos. Pääsme eest poolfinaali tuleb Barcelonal heidelda Madridi Atleticoga, kes on olnud katalaanidele tihtilugu ebamugavaks vastaseks. Viimati pidi Barcelona Meistrite liiga play-off’is kahe mängu kokkuvõttes kaotuse vastu võtma hooajal 2013/14, kui veerandfinaalis jäädi koondtulemusega 1:2 alla just Atleticole.

Pep Guardiola loodab sel hooajal Meistrite liiga tiitlini tüürida Müncheni Bayerni, kuid järgmisel hooajal loodetakse temalt suuri tegusid juba Manchester Citys. Foto:
Pep Guardiola loodab sel hooajal Meistrite liiga tiitlini tüürida Müncheni Bayerni, kuid järgmisel hooajal loodetakse temalt suuri tegusid juba Manchester Citys. Foto: Foto: SCANPIX

2. Müncheni Bayern – kaheksandikfinaalis oli Bayern tõsistes raskustes, kui Torino Juventus alistati alles lisaaja järel ja lisaajale jõuti üldse tänu Thomas Mülleri 91. minuti tabamusele. Samas tasub meeles pidada, et Juventus on eelmise hooaja finalist ning tänavusel hooajal liikunud aina tõusvas joones.

Bundesligas on Bayerni edumaa seitse vooru enne hooaja lõppu Dortmundi Borussia ees viis punkti ehk tegelikult võivad nad koduliigas tunda end üsna kindlalt ja keskenduda seetõttu rohkem enda põhieesmärgile ehk Meistrite liiga tiitli võitmisele.

Loosi üle pole Bayernil aga põhjust nuriseda, kuna veerandfinaali vastaseks saadi Lissaboni Benfica ehk selles duellis ollakse selgeks soosikuks.

3. Madridi Real – Real pole tänavusel hooajal näidanud küll Barcelona ja Bayerniga samaväärset kindlust, kuid samas on neil olemas koosseis, kes on heal päeval valmis üle mängima kõik vastased. Eriti heas väravahoos on Meistrite liigas olnud nende suurim staar Cristiano Ronaldo, kelle arvel on käimasoleval hooajal 13 tabamust (selles arvestuses on 8 väravaga teine Robert Lewandowski).

Sarnaselt Bayernile võib ka Real olla loosiga rahul, kuna veerandfinaalis minnakse vastamisi sakslaste Wolfsburgiga. Seega on Real kuuendat hooaega järjest teel poolfinaali suunas. Eelmisest viiest hooajast neljal on nende teekond ka poolfinaalis lõppenud, hooajal 2013/14 võideti aga karikas.

4. PSG – Prantsusmaa suurklubil on kodune tiitel juba käes ja nüüd saavad nad suunata kõik jõud Meistrite liigasse. Kolmel eelmisel hooajal on PSG hoog raugenud just veerandfinaalis, kuid nüüd soovitakse see jada kindlasti murda.

PSG sai kaheksandikfinaalis magusa võidu, kui koondtulemusega 4:2 mängiti üle Londoni Chelsea. Nüüd ootab neid ees aga teine Inglismaa tippklubi. Kui Chelsea oli kahvatu hooaja esimesel poolel, siis PSG järgmine vastane Manchester City on viimasel ajal selgelt mänginud alla enda võimete.

PSG jaoks oleks poolfinaali pääsemine kindlasti märgiks tõeliselt suurte mängumaale jõudmisest, kuna Katarist pärit rikaste omanike sihiks on just suur läbilöök Euroopas.

5. Madridi Atletico – hooaja 2013/14 finalist Atletico on tegemas järjekordset suurepärast eurohooaega. Veerandfinaali jõuti küll alles penatliseeria järel, kuid seal on nad võrdväärsed vastased kõigile.

Loos Diego Simeone poolt juhendatava meeskonna jaoks soodne ei olnud ja vastamisi minnakse tiitlikaitsja FC Barcelonaga, kuid heal päeval on Atletico võimeline üle mängima ka Kataloonia suurklubi. Prantslasest ründestaari Antoine Griezmanni juhtimisel ollakse kindlasti üllatusvõimelised.

6. Manchester City – Inglismaa suurklubi on veerandfinaali jõudmisega teinud juba enda läbi aegade kõige edukama eurohooaja Meistrite liigas. Arvestades nende viimase aja pigem kehvapoolset vormi, siis praeguses seisus tundub tee nende jaoks püsti tõusvat ja arvestades, et neile tuleb vastu PSG, siis seis on nende jaoks keeruline.

Premier League’is on City enda tiitlilootused juba maha mänginud, kuid see-eest tuleb kõvasti pingutada, et tulevaks hooajaks taas Meistrite liigasse jõuda. Paljuski elatakse Manchesteris praegu juba tulevikku silmas pidades, kuna suvel asub meeskonna tüüri juurde Pep Guardiola ja kõigi eelduste kohaselt on ees ootamas suured muutused.

7. Lissaboni Benfica – Meistrite liiga otsustavas faasis on alati meeldiv näha klubisid väljaspool nn suurt viisikut (Hispaania, Inglismaa, Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa). Siiski ei saa Benfica jõudmist kaheksa parema sekka pidada väga suureks üllatuseks, kuna Portugali tipptiimid on eurosarjades näidanud regulaarselt häid tulemusi ja veerandfinaali jõudis Benfica viimati hooajal 2011/12. Vahepeal jõuti kahel hooajal järjest ka Euroopa liiga finaali.

Siiski tundub, et ka sel korral saab hooaegadel 1960/61 ja 1961/62 Euroopa kõige mainekama klubiturniiri võitnud Benfica jaoks teekond otsa veerandfinaalis, kuna nüüd tuleb vastamisi minna ühe suursoosiku Müncheni Bayerniga.

8. Wolfsburg – Bundesliga eelmise hooaja hõbemedalist Wolfsburg pole Saksamaal sel hooajal enda mängu käima saanud ja praeguse seisuga vaadatakse tuleval hooajal euromänge üldse kõrvalt. Samas Meistrite liigas on kaheksa parema sekka jõudmisega ületatud juba kõik ootused.

Nimekaid mehi jagub Wolfsburgi ridadesse küll mitmeid, kuid pärast Kevin De Bruyne siirdumist Manchester Citysse on sakslastel olnud probleeme stabiilsusega ning kõikuva mänguga on veerandfinaalis Madridi Reali vastu ilmselgelt keeruline.

Meistrite liiga veerandfinaalide paarid. Foto:
Meistrite liiga veerandfinaalide paarid. Foto: Foto: SCANPIX

Veerandfinaalid

Müncheni Bayern – Lissaboni Benfica (5. ja 13. aprill)

FC Barcelona – Madridi Atletico (5. ja 13. aprill)

PSG – Manchester City (6. ja 12. aprill)

Wolfsburg – Madridi Real (6. ja 12. aprill)

---

NELJAPÄEV, 3. MÄRTS

Neli edasipääsejat selged ja vaid üks põnevuspaar

Jalgpalli Meistrite liigas on praeguseks kõikides kaheksandikfinaalide paarides ära peetud avakohtumised. Kui uskuda ajalugu ja statistikat, siis on nii mõneski duellis tegelikult edasipääseja enne järgmisel nädalal peetavat korduskohtumist juba selge.

Infostrada on igas paaris edasipääsejat ennustanud kahe süsteemi alusel. Esmalt on võetud appi ajalugu ja vaadatud, kes on lõpuks edasi pääsenud, kui avakohtumine on lõppenud mingi kindla tulemusega.

Selle arvutuse kohaselt on kõige kindlam Manchester City edasipääs. City alistas avakohtumise võõrsil 3:1 Kiievi Dinamo ja nende veerandfinaali jõudmise võimalust hinnatakse koguni 98,1 protsendi suuruseks.

97,7 protsendilise tõenäosusega jõuavad kaheksa parema sekka ka Madridi Real ja FC Barcelona. Real alistas avamängus võõrsil 2:0 AS Roma, Barcelona oli samasuguse skooriga üle Londoni Arsenalist.

Ajalugu annab suhteliselt hea seisu ka sakslaste Wolfsburgile. Võõrsil 3:2 Genti alistanud Wolfsburg pääseb veerandfinaali 96,9 protsendilise tõenäosusega.

Heaks hinnatakse ka Müncheni Bayerni seisu, kes viigistas võõrsil 2:2 Torino Juventusega. Nende võimalused on 80,6 protsendi suurused.

Ülejäänud kolmes paaris on seisud veidike tasavägisemad. Madridi Atletico ja PSV vahelises duellis on 66,0 protsendilise tõenäosusega edasipääseja Atletico (avamängu PSV koduplatsil lõppes 0:0). Koduväljakul Peterburi Zeniti 1:0 alistanud Lissaboni Benfica pääseb edasi 59,1 protsendilise tõenäosusega.

Ainsa avamängu kaotajana on eelpool nimetatud statistikat appi võttes soosikuks Londoni Chelsea – võõrsil 1:2 PSG-le alla jäänud Chelsea jõuab kaheksa parema sekka 50,4 protsendilise tõenäosusega.

Lisaks on Infostrada arvutanud veerandfinaali pääsevate tiimide protsendid välja ka klubide reitingut arvesse võttes. Kui üks paar välja arvata, siis suures plaanis on pilt sama.

Madridi Reali võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 98,0 protsenti.

FC Barcelona võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 97,8 protsenti.

Manchester City võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 95,8 protsenti.

Wolfsburgi võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 92,6 protsenti.

Madridi Atletico võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 77,4 protsenti.

Müncheni Bayerni võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 76,6 protsenti.

Lissaboni Benfica võimalused veerandfinaali jõudmiseks: 73,0 protsenti.

Vaid ühes paaris on soosiku osas toimunud muudatus:

kui Chelsea ja PSG vahelises duellis soosib ajalugu Londoni tiimi, siis klubide reiting annab korduskohtumiseks eelise hoopis PSG-le, kes pääseb selle stsenaariumi kohaselt edasi 73,9 protsendilise tõenäosusega.

Kahe näite kokkuvõttena võivad Madridi Real, FC Barcelona, Manchester City ja Wolfsburg suure tõenäosusega juba teha plaane veerandfinaalideks. Küllaltki headeks võib pidada ka Müncheni Bayerni ja Madridi Atletico võimalusi.

Lissaboni Benfica ja Peterburi Zeniti duellis annab statistika eelise küll Benficale, kuid võrreldes eelpool mainitud klubidega on eeldatav ülekaal siiski tunduvalt väiksem. Tõelist tulevärki peaks aga nägema Chelsea ja PSG duellis.

---

ESMASPÄEV, 22. VEEBRUAR

Jalgpalli tipptasemel soovitakse teha Euroliiga trikki

Jalgpalli Meistrite liigas tuleb kõikidel meeskondadel igal hooajal täita kindlad kvalifikatsioonikriteeriumid, et pääseda lõpuks põhiturniirile. Väidetavalt on mõned tippklubid tulnud välja ideega, et teatud meeskondadele võiks pääs põhiturniirile olla automaatne ehk mingit kvalifitseerumist poleks nende jaoks vaja.

Seega soovivad mõned klubid, et Meistrite liigas tuleks kasutusele sarnane süsteem nagu korvpalli Euroliigas, kus osadel meeskondadel on sarjaga mitmeaastased lepingud, mis tagavad neile osalemise tipptasemel hoolimata nende esitustest koduses liigas.

Josep Maria Bartomeu. Foto:
Josep Maria Bartomeu. Foto: Foto: SCANPIX

Viimati tunnistas FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu, et Euroopa suurklubid sooviksid tõesti Meistrite liigat reformida, kuid vähemalt temale automaatsete pääsete jagamise idee ei meeldi. Vastava ideega on lagedale väidetavalt tulnud legendaarsed Itaalia suurklubid AC Milan ja Milano Inter, kes leiavad, et tänu nende kuulsusrikkale ajaloole peaks neil olema automaatselt tagatud pääse Meistrite liiga põhiturniirile.

Viimastel aastatel pole Milanil ja Interil enam Meistrite liigasse asja olnud ja koduliigas on jäädud ka medaliteta. «Olen viimastel aastatel sellist ideed mitmel korral kuulnud ja praegu kostuvad need soovid uuesti,» tunnistas Bartomeu The Mail on Sunday’le, et selliseid ettepanekuid on tõesti tehtud.

Kokkuvõttes annab Bartomeu ka aimu, miks suurklubide jaoks on Meistrite liiga ülimalt oluline. «Euroopa suurklubide jaoks on oluline koos maha istuda ja mõelda Meistrite liiga peale, kuna see on parim võistlus ja me peame mõtlema, kuidas enda teenistust suurendada,» avaldas ta.

Seega on selge, et Euroopa suurklubide survel võivad lähiaastatel mingid muudatused Meistrite liigas aset leida, kuid Euroliiga mudeli kasutamine loodetavasti päevakorrale ei tule.

AC Milani mängumees Ignazio Abate (vasakul) ja Milano Interi kaitsja Jeison Murillo peavad Meistrite liiga mänge kõrvalt vaatama. Foto:
AC Milani mängumees Ignazio Abate (vasakul) ja Milano Interi kaitsja Jeison Murillo peavad Meistrite liiga mänge kõrvalt vaatama. Foto: Foto: SCANPIX

---

NELJAPÄEV, 18. VEEBRUAR

Ronaldo püstitab rekordeid ja tuiskab uute poole

Jalgpalli Meistrite liiga esimeste kaheksandikfinaalide eel tõstatati teema, kas Madridi Reali äss Cristiano Ronaldo on ikka sama hea nagu eelnevatel hooaegadel ja kas ta suudab lõpuks taas ka võõral väljakul värava lüüa. Võõrsil AS Roma vastu löödud meisterliku väravaga tõestas Ronaldo, et teda on veel vara maha kanda ja ees ootavad uued rekordid.

Madridi Reali ründestaar Cristiano Ronaldo. Foto:
Madridi Reali ründestaar Cristiano Ronaldo. Foto: Foto: SCANPIX

Ronaldo on nüüdseks löönud Meistrite liiga põhiturniiril kokku rekordilised 89 väravat. Liidrikohal olevale Ronaldole järgneb tema suur konkurent Lionel Messi, kelle arvel on praeguse seisuga 80 tabamust. Seega on Ronaldol suurepärane võimalus tõusta esimeseks meheks, kes löönud Euroopa tugevaima klubisarja põhihooajal 100 väravat.

Eilse tabamusega kerkis Ronaldo aga esimeseks, kes on löönud Meistrite liiga play-off’des 40 väravat. Ajaloo jooksul on lisaks Ronaldole ainult 10 mängijat suutnud lüüa Meistrite liigas kõikide faaside peale kokku üle 40 värava. Play-off’ides on ta nüüd pidanud 56 kohtumist ja selles arvestuses jagab ta nüüd esikohta FC Barcelona legendi Xavi’ga.

Sel hooajal on Ronaldo suutnud Meistrite liigas lüüa nüüd 12 väravat ja ta ohustab ühel hooajal löödud väravate osas tõsiselt tema enda nimele kuuluvat rekordit. Kui Real võitis Ronaldo juhtimisel hooajal 2013/14 Meistrite liiga tiitli, siis lõi portugallane hooaja jooksul 17 väravat ehk sellest rekordist lahutab praegu vaid 5 tabamust. Selles tabelis on teisel kohal Messi, kes lõi hooajal 2011/12 14 väravat.

Arvestades, et Real alistas eile AS Roma võõrsil 2:0, siis on nende edasipääs veerandfinaali sisuliselt kindel. Infostrada Sports teatas Reali võidu järel, et vastavalt Meistrite liiga varasematele tulemustele on Reali võimalused veerandfinaali jõudmiseks nüüd koguni 97,7 protsenti ehk Ronaldot on sel hooajal ees ootamas veel vähemalt kolm Meistrite liiga kohtumist.

Cristiano Ronaldo (keskel) koos Reali peatreeneri Zinedine Zidane'i (paremal) ja Sergio Ramosega tähistamas AS Roma vastu löödud väravat. Foto:
Cristiano Ronaldo (keskel) koos Reali peatreeneri Zinedine Zidane'i (paremal) ja Sergio Ramosega tähistamas AS Roma vastu löödud väravat. Foto: Foto: SCANPIX

---

ESMASPÄEV, 15. VEEBRUAR

Chelsea loodab, et kehv hooaja esimene pool toob taas õnne

Meistrite liiga jätkub homme talvepausi järel, kui esimestes kaheksandikfinaalides jooksevad väljakule PSG – Londoni Chelsea ning Lissaboni Benfica – Peterburi Zenit. Avapäeva matšidest tõmbab suuremat tähelepanu kindlasti PSG ja Chelsea duell, kes on viimastel hooaegel mitmel puhul omavahel kohtunud.

Eelmisel hooajal mängisid meeskonnad omavahel samuti kaheksandikfinaalis ja siis jäi tänu võõrsil löödud väravatele peale PSG. Üle-eelmisel hooajal kohtuti veerandfinaalis, kus jäi peale Chelsea. Nüüd kohtutakse taas ja arvestades tänavuse hooaja senist kulgu, siis peaks soosikuks olema PSG.

PSG on Prantsusmaa kõrgliigas olnud sel hooajal konkurentidest peajagu üle ning tabeliliidrina edestatakse teisel kohal olevat Monacot 24 punktiga! Chelsea on olnud Inglismaa kõrgliigas aga rohkem peksupoiste ridades, kuid praeguseks on kerkitud 12. positsioonile. Samas on Chelsea suutnud detsembri keskpaigast alates kaotust vältida ja hoog läheb neil aina paremaks. Lisaks on Chelsea poolehoidjad leidnud lohutust ajaloost ja seetõttu usutakse, et võimalik on isegi Meistrite liiga võit.

Londoni Chelsea omanik Roman Abramovitš pärast klubi seni ainsat Meistrite liiga tiitlivõitu. Foto:
Londoni Chelsea omanik Roman Abramovitš pärast klubi seni ainsat Meistrite liiga tiitlivõitu. Foto: Foto: SCANPIX

Chelsea seni ainus Meistrite liiga tiitel pärineb 2012. aastast, kui finaalis alistati penaltiseeria järel Müncheni Bayern. Toonane hooaeg oli Chelsea jaoks Inglismaa kõrgliigas samuti katastroofiline ja lisaks vahetus ka peatreener.

Kui sel hooajal vallandati portugallane Jose Mourinho, siis neli aastat varem sai töökohast priiks tema rahvuskaaslane Andre Villas-Boas. Hooajal 2011/12 määrati Villas-Boase vallandamise järel hooaja lõpuni ametisse Roberto Di Matteo (Meistrite liiga võitmise järel sõlmiti temaga suvel juba püsiv leping) ja itaallane juhtis nad tiitlivõiduni ja Inglismaa liigas 6. kohani.

Nüüd pandi Mourinho vallandamise järel hooaja lõpuni ametisse Guus Hiddink. Kuna tulemused on viimasel ajal läinud ülesmäge, siis loodetakse justkui 2012. aasta stsenaariumi kordumist.

Chelsea mängijad 2012. aastal Meistrite liiga võitu tähistamas. Foto:
Chelsea mängijad 2012. aastal Meistrite liiga võitu tähistamas. Foto: Foto: SCANPIX

---

NELJAPÄEV, 31. DETSEMBER

Kes kroonitakse sel hooajal võitjaks?

Meistrite liigas on praeguseks konkurentsi jäänud veel 16 meeskonda, kes jätkavad mängudega veebruaris. Postimees vaatas üle konkurentsi jäänud tiimid ja vaatas, kellel on suurimad lootused jõuda tiitlivõiduni. Suurimad lootused on praeguse seisuga kindlasti tiitlikaitsjal FC Barcelonal ja Saksamaal võimutseval Müncheni Bayernil.

Postimehe vaatas play-off’idele ette ning reastas 16 konkurentsi jäänud meeskonda pingeritta.

1. FC Barcelona – suurima favoriidina läheb kaheksandikfinaalidele vastu tiitlikaitsja, kes on ka sel hooajal näidanud head minekut. Barcelonal on jätkuvalt kasutada maailma parim ründeliin, kui nad saavad korraga väljakule saata Lionel Messi, Neymari ja Luis Suareze. Vahepeal jäi Messi trauma tõttu väljaku kõrvale ja sel ajal tõestasid Neymar ja Suarez, et ka nemad võivad ründeraskuse vabalt enda õlgadele võtta.

Sel hooajal on taas hea mineku leidnud ka meeskonna vanameister Andres Iniesta, kes võib vajadusel ise otsustada kohtumise saatuse. Lisaks on katalaanid kevadringiks saamas tiimi jõudu juurde, kuna nüüd võivad nad kasutama hakata ka Xavi asendajaks meeskonda toodud Arda Turani ning paremal äärel tegutsevat Hispaania koondislast Aleix Vidali.

2. Müncheni Bayern – viimati 2013. aastal Meistrite liiga võitnud Bayern on viimastel aastatel Saksamaa liigas olnud ülivõimas ja hooaja edukuse mõõdupuuks on Meistrite liiga, kus kõlbab aga vaid võit. Praeguse seisuga on raske hinnata, millist mõju avaldab meeskonnale Pep Guardiola lahkumine peatreeneritoolilt. Samas oli Bayern samas olukorras ka 2013. aastal, kui poole hooaja pealt selgus, et Jupp Heynckese ametiposti võtab hooaja lõppedes üle just Guardiola. Toona selline teade meeskonda ei mõjutanud ning Saksamaa liiga ja karika kõrval võideti ka Meistrite liiga. Nüüd on selge, et käimasoleva hooaja lõppedes võtab Guardiola ameti üle Carlo Ancelotti.

Ka pallurite osas on Bayernil ette näidata mehed, kes lähiaastatel hakkavad jõuliselt kandideerima maailma parima mängija tiitlile. Kui praegu mainitakse maailma parimast mängijast rääkides Barcelona triot Messi, Neymar ja Suarez ning Madridi Reali ässa Cristiano Ronaldot, siis neile astuvad tõsiselt kandadele Bayerni 26-aastane ründav poolkaitsja Thomas Müller ning 27-aastane ründaja Robert Lewandowski. Kui veel hiljuti teati Bayernit Arjen Robbeni ja Franck Ribery järgi, siis nüüd on meeskonna suurimateks staarideks just Müller ja Lewandowski. Loomulikult ei saa unustada ka maailma parimat väravavahti Manuel Neuerit.

3. Madridi Real – 2014. aasta Meistrite liiga võitja tänavune hooaeg on olnud küllaltki konarlik, kuid vaatamata sellele on nad Meistrite liigas ikkagi suurfavoriitide seas. Reali peatreeneri Rafa Beniteze tool on kõikunud peaaegu terve hooaja, kuid seni on klubi vähemalt avalikult peatreenerit toetanud.

Mitmel puhul on kuulda olnud, et mõned Reali tähed ei ole enda rolliga klubis rahul ja on mõelnud ka lahkumisele. Samas on Real jätkuvalt konkurentsis ja kui kõik staarid leiavad üksmeele ja hea mineku, siis on Real nii Barcelonale kui ka Bayernile üliohlik vastane. Igatahes on Cristiano Ronaldo olnud sel hooajal taas suurepärases väravahoos ja Meistrite liigas on tal kirjas juba alagrupiturniiri rekordit tähistavad 11 väravat.

4. Madridi Atletico – Hispaania klubid on end Meistrite liigas ikka näidanud heast küljest ja Atletico tõestab juba mitmendat aastat järjest, et nad võivad mõnest enda tippmängijast ilma jääda, kuid Diego Simeone leiab neile kiirelt väärilised asendajad. 24-aastase ründestaari Antoine Griezmanni juhtimisel on Atletico ohtlik konkurent kõikidele suurklubidele ning tänavu pakutakse Hispaania liigas taas vihast konkurentsi ka Barcelonale ja Realile.

5. Manchester City – juba mitmeid aastaid on oodatud, et ManCity teeks eurosarjas lõpliku läbimurde tipu suunas ja tänavune hooaeg tundub just selline olevat. Lõpuks suudeti alagrupiturniiril napsata grupis esikoht ja saada play-off’i loosimiseks asetus. See tasus end kohe ka kuhjaga ära, kui neile tõmmati loosikausist vastaseks Kiievi Dinamo.

Alagrupiturniir küll tõestas, et absoluutsete tippklubidega on neil Euroopas endiselt raskusi, kui kahel korral jäädi alla Torino Juventusele, kuid koduliiga esitused lubavad, et hea loosiõnne ja kasvava enesekindluse najal on neil võimalik Meistrite liigas purjetada kaugemale kui kunagi varem. Seni on neil parimaks saavutuseks just 16 sekka jõudmine.

6. PSG – sarnaselt ManCity’le üritab ka PSG Araabia poolsaarelt pärit raha toel murda Meistrite liiga absoluutsesse tippu. Sarnaselt City’le pole neid seni suur edu saatnud, kuid vähemalt on nad seni jõudnud kaugemale. Kolmel viimasel hooajal on PSG murdnud veerandfinaali, kuid seal on nende jõud raugenud. Rahamägede toel on Pariisi klubi ostnud Zlatan Ibrahimovici kõrvale aina enam staare ja koduliigas neile praegu enam võrdväärseid vastaseid polegi (Prantsusmaa liiga 19 vooru järel edestatakse teisel kohal olevat Monacot koguni 19 punktiga). Seega saavad nad varasemast aina enam keskenduda ka euromängudele.

7. Peterburi Zenit – Gazpromi rahade toel Euroopa tipu poole rühkiv Zenit on üritanud juba aastaid teha läbimurret Meistrite liiga tipus suunas ja sel hooajal ongi nad näidatud head minekut. Kui tavapäraselt on nende teekond katkenud alagrupiturniiri või kaheksandikfinaali järel, siis sel korral on nad näidanud, et neil on potentsiaali jõuda vähemalt kaheksa parema sekka. Alagrupi võitjatena saadi endale loosimiseks asetus ning loosikausist tuli neile vastu Lissaboni Benfica ehk kõik eeldused heaks tulemuseks on olemas.

8. Londoni Chelsea – sel hooajal enda tavapärase taseme kohta kohutavalt esinenenud Chelsea on varasemalt suutnud rasked olukorrad ületada ning tõenäoliselt suudetakse end aina enam koguda ka sel hooajal. Siiski on praeguses seisus neid raske Meistrite liiga suurimate favoriitide sekka liigitada. 2009. aasta kevadel tegi Guus Hiddink Chelsea juhendajana head tööd ning ka praegu loodetakse, et kogenud hollandlane suudab tähtedest kubiseva meeskonna taas mängima panna. Londoni klubi õnnetuseks ei olnud loosiratas neile kaheksandikfinaaliks armuline, kui vastaseks tuli neile PSG. Eelmisel hooajal lõpetas kaheksandikfinaalis just Pariisi klubi Chelsea euroteekonna.

9. Torino Juventus – mullune finalist ei saanud sel hooajal Itaalia kõrgliigas esmalt enda mängu korralikult käima, kuid uued mehed on aina paremini hakanud koosseisu sulanduma ning nii on ka Juventuse mäng ja tulemused muutunud stabiilsemaks.

Meistrite liiga alagrupiturniiril suudeti kahel korral alistada küll Manchester City, kuid Sevilla käest saadi kahe mänguga 3 ja Mönchengladbachi Borussia käest 2 silma ning nii tuli grupis leppida ikkagi teise kohaga. See aga omakorda tähendas, et loosimiseks Torino klubi asetust ei saanud. Õnnejumalanna sel korral samuti itaallaste poolt ei olnud ja vastaseks tuli neile Müncheni Bayern ehk nende lootused jõuda veerandfinaali on küllaltki ahtakesed.

10. Londoni Arsenal – sel hooajal on Arsenalil reaalne lootus püüda esikohta Premier League’is ja juba on spekuleeritud, et seetõttu võidakse isegi Meistrite liiga ohverdada ja keskenduda rohkem koduliigale. Kui viimase puhul on tegemist spekulatsiooniga, siis reaalsuses on Arsenali teekond Euroopas viimasel viiel hooajal lõppenud just kaheksandikfinaalis ja loosimise tulemused lubavad eeldada, et see jada pikeneb nüüd kuuele aastale, kuna loosiratas tõi neile järgmiseks ringiks vastu tiitlikaitsja Barcelona.

11. Wolfsburg – eelmisel hooajal Bundesligas suurepäraseid esitusi näidanud Wolfsburg ei suvel küll ilma enda suurimast staarist Kevin De Bruynest, kuid vaatamata sellele on suudetud jätkata heal tasemel ja klubi ajaloos esmakordselt jõuti Meistrite liigas 16 parema sekka. Seejuures suudeti otsustavas kohtumises maha murda Manchester United. Wolfsburg võib rahul olla ka loosimisega, mis tõi neile kaheksandikfinaaliks vastu Genti, kuid veerandfinaalist kaugemale jõudmine oleks Wolfsburgi puhul juba ime.

12. Lissaboni Benfica – tavapäraselt on Meistrite liigas Portugali lippu kõrgel hoidnud FC Porto, kuid sel korral jätkab 16 seas ainsa Portugali klubina Benfica. Loosimise tulemused jätavad Benficale küllaltki soliidsed võimalused ka kaheksandikfinaaliks, kuna vastamisi minnakse Peterburi Zenitiga.

13. PSV – Hollandi klubidele on viimastel hooaegadel jäänud Meistrite liigas pigem osalemisrõõm, kuid tänavu tõestas PSV, et Hollandi klubisid on veel vara maha kanda. 16 parema seas saab PSV teekond aga suure tõenäosusega otsa, kuna vastamisi tuleb minna Madridi Atleticoga.

14. AS Roma – Itaalia suurklubi paistis alagrupiturniiril silma kohutava kaitsega, kui kuue mänguga lasti endale lüüa koguni 16 väravat. Kehvema kaitsega oli veel vaid A-alagrupis viimaseks jäänud Malmö FF, kes lasi endale lüüa 21 väravat. Romal piisas lõpuks 16 parema sekka jõudmiseks vaid 6 silmast ja nende väravate vahe oli alagrupiturniiril lõpuks -5. Selle näitajaga olid nad ainus 16 sekka jõudnud meeskond, kelle väravate vahe oli negatiivne.

15. Kiievi Dinamo – Ukraina klubijalgpalli lippu on viimastel aastatel tavaliselt Meistrite liigas üleval hoidnud Donetski Šahtar, kuid sel hooajal on kõige edukamaks Ukraina klubiks kerkinud kuulsusrikka ajalooga Kiievi Dinamo. Klubi legendaarse ründaja Serhi Rebrovi juhendamisel mängiva Dinamo suurimaks staariks on Ukraina koondise üks liidritest Andri Yarmolenko, kuid tõenäoliselt on Manchester City nende jaoks järgmises ringis liiga kõva pähkel.

16. Gent – suurim üllataja 16 parema seas. Hooaja alguses jagati meeskonna vastavalt Euroopa Jalgpalli Liidu UEFA koefitsientide põhjal alagruppide loosimiseks pingeritta ja siis asetsesid belglased tagantpoolt kolmandal kohal. Üldse on nad aga alles teine Belgiast pärit tiim, kes suutnud alagrupiturniiri edukalt läbida. Samas loosiga võib Gent rahule jääda, kuna asetatud meeskondade seast saadi endale Wolfsburgi näol eeldatavalt kõige mängitavam vastane.

---

TEISIPÄEV, 15. DETSEMBER

Kas kehv loosiõnn sunnib juba ette alla andma?

Meistrite liigas konkurentsi jäänud 16 meeskonda said eile teada enda vastased, kellega tuleb hakata madistama järgmise aasta veebruaris. Kui nii mõnigi meeskond võis lähenevate pühade puhul loosiõnne üle rõõmustada, siis oli ka mitmeid tiime, kes võisid ebaõnne kiruda.

Kui aastaid on inglaste Manchester City saanud nuriseda kehva loosiõnne üle, siis sel korral võisid nemad olla ühed rõõmsamad, kuna loosikausist tuli vastu Kiievi Dinamo. Samal ajal tundub, et juba kuuendat hooaega järjest saab Londoni Arsenali teekond Euroopas otsa Meistrite liiga kaheksandikfinaalis.

Alagrupiturniiril raskustes olnud Arsenalile tõmmati loosikausist vastaseks tiitlikaitsja FC Barcelona ning üldise arvamuse kohaselt oli Londoni klubi loosimise üks suuremaid kaotajaid ja nende edasipääsemisse uskujaid on vähe. Nii on juba Suurbritannia meedias kõlanud üleskutsed, et Arsenalil tasuks nüüd oma pilgud suunata vaid Premier League’i suunas, kuna seal on neil tänavu reaalne võimalus heidelda meistritiitli eest.

Premier League’is on praeguseks mängitud 16 vooru ning Arsenal hoiab 33 punktiga teist positsiooni. Liidriks on 35 silma kogunud Leicester City. Arsenali lähimad jälitajad on Manchester City 32 ja Manchester United 29 punktiga.

Loomulikult on Arsenalil eesseisvas duellis ka nii mõndagi tõestada. Eelkõige soovib end näidata Arsenali ründetuus Alexis Sanchez, kes pallis aastatel 2011 kuni 2014 just FC Barcelonas.

Meistrite liiga play-off’is kohtusid Barcelona ja Arsenal omavahel viimati hooajal 2010/11. Toona teenis Arsenal kaheksandikfinaali avamängus 2:1 võidu, kuid kordusmatšis võttis Barcelona 3:1 võidu, sammus edasi veerandfinaali ning võitis hooaja lõpus ka karika.

Kaheksandikfinaalide paarid:

Kiievi Dinamo vs Manchester City

Benfica vs Zenit

PSV vs Madridi Atletico

Juventus vs Müncheni Bayern

Arsenal vs Barcelona

PSG vs Chelsea

AS Roma vs Madridi Real

Gent - Wolfsburg

FC Barcelona ründestaarid Luis Suarez (vasakult), Neymar ja Lionel Messi hakkavad kimbutama Londoni Arsenali. Foto:
FC Barcelona ründestaarid Luis Suarez (vasakult), Neymar ja Lionel Messi hakkavad kimbutama Londoni Arsenali. Foto: Foto: SCANPIX

---

REEDE, 11. DETSEMBER

Spikker põnevaks loosiks

16 Meistrite liigas konkurentsi jäänud meeskonda loositakse kaheksandikfinaalide paaridesse esmaspäeval Nyonis. Kuna loosimise tulemusena ei saa vastamisi minna sama riigi meeskonna ja tiimid, kes kohtusid juba alagrupis, siis see ahendab tiimide võimalike vastaste ringi. Lisaks ei tohi Euroopa Jalgpalli Liidu UEFA otsuse kohaselt vastamisi minna venelaste Peterburi Zenit ja ukrainlaste Kiievi Dinamo.

Asetatud meeskonnad loosimiseks: Madridi Real, Wolfsburg, Madridi Atletico, Manchester City, Barcelona, Müncheni Bayern, Londoni Chelsea ja Peterburi Zenit.

Asetamata meeskonnad: PSG, PSV, Lissaboni Benfica, Torino Juventus, AS Roma, Londoni Arsenal, Kiivei Dinamo ja Gent.

Londoni Arsenalil on loosiks vaid viis võimalikku vastast. Foto:
Londoni Arsenalil on loosiks vaid viis võimalikku vastast. Foto: Foto: SCANPIX

Piirangute tõttu on kõige väiksem on võimalike vastaste ring Londoni Arsenalil, kellel tuleb vastamisi minna Madridi Reali, Wolfsburg, Madridi Atlético, FC Barcelona või Peterburi Zenitiga.

Postimees teeb ülevaate konkurentsi jäänud meeskondade võimalikest vastastest.

Madridi Real

Võimalikud vastased: PSV, Benfica, Juventus, Roma, Arsenal, Kiievi Dinamo, Gent.

Wolfsburg

Võimalikud vastased: PSG, Benfica, Juventus, Roma, Arsenal, Kiievi Dinamo, Gent.

Madridi Atletico

Võimalikud vastased: PSG, PSV, Juventus, Roma, Arsenal, Kiievi Dinamo, Gent.

Manchester City

Võimalikud vastased: PSG, PSV, Benfica, Roma, Kiievi Dinamo, Gent.

FC Barcelona

Võimalikud vastased: PSG, PSV, Benfica, Juventus, Arsenal, Kiievi Dinamo, Gent.

Müncheni Bayern

Võimalikud vastased: PSG, PSV, Benfica, Juventus, Roma, Kiievi Dynamo, Gent.

Londoni Chelsea

Võimalikud vastased: PSG, PSV, Benfica, Juventus, Roma, Gent.

Peterburi Zenit

Võimalikud vastased: PSG, PSV, Benfica, Juventus, Roma, Arsenal.

PSG

Võimalikud vastased: Wolfsburg, Atlético, Manchester City, Barcelona, Bayern, Chelsea, Zenit.

PSV

Võimalikud vastased: Real, Atlético, Manchester City, Barcelona, Bayern, Chelsea, Zenit.

Lissaboni Benfica

Võimalikud vastased: Real, Wolfsburg, Manchester City, Barcelona, Bayern, Chelsea, Zenit.

Torino Juventus

Võimalikud vastased: Real, Wolfsburg, Atlético, Barcelona, Bayern, Chelsea, Zenit.

AS Roma

Võimalikud vastased: Real, Wolfsburg, Atlético, Manchester City, Bayern, Chelsea, Zenit.

Londoni Arsenal

Võimalikud vastased: Real, Wolfsburg, Atlético, Barcelona, Zenit.

Kiievi Dinamo

Võimalikud vastased: Real, Wolfsburg, Atlético, Manchester City, Barcelona, Bayern.

Gent

Võimalikud vastased: Real, Wolfsburg, Atlético, Manchester City, Barcelona, Bayern, Chelsea.

---

TEISIPÄEV, 8. DETSEMBER

ManU kardab 10 aastat tagasi aset leidnud hävingu kordumist

Jalgpalli Meistrite liigas pannakse täna neljas alagrupis mängudele punkt ja jagatakse välja viimased kohad kaheksandikfinaali (täna selguvad kaks edasipääsejat B-alagrupis). Õhtuste matšide eel on suurimaks küsimuseks Manchester Unitedi edasine saatus.

Aastase pausi järel taas Euroopa kõige tugevamas klubisarjas mängiv ManU pole tänavu oma mängumootorit kõige paremini käima saanud. Enne viimast vooru on B-alagrupis tabeliliidriks Wolfsburg 9 punktiga, ManU on 8 silmaga teine, PSV 7ga kolmas ja Moskva CSKA 4ga viimane. Täna kohtuvad omavahel grupi kaks esimest ja kaks viimast.

Arvestades, et CSKA on edasipääsulootused kaotanud, siis eeldatakse, et PSV kirjutab tabelisse endale täna 3 punkti juurde ja sellega tagatakse ka edasipääs. Sellisel juhul selgitab Wolfsburgi ja ManU vaheline duell teise 16 parema sekka jõudva tiimi.

Arvestades ManU viimase aja ebastabiilset mänguvormi, siis spekuleeritakse tõsiselt ka võimaluse üle, et alagrupiturniiriga saavadki nende mängud Euroopa tugevaimal klubiturniiril mängitud.

Seega on juba tõmmatud paralleele ka hooajaga 2005/06, kui ManU langes alagrupiturniiri järel konkurentsist. Toona oli viimase vooru eel samuti kõik inglaste endi kätes, kuid lõpuks jäädi 1:2 alla Lissaboni Benficale. Kümme aastat tagasi saadud kaotuse järel kõlas toona tõsine kriitika peatreener sir Alex Fergusoni aadressil ja Inglismaa meedias räägiti isegi võimalusest, et legendaarne šotlane jääb enda ametist ilma.

Lõpuks püsis Ferguson ametis veel aastaid, kuid sarnaselt kümne aasta tagusele ajale on kõvasti kriitikat saanud ManU praegune peatreener Louis van Gaal. Nii on mitmelt poolt kõlanud, et Unitedi kohtumisi on igav vaadata ja oodatakse juba aega, mil klubi treeneritoolile istub keegi teine.

Samas tundub, et edu eurosarjades ei olegi inglaste jaoks enam sama tähtis nagu varasemalt. Kuna kodune Premier League on sealsete klubide jaoks rahalises mõttes tõeline kullaauk, siis eelkõige tahetakse tegijad olla kodukamaral ja euroedu oleks lihtsaks boonuseks.

Sir Alex Ferguson (paremal) juhendamisel võitis ManU kahel korral Meistrite liiga. Foto:
Sir Alex Ferguson (paremal) juhendamisel võitis ManU kahel korral Meistrite liiga. Foto: Foto: SCANPIX

--

LAUPÄEV, 28. NOVEMBER

Kellel on veel lootust?

Meistrite liiga järgmises ja ühtlasi viimases alagrupivoorus pannakse lõplikult paika kaheksandikfinaalidesse pääsevad meeskonnad. Praeguseks on 16st kohast täidetud 9.

Edasipääsu on taganud: Madridi Real, PSG, Madridi Atletico, Lissaboni Benfica, Torino Juventus, Manchester City, FC Barcelona, Müncheni Bayern, Peterburi Zenit.

Edasipääsu võivad veel tagada: Wolfsburg, Manchester United, PSV, AS Roma, Leverkuseni Bayer, Borissovi BATE, Piraeuse Olympiacos, Londoni Arsenal, FC Porto, Londoni Chelsea, Kiievi Dinamo, Gent, Valencia.

A-alagrupis on kõik selge ning edasipääsu on endale taganud Madridi Real ja PSG.

B-alagrupis pole veel ühtegi edasipääsejat selgunud. Kahe parema sekka võivad praeguse seisuga pääseda Wolfsburg (9 punkti), Manchester United (8 punkti) ja PSV (7 punkti). Seejuures lähevad viimases voorus Wolfsburg ja ManU esimese koduväljakul omavahel vastamisi. PSV mängib aga juba edasipääsulootused minetanud Moskva CSKAga. Seega pääseb PSV võidu korral kindlasti edasi. Wolfsburgile piisab edasipääsuks ka viigist. ManU peab aga 16 parema sekka pääsemiseks kindlasti võitma, kui PSV alistab samal ajal CSKA.

C-alagrupis on asjad selged ning Madridi Atleticol ja Lissaboni Benfical on koht 16 parema seas kindlustatud.

D-alagrupis on samuti mõlemad edasipääsejad selged: kaheksandikfinaalis jätkavad Torino Juventus ja Manchester City.

E-alagrupis on FC Barcelona alagrupi võitjana endale edasipääsu juba taganud. Ülejäänud kolm meeskonda peavad viimases voorus omavahel ära jagama viimase pääsme: AS Romal on koos 5, Leverkuseni Bayeril 5 ja Borissovi BATE-l 4 punkti. Viimases voorus võõrustab Bayer Barcelonat ning Roma BATE-t. Parimas seisus on siin Roma, kes mängib kodus ja kui nad peaksid koguma Bayeriga võrdselt punkte, siis omavahelistes matšides olid roomlased paremad. Leverkusen tõuseb teiseks, kui nad võidavad ja Roma ei võida. BATE-l tekib lootus kui nemad võidavad ja Leverkusen ei võida.

F-alagrupis on Müncheni Bayern võitjana edasi ning teise koha eest heiltevad Piraeuse Olympiacos ja Londoni Arsenal. Viimases voorus lähevad Olympiacos ja Arsenal seejuures Kreekas omavahel vastamisi. Olympiacosel on praegu kirjas 9 ning Arsenalil 6 punkti ning avamängu võitis Londonis Olympiacos 3:2. Seega Arsenalile edasipääsuks 1:0 või 2:1 võidust ei piisa. 3:2 võit või mistahes võit kahe või enama väravaga viiks edasi juba Arsenali.  

G-alagrupis jahivad edasipääsu veel kolm klubi: Londoni Chelsea (10 punkti), FC Porto (10 punkti) ja Kiievi Dinamo (8 punkti). Viimases voorus võõrustab Chelsea Portot ning Dinamo kohtub kodus juba lootused kaotanud Tel Avivi Maccabiga. Seega tagab Chelsea ja Porto vahelise matši võitja endale alagrupis esikoha. Kui Dinamo alistab aga Maccabi ja Chelsea – Porto teevad viigi, siis võidab Dinamo võrdsete punktide juures tänu omavaheliste mängude paremale väravate vahele alagrupi ja Chelsea saab teise koha. Võrdsete punktide korral jääks Porto kolmandaks. Porto ja Chelsea pääsevad mõlemad edasi, kui Dinamo ei võida Maccabit.

H-alagrupis on endale esikoha taganud Peterburi Zenit ning teise koha nimel heitlevad Gent (7 punkti) ja Valencia (6 punkti). Gent võõrustab viimases voorus Zeniti ning Valencia võõrustab juba edasipääsulootused kaotanud Lyoni. Gent tagab võidu korral edasipääsu ning kahe parema seas on nad ka juhul kui Valencia ei võida (Gent oli omavahelistes mängudes parem). Valencial tekib lootus, kui nad võidavad ja Gent ei võida.

Alagrupiturniiri viimase vooru kohtumised peetakse 8. ja 9. detsembril.

AS Roma mängijad (valges) on 5 kohtumisega lasknud endale lüüa koguni 16 väravat, kuid edasipääsulootused on endiselt olemas. Foto:
AS Roma mängijad (valges) on 5 kohtumisega lasknud endale lüüa koguni 16 väravat, kuid edasipääsulootused on endiselt olemas. Foto: Foto: SCANPIX

---

NELJAPÄEV, 26. NOVEMBER

Mannetu ManU pani end sundseisu

Üks voor enne jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiri lõppu on kaheksandikfinaali pääsevatest meeskondadest selged üheksa (Madridi Real, PSG, Lissaboni Benfica, Madridi Atletico, Torino Juventus, Manchester City, FC Barcelona, Müncheni Bayern, Peterburi Zenit) ning seega on jagamisel veel seitse pääset. Eile õhtul oli suurepärane võimalus endale edasipääs kindlustada ka Manchester Unitedil, kuid mannetu 0:0 viik PSV Eindhoveni vastu tähendab, et ManU pani end viimaseks voorus sundseisu.

Pettunud ManU kapten Wayne Rooney. Foto:
Pettunud ManU kapten Wayne Rooney. Foto: Foto: SCANPIX

Kui ManU oleks eile võitnud, siis oleks neil B-alagrupis viie matšiga koos 10 punkti ja edasipääs tagatud, kuid nüüd ollakse 8 silmaga teised (esikohta hoiab Wolfsburg 9 punktiga, kolmas on PSV 7ga) ja viimases voorus vajatakse hädasti head esitust.

Viimaseks vooruks on ManU-le jäänud seejuures eeldatavalt alagrupiturniiri kõige raskem matš, kuna võõrsil tuleb vastamisi minna grupi praeguse liidri Wolfsburgiga. Kuna alagrupis praegu kolmandat kohta hoidev PSV võõrustab viimases voorus viimasel kohal olevat Moskva CSKA-d, siis on ManU viimaseks vooruks sisuliselt sundseisus, kuna vaid võidu korral võivad nad edasipääsus kindlad olla.

Kui PSV suudab viimases voorus koduväljakul CSKA alistada, siis tõusevad hollandlased lõpuks 10 punkti peale. Kui Wolfsburg ja ManU peaksid mängima aga viiki, siis oleks Wolfsburgil samuti 10 silma ja ManU jääks 9 punktiga kolmandaks ja ees ootaks Euroopa liiga.

Pärast eilset viiki PSVga sai ManU Inglismaa meedias ka kõva kriitika osaliseks: ManU kunagise kapteni Roy Keane’i sõnul on praegune kapten Wayne Rooney lihtsalt kohutav, Unitedi teine legend Paul Scholes ei andnud aga armu Anthony Martialile ning leidis, et ManU on FC Barcelonast ja Müncheni Bayernist mängutaseme poolest valgusaastate kaugusel. 

ManU legend Paul Scholes pole meeskonna esitustega rahul. Foto:
ManU legend Paul Scholes pole meeskonna esitustega rahul. Foto: Foto: SCANPIX

---

TEISIPÄEV, 24. NOVEMBER

Gigandid hullutasid, kuid võimsalt liiguvad hoopis venelased

Jalgpalli Meistrite liigas näitasid täna võimu suurfavoriidid FC Barcelona ja Müncheni Bayern, kui esimene purustas koduväljakul 6:1 AS Roma ja teine ei andnud armu Piraeuse Olympiacosele ning võitis 4:0. Samas pole kummalgi varasemate libastumiste tõttu võimalik sel hooajal tõusta meeskondade sekka, kes suutnud võita alagrupiturniiril kõik kuus kohtumist. 

Praeguseks on veel vaid ühel meeskonnal võimalik võita alagrupiturniiri kõik kohtumised ja väikese üllatusena on selleks tiimiks venelaste Peterburi Zenit. Kui Zenit on aastaid üritanud Meistrite liigas endast maha jätta tõsist märki, siis sel hooajal on asjad kulgenudki nende jaoks soodsalt.

Zeniti peatreener Andre Villas-Boas on meeskonna sel hooajal hästi mängima saanud. Foto:
Zeniti peatreener Andre Villas-Boas on meeskonna sel hooajal hästi mängima saanud. Foto: Foto: SCANPIX

Täna mängis Zenit koduväljakul Oleg Šatovi ja Artjom Dzjuba tabamuste toel 2:0 üle Valencia ning viie vooruga on neil H-alagrupis kirjas maksimaalsed viis võitu. Edukas punkt on võimalik venelastel alagrupiturniirile panna 9. detsembril, kui võõrsil minnakse vastamisi belglaste Gentiga.  

Kui Zenit suudabki kahe nädala pärast taas võidurõõmu tunda, siis tõustakse vägagi nimekasse seltskonda, kuna Meistrite liiga ajaloos on seni vaid kuuel juhul suudetud võita alagrupiturniiril kõik kuus kohtumist. Ainsa klubina on seda kahel korral suutnud Madridi Real.

Kuus on mängu on alagrupiturniiril suutnud võita AC Milan (1992/93), PSG (1994/95), Moskva Spartak (1995/96), FC Barcelona (2002/03) ja Madridi Real (2011/12, 2014/15). Seega võib Zenit tõusta Spartaki kõrval teiseks Venemaalt pärit meeskonnaks, kes suutnud alagrupis teenida kuuest mängust kuus võita.

Zeniti senised mängud alagrupiturniiril:

Valencia – Zenit 2:3

Zenit – Gent 2:1

Zenit – Lyon 3:1

Lyon – Zenit 0:2

Zenit – Valencia 2:0

Gent – Zenit mäng toimub 9. detsembril

Zeniti ründesaar Artjom Dzjuba väravat tähistamas. Foto:
Zeniti ründesaar Artjom Dzjuba väravat tähistamas. Foto: Foto: SCANPIX

---

ESMASPÄEV, 23. NOVEMBER

Kas Arsenal üldse tahab Bayerni abi?

Jalgpalli Meistrite liigas on Inglismaa suurklubi Londoni Arsenal kaks vooru enne alagrupiturniiri lõppu seisus, kus edasipääsu tagamiseks on vaja võita mõlemad järelejäänud kohtumised ja lisaks tuleb loota Müncheni Bayerni abile.

Nelja vooru järel on F-alagrupis Bayernil ja Piraeuse Olympiacosel kirjas 9 punkti ning Arsenalil ja Zagrebi Dinamol 3 silma. Homme lähevad vastamisi Arsenal – Dinamo ning Bayern – Olympiacos. Seega on Arsenal seisus, kus homme on vaja edasipääsulootuse säilitamiseks kindlasti võitu ja lisaks ei tohi Olympiacos Bayerni käest punkti või punkte teenida. Viimases voorus kohtuvad Olympiacos ja Arsenal omavahel kreeklaste koduväljakul.

Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger (vasakul) ja Arsenali endine mängumees Robert Pires hiljutisel meeskonna treeningul. Foto:
Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger (vasakul) ja Arsenali endine mängumees Robert Pires hiljutisel meeskonna treeningul. Foto: Foto: SCANPIX

Ajalugu räägib enne alagrupiturniiri viimaseid matše igal juhul Arsenali kasuks, kuna viimased 15 hooaega on Londoni klubi jõudnud Meistrite liigas alagrupist edasi. Samas on seejärel kippunud viimasel ajal nende teekond otsa saama ja viimasel viiel hooajal on Meistrite liigas langetud konkurentsist just play-off’i esimeses ringis ehk kaheksandikfinaalis.

Samas on viimasel ajal visatud õhku ka spekulatsioone, et äkki Arsenal ei tahagi Meistrite liigas alagrupist edasi pääseda ning pigem soovitakse keskenduda Premier League’i mängudele. Sarnaselt eelnevatele aastatele on Arsenal ka tänavu vigastustega hädas ja korraga mitmes sarjas mängimine võib olla tervetele palluritele liiga suur koormus.

Nii märkiski Arsenali endine mängumees ja praegugi nendega koos trenni tegev Robert Pires, et Arsenali juhendaja Arsene Wenger on valmis vajadusel Meistrite liiga ohverdama. «Ta ei ütleks seda kunagi, aga kui ta peaks valima Meistrite liiga ja Premier League’i vahel, siis valiks ta viimase, kuna seda on raskem võita ja ta on väga võitlushimuline inimene,» rääkis Pires väljaandele Omnisport.

«Nad on näidanud Premier League’is korralikke esitusi. Arvan, et neil on piisavalt hea meeskond, et käimasoleva hooaja lõpus meistriks tulla,» andis Arsenali legend veel ühe vihje. 

---

PÜHAPÄEV, 1. NOVEMBER

Rootslaste edu annab järgmiseks aastaks ka Eestile lootust

Eile kindlustas endale Rootsi meistritiitli Eesti noortekoondislase Andreas Vaikla koduklubi IFK Norrköping. Seejuures alistati viimases kohtumises teist aastat järjest Meistrite liiga põhiturniiril mängiv Malmö FF.

Kui pikalt ei olnud rootslastel Meistrite liiga põhiturniirile asja (enne eelmist hooaega mängis Rootsi klubi viimati põhiturniiril 2000/01), siis mullu murdis Malmö FF 32 parema sekka ning sama kaugele on jõutud ka tänavu.

Seni on näidatud ka Euroopa tippkonkurentsis igati korralikku mängu ning Meistrite liigas on sel hooajal kolme mänguga kogutud kolm punkti. Kui Madridi Realile ja PSG-le on alla jäädud 0:2, siis viimati alistati 1:0 Donetski Šahtar. Teisipäeval on Malmöl võimalik veel punktiarvet kasvatada, kuna taaskord minnakse vastamisi Šahtariga. Eelmisel hooajal kogus Malmö alagrupiturniiril kolm punkti.

Arvestades Malmö edu Euroopas, siis tõenäoliselt hellitab sarnaseid lootuseid tuleval hooajal ka Norrköping. Kindlasti elavad järgmisel suvel rootslaste tegemistele kaasa ka eestlased, kuna 18-aastasel Vaiklal on rootslastega leping ka järgmiseks hooajaks.

Kanadas sündinud Vaikla sel hooajal Rootsi kõrgliigas väljakul ei käinud, kuid ta oli tiimi selge teine number. Pingile jõudis ta lõpuks 11 korda. Seni on teatavasti Meistrite liigas eestlastest väljakul käinud vaid Ragnar Klavan, kes sekkus AZ Alkmaari ridades vahetusest mängu 2009. aasta 29. septembril matšis Liege Standardi vastu. 

IFK Norrköpingu teine number Andreas Vaikla. Foto:
IFK Norrköpingu teine number Andreas Vaikla. Foto: Foto: jalgpall.ee

---

TEISIPÄEV, 20. OKTOOBER

Masendavas seisus Inglismaa jääb alla isegi Valgevenele ja Iisraelile

Jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiri kolmanda vooru eel vaatas The Telegraph põhihooaja senisele kahele voorule tagasi ning leidis, et inglastest mängumehed on olnud enda suurklubides tõelises vaeslapse rollis.

Jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiri kolmanda vooru eel vaatas The Telegraph põhihooaja senisele kahele voorule tagasi ning leidis, et inglastest mängumehed on olnud enda suurklubides tõelises vaeslapse rollis.

Manchester City väravavaht Joe Hart on üks kolmest inglasest, kes on Meistrite liiga tänavusel põhihooajal teinud mõlemad kohtumised kaasa algusest lõpuni. Sama on suutnud veel Gary Cahill ja Chris Smalling.  Foto:
Manchester City väravavaht Joe Hart on üks kolmest inglasest, kes on Meistrite liiga tänavusel põhihooajal teinud mõlemad kohtumised kaasa algusest lõpuni. Sama on suutnud veel Gary Cahill ja Chris Smalling.  Foto: Foto: SCANPIX

Manchester City, Manchester United, Londoni Arsenal ja Londoni Chelsea on tänavu põhihooajal suutnud kamba peale saada juba viis kaotust, kuid samas tuleb tõdeda, et inglastel on sellega üsna vähe pistmist. Nimelt on sel hooajal Meistrite liigas mänguaega teeninud seni vaid 12 inglast.

Juba aastaid on räägitud, et inglased saavad Premier League’s vähe mänguaega ja seetõttu on nende koondis ka suurturniiridel hädas. Nüüd ollakse aga seisus, kus näiteks Valgevene ja Iisraeli mängijad on Meistrite liigas inglastest rohkem mänguaega saanud.

Sel hooajal on kõige rohkem inglastele võimalusi andnud ManU, kelle ridades on Meistrite liigas väljakul käinud Wayne Rooney, Luke Shaw, Phil Jones, Ashley Young ja Chris Smalling. Arsenali eest on väljakul käinud Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott ning Keiran Gibbs. ManCity on mänguaega andnud Joe Hartile ja Raheem Sterlingule ning Chelsea Gary Cahillile ja Ruben Loftus-Cheekile.

Praeguse seisuga on koguni 15 rahvuse esindajad Meistrite liigas saanud inglastest rohkem mängijaid väljakule saata. Esikohta hoiab selles tabelis Hispaania koguni 59 mängijaga, Hispaaniast mängivad sel hooajal Meistrite liigas FC Barcelona, Madridi Real, Madridi Atletico, Valencia ja Sevilla. Teisel kohal on aga Brasiilia 53 mängijaga.

Kõige suurem esindatus on sel hooajal Meistrite liigas seni olnud hispaanlastel. Foto:
Kõige suurem esindatus on sel hooajal Meistrite liigas seni olnud hispaanlastel. Foto: Foto: SCANPIX

Edetabel:

1. Hispaania 59 mängijat

2. Brasiilia 53

3. Prantsusmaa 42

4. Saksamaa 38

5. Argentina 23

6. Portugal 22

7. Ukraina 20

Väljaspoolt Euroopat on Meistrite liigas kõige suurem esindatus brasiillastel. Foto:
Väljaspoolt Euroopat on Meistrite liigas kõige suurem esindatus brasiillastel. Foto: Foto: SCANPIX

8. Itaalia 19

9. Holland 18

10. Venemaa 18

11. Belgia 17

12. Iisrael 16

13. Valgevene 13

14. Horvaatia 13

15. Serbia 13

Iisraeli tippmeeskond Tel Avivi Maccabi toetub peamiselt kodumaistele mängijatele. Foto:
Iisraeli tippmeeskond Tel Avivi Maccabi toetub peamiselt kodumaistele mängijatele. Foto: Foto: SCANPIX

16. Inglismaa 12

17. Türgi 11

18. Rootsi 9

19. Šveits 9

20. Kreeka 8

Samas pole ka inglastest treeneritega seis parem, kuna neid pole tänavu Meistrite liiga põhihooajal ühtegi. Viimati juhendas mõni inglastest peatreener võistkonda Meistrite liiga põhiturniiril hooajal 2010/11, kui Harry Redknapp oli Tottenhami peatreeneriks.

Viimati juhendas mõni inglastest peatreener võistkonda Meistrite liiga põhiturniiril hooajal 2010/11, kui Harry Redknapp oli Tottenhami peatreeneriks. Foto:
Viimati juhendas mõni inglastest peatreener võistkonda Meistrite liiga põhiturniiril hooajal 2010/11, kui Harry Redknapp oli Tottenhami peatreeneriks. Foto: Foto: SCANPIX

---

ESMASPÄEV, 19. OKTOOBER

Kas Arsenal suudab täita võimatuna näiva ülesande?

Pärast koondisepausi jätkub sel nädalal taas jalgpalli Meistrite liiga, kui kavas on ära pidada alagrupiturniiri kolmanda vooru kohtumised. Teisipäevase mängudeõhtu keskseks duelliks peaks kõikide eelduste kohaselt olema Londoni Arsenali ja Müncheni Bayerni vastasseis esimese koduväljakul.

Kui alagruppide loosimise järel võis eeldada, et need kaks klubi panevad omavaheliste matšidega paika F-alagrupi võitja, siis praeguseks on seis selline, et Bayern on kindlalt liikumas alagrupi võidu suunas ja Arsenal vajab üldse konkurentsis püsimiseks hädasti punkte.

Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger saadab enda hoolealused Müncheni Bayerni vastu ründama. Foto:
Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger saadab enda hoolealused Müncheni Bayerni vastu ründama. Foto: Foto: SCANPIX

Bayernil on kahe vooruga praeguseks kirjas kuus silma, Arsenal on pidanud kaotustega leppima nii matšides Zagrebi Dinamo kui ka Piraeuse Olympiacose vastu. Nüüd ootab neid ees kaks matši Bayerniga ja seeõtttu on paljud juba nende lootused ka sisuliselt maha kandnud.

Premier League’s on Arsenal aga oma mängu viimasel ajal käima saanud ja homme loodetakse tõestada, et kõik ei ole nende jaoks siiski kadunud. Inglismaa kõrgliigas on Arsenal praeguseks võitnud kolm kohtumist järjest (sealhulgas 3:0 võit Manchester Unitedi üle) ja tabelis on tõustud teiseks. Londoni klubi enesekindlust kasvatab veelgi nende väravaküti Alexis Sancheze hea vorm, kes on viimase kuue kohtumisega suutnud lüüa 10 väravat.

Seega oleks Arsenalil justkui põhjust optimismiks, kuid samas liigub Bayern samuti võimsal kursil. Bundesligas on Bayern võitnud kõik senised üheksa matši ning ka Meistrite liigat on alustatud kahe kindla võiduga. Siiski lubab Arsenali juhendaja Arsene Wenger kõik mängu panna.

«Peame keskenduma ja andma teisipäeval endast kõik. Enesekindlus on olemas ja teame täpselt, mida on vaja. Seekord ei ole 0:0 meie jaoks hea tulemus. Peame ründama ja lööma ka väravaid,» seadis Arsenali juhendaja Arsene Wenger pressikonverentsil kõrgelennulisi sihte. 

Müncheni Bayern nopib tänavu järjest vaid võite. Foto:
Müncheni Bayern nopib tänavu järjest vaid võite. Foto: Foto: SCANPIX

---

NELJAPÄEV, 1. OKTOOBER

Ronaldo kipub Messi eest ära rebima

Jalgpalli Meistrite liigas käis läbi terve eelmise hooaja tihe heitlus Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi vahel ning Euroopa tugevaima klubisarja kõigi aegade väravaküttide edetabelis hoiti suve alguses koos liidrikohta. Mõlema mehe arvel oli eelmise hooaja lõppedes 77 väravat. Tänavuse hooaja alguses on hakanud Ronaldo aga Messilt eest rebima.

Meistrite liiga alagrupiturniiri esimeses mängus lõi Ronaldo Donetski Šahtari võrku kolm palli ja eile sahistas ta Malmö väravat kahel korral. Messi jäi samal ajal avavoorus AS Roma vastu kuivale ning teisipäevast matši Leverkuseni Bayeri vastu jälgis ta trauma tõttu kõrvalt.

Lionel Messi pole sel hooajal Meistrite liigas veel tabamuseni jõudnud. Foto:
Lionel Messi pole sel hooajal Meistrite liigas veel tabamuseni jõudnud. Foto: Foto: SCANPIX

Seega on praeguseks Ronaldo Meistrite liiga läbi aegade suurim väravakütt 82 tabamusega, Messi arvel on teisena jätkuvalt 77 väravat. Arvestades, et põlvevigastuse tõttu jäävad Messil kindlasti mängimata ka kolmanda ja neljanda vooru matšid ning võib olla ka viienda vooru kohtumine, siis on Ronaldol suurepärane võimalus enda edumaad suure konkurendi ees suurendada.

Eilse kahe väravaga jõudis Ronaldo veel kahe uhke tähiseni. Tema eilne esimene tabamus oli portugallase profikarjääri 500. värav. Teise väravaga tõusis ta jagama aga Madridi Reali kõigi aegade väravaküttide edetabelis esikohta. Nii Ronaldol kui ka senisel ainuliidril Raulil on kirjas 323 tabamust. Ronaldol kulus Realis 323 värava löömiseks 308 mängu, Raulil läks selleks vaja aga 741 kohtumist.

Kui Reali eest on Ronaldo karjääri jooksul löönud nüüd 323 väravat, siis Manchester Unitedi särgis lõi ta omal ajal 118 ning Lissaboni Sportingus 5 väravat. Portugali koondise särgis on tal kirjas 55 tabamust.

Meistrite liiga kõigi aegade väravaküttide edetabelis järgnevad Ronaldole ja Messile Raul (71 väravat), Ruud van Nistelrooy (56), Thierry Henry (50) ja Alfredo di Stefano (49). Tegevmängijatest on Ronaldo ja Messi järel järgmised mehed Karim Benzema (43 väravat, 11. koht), Zlatan Ibrahimovic (43 väravat, 11. koht) ja Thomas Müller (30 väravat, 17. koht).

Cristiano Ronaldo on praeguse seisuga Meistrite liiga läbi aegade suurim väravakütt 82 tabamusega. Foto:
Cristiano Ronaldo on praeguse seisuga Meistrite liiga läbi aegade suurim väravakütt 82 tabamusega. Foto: Foto: SCANPIX

---

TEISIPÄEV, 29. SEPTEMBER

Mourinho muutus tähtsa mängu eel pehmeks

Jalgpalli Meistrite liigas naaseb liiga üks säravamaid peatreenereid täna paika, kust sai tema tähelend omal ajal alguse. 2004. aastal võitis FC Porto suure üllatusena Meistrite liiga ning toona 41-aastasest Mourinhost sai jalgpallimaailma üks hinnatumaid treenereid.

Seejärel on Mourinhol õnnestunud Meistrite liiga võita veel vaid korra, kui 2010. aastal suutis ta seda Milano Interi ridades. Chelseaga on Mourinho jõudnud Meistrte liigas poolfinaali kolmel korral ning kolmel juhul on ta nii kaugele jõudnud ka Madridi Reali peatreenerina.

Jose Mourinhol on enda sõnul olemas ka pehmem pool. Foto:
Jose Mourinhol on enda sõnul olemas ka pehmem pool. Foto: Foto: SCANPIX

Tänavune hooaeg on Mourinho jaoks alanud aga keeruliselt, kui koduses liigas hoitakse seitsme vooru järel kaheksa punktiga alles 14. positsiooni. Meistrite liigat alustati küll võiduga, kuid Chelsea praegust olukorda arvestades tuleb täna kindlasti koht kätte näidata ka Portole.

Õhtuse matši eel tunnistas Mourinho, et Portosse tagasi tulla on väga eriline ja emotsionaalne. Matši eel külastas ta ka FC Porto muuseumit ja imetles muuhulgas karikaid, mida ta ise on aidanud meeskonnal võita.

«Muuseum on täiesti imeline ja kui sa oled osa sellest ajaloost, siis see muudab emotsionaalseks. Sellises olukorras sa mõistad, et oled teinud midagi olulist. See muutis minu südame natuke pehmemaks. Nüüd lähen hotelli tagasi ja kütan võitlusmeeleolu üles,» teatas Mourinho uefa.com’i vahendusel.

Samas andis Mourinho mõista, et liigset pehmust pole tema poolt kellelgi oodata. Arvestades hooaja senist käiku, siis said hoolealused tema käest ka sarjata. Nii lubas portugallane vajadusel staaride asemel väljakule saata hoopis noormängijad. «Tegelikult olen ma halastamatu,» teatas Mourinho, et mingeid eksimusi ta siiski kellelegi andestada ei kavatse.

---

PÜHAPÄEV, 27. SEPTEMBER

Inglased mängivad tulevikku silmas pidades tulega

Jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiri esimene mängudevoor ei andnud inglastele eriti põhjust rõõmustamiseks, kui neljast meeskonnast suutis võidu võtta vaid Londoni Chelsea. Teatavasti jagatakse Meistrite liiga kohti riikidele vastavalt nende edukusele ning Inglismaal on hakatud muret tundma, et äkki saavad nad tulevikus liigasse nelja koha asemel vaid kolm. Selline oht ähvardab neid praegu hooaega 2017/18 silmas pidades.

Euroopa riikidele jagatakse eurosarjade kohti vastavalt koefitsendile ning see arvutatakse vastavalt meeskondade esitustele nii Meistrite kui ka Euroopa liigas. Euroopa liigas pole inglased teatavasti eriti tegusid teinud ja tihtilugu mängitatakse seal üldse tavapäraseid varumehi. Sel hooajal on inglastel Euroopa liigas konkurentsis veel Tottenham ja Liverpool, kellel on põhihooajal seni kirjas vastavalt võit ja viik. Ka Meistrite liigas pole inglaste käsi viimastel aastatel just kõige paremini käinud.

Pettunud Londoni Arsenali peatreeneri Arsene Wenger'i jaoks algas MEistrite liiga hooaeg kaotusega. Foto:
Pettunud Londoni Arsenali peatreeneri Arsene Wenger'i jaoks algas MEistrite liiga hooaeg kaotusega. Foto: Foto: SCANPIX

Koefitsendi arvutamisel võetakse arvesse viimase viie aasta tulemusi ning neli klubi saavad Meistrite liigasse välja panna kolm tugevamat liigat. Praeguse seisuga on need liigad Hispaania, Saksamaa ja Inglismaa. Samas hingavad inglastele ja sakslastele tihedalt kuklasse itaallased. Hispaania liidrikohta praegu keegi ohustamas ei ole. Praeguse koefitsendi järgi on Hispaania (86.427) esimene, Saksamaa (68.177) teine, Inglismaa (65.659) kolmas, Itaalia (61.605) neljas ja Prantsusmaa (45.749) viies.

Kui Londoni Chelsea krooniti 2012. aastal Meistrite liiga võitjaks, siis inglastele valmistab muret, et nüüd lähevad kaotsi punktid, mis teeniti hooajal 2010/11. Toona jõudis Manchester United finaali ja inglastel läks eurosarjas üldse hästi.

Vastavalt süsteemile saab iga võistkond alagrupiturniiril võidu eest kaks punkti ja viigi eest ühe silma (eelringides on jagatavate punktide arv poole väiksem). Igasse järgmisesse ringi jõudmise eest antakse lisapunkt. Alagrupiturniiril osalemise eest antakse neli lisapunkti ja play-off’i ehk 16 parema sekka pääsemise eest veel neli lisapunkti. Lõpuks jagatakse kogutud punktide arv läbi ühest riigist eurosarjades osaleva meeskondade arvuga. Euroopa liigas on inglastel praeguseks West Ham ja Southampton juba konkurentsist langenud. Inglaste peamisel ohustajal ehk Itaalial on konkurentsist langenud seni üks tiim, kelleks on Sampdoria.

Inglaste esikolmikust välja langemist peetakse praeguse seisuga siiski pigem ebatõenäoliseks, kuid kahvatult esinedes on see siiski võimalik.

Inglismaa suurklubi Manchester City esitused on Meistrite liigas tihti valmistanud pettumuse. Foto:
Inglismaa suurklubi Manchester City esitused on Meistrite liigas tihti valmistanud pettumuse. Foto: Foto: SCANPIX

---

LAUPÄEV, 19. SEPTEMBER

Wenger kindlustas ebaõnnestujate tabelis liidrikohta

Jalgpalli Meistrite liiga tänavuse hooaja alagrupiturniiri esimene ring on praeguseks ajalugu. Avavooru jääb eelkõige ilmestama Inglismaa suurklubide kahvatu esinemine. Neljast tiimist suutis ainsana võidu noppida Londoni Chelsea, vastase paremust pidid aga tunnistama nii Manchester United, Manchester City ning Londoni Arsenal. Neist kõige suuremaks üllatuseks võib pidada vast Arsenali kaotust, kuna neile tuli vastu mitmel puhul Euroopas ebaõnnestunult esinenud Horvaatia meister Zagrebi Dinamo.

Tänu Arsenali kaotusele jõudis sel nädalal Meistrite liigas negatiivse ümmarguse tähiseni ka Londoni klubi peatreener Arsene Wenger, kes on nüüdseks Euroopa kõige tugevamas klubisarjas teeninud treenerina koguni 50 kaotust. Loomulikult on tegemist ka rekordiga.

Wenger on karjääri jooksul pidanud treenerina Meistrite liigas 169 mängu, millest võidukalt on tema jaoks lõppenud 79, viike on olnud 40 ja kaotuseid nüüd 50. 50st kaotusest 47 on ta saanud Arsenali juhendajana ja 3 AS Monaco peatreenerina.

Kaotuste arvestuses jagavad teist kohta endine Manchester Unitedi juhendaja sir Alex Ferguson ja praegune Donetski Šahtari peatreener Mircea Lucescu 39 kaotusega. Seejuures mängude arvult teeb Ferguson aga Wengerile silmad ette.

Ferguson pidas karjääri jooksul Meistrite liigas 190 mängu, millest võitis 102, viigistas 49 ja kaotas siis 39. Lucescul on 39 kaotuse kõrval ette näidata 35 võitu ja 24 viiki.

Kaotuste arvestuses järgnevad esikolmikule Carlo Ancelotti ja Jose Mourinho vastavalt 29 ja 26 kaotusega. Samas näiteks võiduprotsendilt on mõlemad edukamad isegi Fergusonist. Ancelottil on kirjas 77 võitu, 35 viiki ja 29 kaotust. Võiduprotsent on tal 54,6.

Mourinho on saanud kirja 69 võitu, 33 viiki ja 26 kaotust. Võiduprotsendiks on portugallasel 53,9.

Fergusoni võiduprotsendiks on Meistrite liigas 53,7, Wengeril aga kõigest 46,7.

Londoni Arsenali jaoks algas Meistrite liiga hooaeg kaotusega Zagrebi Dinamole. Foto:
Londoni Arsenali jaoks algas Meistrite liiga hooaeg kaotusega Zagrebi Dinamole. Foto: Foto: SCANPIX

---

KOLMAPÄEV, 16. SEPTEMBER

Viis ajavööndit läbitud ja rekord püstitatud

Jalgpalli Meistrite liiga põhiturniir on tänavusel hooajal jõudnud geograafilises mõttes uuele tasemele, kui 32 parema meeskonna sekka on jõudnud FC Astana Kasahstanist. Kohe avavoorus tuli neil ette võtta Meistrite liiga põhiturniiri läbi aegade kõige pikem teekond mängule, kui võõrsil mindi vastamisi Lissaboni Benficaga.

Uus rekord Meistrite liiga mängule sõitmiseks on nüüd 6100 km. Lisaks pikale distantsile avaldas Astana mängijale eile mõju kindlasti ka ajavahe, kuna Astana ja Lissaboni kellaaeg erineb kogunisti viis tundi. Kui eile algas Lissabonis kohtumine kohaliku aja järgi kell 19.45, siis Astana mängijate kodulinnas oli kellaaeg koguni 00.45 ehk nende kella järgi tuli mängida südaöösel.

Astana peatreener Stanimir Stoilov. Foto:
Astana peatreener Stanimir Stoilov. Foto: Foto: SCANPIX

Et Astana kaugus Lissabonist paremini välja tuua, siis võib näiteks märkida, et on Tokyo Astanale lähemal kui Lissabon. Lissabon on omakorda lähemal New Yorgile kui Astanale.

Igatahes nüüd on ajalugu tehtud ja esimene Kasahstani meeskond on Meistrite liiga põhiturniiril oma esimese matši pidanud, kui Benficale jäädi alla küll 0:2. Igatahes lubas Astana peatreener Stanimir Stoilov koduväljakul Benficale tõsisema lahingu anda.

FC Astana teekond Meistrite liiga põhiturniirile on olnud aga kiire. Klubi ise loodi alles kuus aastat tagasi, kui omavahel liideti kaks riigi eelmise pealinna Almatõ klubi Megasport ja Alma-Ata. Sarnaselt paljudele Kasahstani spordiorganisatsioonidele kuulub ka FC Astana riigile ja selle peamiseks eesmärgiks on riigi pealinna tutvustamine maailmas. Alagrupiturniiril on jäänud nüüd neil veel viis mängu enda tutvustamiseks Euroopale.

---

TEISIPÄEV, 15. SEPTEMBER

Inglased sitsivad valvsalt suurfavoriitide selja taga

Jalgpalli Meistrite liigas pannakse täna põhihooajal pall mängu ja seega on aeg heita ka 32 parema sekka jõudnud meeskondadele pilk. Nagu viimastel aastatel juba tavaks on saanud, siis suurfavoriitidest rääkides mainitakse ikkagi FC Barcelonat, Madridi Reali ja Müncheni Bayernit. Suure kolmiku peamiste ohustajatena nähakse taaskord inglasi, kellest seekordz on Meistrite liiga põhiturniiril koha välja võidelnud Manchesteri tiimid City ja United ning Londonis baseeruvad Arsenal ja Chelsea.

Oma sõna soovivad loomulikult sekka öelda ka Prantsusmaa edukaim tiim PSG ja itaallaste lipulaev Torino Juventus. Kodumaal Reali ja Barcelona varjus elav Madridi Atletico soovib samuti korrata viimaste hooaegade edu.

Postimees vaatas hooajale ette ning reastas 32 põhiturniirile jõudnud meeskonda pingeritta.

1. FC Barcelona – suurima favoriidina läheb hooajale vastu tiitlikaitsja FC Barcelona. Ründetriole Lionel Messi, Luis Suarez ja Neymar praegu jalgpallimaailmas võrdset ei ole ning kui peatreener Luis Enrique suudab meeskonna panna mängima samasuguse hooga nagu eelmise hooaja teises pooles, siis on raske neile Euroopas vastast leida ja Barcelonast võibki saada esimene meeskond, kes pärast Meistrite liiga formaadi muutmist (formaati muudeti 1992. aastal) suudab tiitlit kaitsta.

Koosseisu osas on kahe hooaja vahel kindlasti suurimaks muutuseks meeskonna legendi Xavi lahkumine tiimist. Kuigi Xavi ei olnud enam kindel põhikoosseisumees, siis tema roll oli endiselt suur. Legendi asendajana on tiimi toodud Arda Turan ja paremale äärele/paremale äärekaitsesse toodi konkurentsi tõstmiseks Hispaania koondislane Aleix Vidal. Barcelonale määratud mängijate ostmise keelu tõttu saavad nad meeskonda aidata siiski alates play-off’ist.

2. Müncheni Bayern – Saksamaa suurimat klubi ei rahulda juba enam ammu vaid Bundesliga võitmine ja igal hooajal sihitakse Meistrite liiga trofeed ning erandiks ei ole ka tänavune hooaeg. Viimati 2013. aastal Euroopa tugevaima klubisarja võitnud Bayern on kahel järgneval hooajal Pep Guardiola juhendamisel konkurentsist langenud poolfinaalis. 2014. aastal jäädi alla tulevasele võitjale Madridi Realile ja mullu samuti tulevasele võitjale FC Barcelonale.

Guardiola käe all on Bayerni jaoks mõlemal aastal just hooaja lõpp raskeks kujunenud. Mullu vajutasid meeskonna esitusele pitseri mitme põhimehe vigastused ja nii tehti suvel koosseisu osas ka täiendusi.

Viimastel hooaegadel traumadega heidelnud Bastian Schweinsteigeril lubati liituda Manchester Unitediga ja uue keskväljasõdalasena toodi tiimi Arturo Vidal. Franck Ribery pidevaid traumasid arvesse võttes hangiti meeskonda Douglas Costa. Kui lisada, et Bayerni ridadesse kuuluvad maailma parimate ründajate sekka kuuluvad Thomas Müller ja Robert Lewandowski, tõenäoliselt parim väravavaht Manuel Neuer ja veel hulgaliselt staare, siis ei saagi tiitlist madalamat eesmärki seada.

3. Madridi Real – nagu Realis tavaks, siis peatreenerid seal just kaua ametis ei püsi ja nii on kahe hooaja vahel ka Madridis ametis uus mees. Ohjad on seekord haaranud Rafael Benitez. Kuigi 55-aastane hispaanlane on omal ajal viinud Liverpooli Meistrite liiga võitjaks, siis pigem on teda ikkagi saatnud kuvand, et ta ei suuda tema käes olevast materjalist maksimumi välja võtta. Praegu tuleb aga tõdeda, et Cristiano Ronaldo ja Gareth Bale’i tasemel staare pole tal varem käes olnudki.

Üleminekuturul oli tänavune tänavune suvi Reali jaoks heitlik, kuna ühtegi väga kõlavat tehingut teha ei õnnestunud ja pigem jäi meelde ebaõnnestunud suurtehing. Esmalt lahkus suure meediatsirkuse saatel Realist senine kapten ja klubi ikoon Iker Casillas. Viimase mantlipärijaks planeeritud David de Gea’d ei õnnestunud lõpuks aga Manchester Unitedist kätte saada ja nii on kümnekordse Meistrite liiga võitja esiväravavahiks sel hooajal Keylor Navas.

Koosseisu siiski täiendati ja muuhulgas tehti ka kaks üle 30 miljoni euro suurust ostu, kui tiimi toodi brasiillasest paremkaitsja Danilo ja horvaadist poolkaitsja Mateo Kovačic. Esimene peab mänguaja eest konkureerima senise esinumbri Dani Carvajaliga, Kovačic tundub esialgu rohkem tulevikuprojektina, kuid senises kolmes La Liga kohtumises on ta alati vahetusest platsile pääsenud.

Manchester City suvine suurost Kevin De Bruyne. Foto:
Manchester City suvine suurost Kevin De Bruyne. Foto: Foto: SCANPIX

4. Manchester City – Meistrite liigas endale ebaõnnestuja maine külge saanud ManCity on tänavust hooaega alustanud Premier League’s suurepäraselt ja see on ootused üles ajanud ka Euroopa suurima klubiturniiri avalöögiks.

City tegi lõppenud suvel kaks väga kõlavat tehingut, kui 80 miljoni euro eest hangiti Kevin De Bruyne ja 70 miljoni euro eest Raheem Sterling. Arvestades, et City käsutuses on Sergio Agüero näol Premier League’i parim ründaja ning Vincent Kompany, Yaya Toure ja David Silva on taas võimelised näitama enda paremate päevade taset, siis on City käes tõeliselt võimas löögirusikas.

Kui seni on City’l probleeme olnud just Kompany kõrvale heal tasemel keskkaitsja leidmisega, siis sel hooajal on tema kõrval hästi hakkama saanud 24-aastane Eliaquim Mangala. Lisaks toodi meeskonda umbes 35 miljoni euro eest Nicolas Otamendi ja endiselt on valikus olemas Martin Demichelis.

5. Londoni Chelsea – tänavune Premier League’i hooaeg on Chelsea jaoks alanud kohutavalt: viie matšiga on nende arvel vaid neli punkti ja tabelis 17. koht. Siiski on Chelsea meeskonnas piisavalt kvaliteeti ja kui enda õige mängurütm leitakse, siis ollakse Euroopas kõikidele tiimidele vääriline vastane.

Tänavusel hooajal pole mitmed senised Chelsea põhimehed suutnud veel end korralikult käima saada ning ega ka suvine üleminekuaken midagi väga rõõmustavat meeskonnale ei toonud. Tiimi toodi küll Pedro, Radamel Falcao, Baba Rahman, Asmir Begovic, Kenedy ja Papy Djilobodji, kuid keegi neist pole praegu sellise kaliibriga staar, keda Chelsea tegelikult oleks vajanud. Nüüd tuleb Jose Mourinhol taas meestest maksimum välja pigistada.

6. PSG – Prantsusmaa suurklubi on juba aastaid üritanud Katari rahamägede abil lisaks kodumaisele liigale tegusid teha ka Euroopas. Seni on neil jäänud aga Meistrite liigas suur läbimurre tegemata. PSG tänavuse suve suurostuks oli Angel Di Maria, kelle eest tuli Manchester Unitedile maksta 63 miljonit eurot.

Koduliigat on PSG sel hooajal alustanud hästi ja loomulikult loodetakse, et just tänavune hooaeg on see, kui õnnestub Euroopas teha suur läbimurre. Samas tuleb neil olla ülimalt tähelepanelik juba alagrupiturniiril, kuna Madridi Reali kõrval tuleb neil vastamisi mina alati ebameeldivalt tugeva Donetski Šahtariga.

7. Madridi Atletico – eelmise hooaja veerandfinalist ja üle-eelmise hooaja finalist Atletico on end viimastel aastatel kinnistanud Euroopa absoluutses tipus ja sinna kuulutakse ka tänavu.

Võrreldes eelmise suvega ei toimuud Atletico ridades ka teiste tipptiimide poolt erilist laastamistööd. Mario Mandžukic lahkus küll võistkonnast, kuid teda ei soovinudki Atletico kinni hoida. Tema asendajaks toodi 35 miljoni euro eest kolumbialasest väravamasin Jackson Martinez. Chelseas veedetud aasta järel on Madridis tagasi äärekaitsja Filipe Luis. Kogenud Diego Godini, Gabi, Tiago ja Fernando Torrese kõrval saab jätkuvalt säramas näha ka noori staare Jan Oblakit, Koke’t ja Antoine Greizmanni.  

8. Londoni Arsenal – Premier League’i eelmise hooaja lõpus räägiti, et tänavu tuleb lõpuks Londoni Arsenali aasta, kuid vähemalt hooaja algus ei luba nii lennukaid sihte seada. Premier League’i on alustatud korralikult, kuid endiselt kummitab neid korraliku tipuründaja puudumine. Premier League’is on viie kohtumisega seni löödud viis väravat.

Varasemalt on Arsenalil probleeme olnud ka väravavahtidega, kuid selles vallas tehti suvel korralik täiendus, kui Chelseast hangiti Petr Cech. Premier League’i esimesest matšis mees küll väristas, kuid seejärel on asjad sujunud. Nüüd jääb Arsenali poolehoidjatel üle loota, et Mesut Özil ja Alexis Sanchez tõmbavad ka rünnakul meeskonna korralikult käima.

9. Manchester United – aastase pausi järel taas Euroopa tugevaimas klubisarjas mängiv ManU on vahepealse ajaga teinud koosseisu osas läbi suuri muudatusi. Kogenud Wayne Rooney kõrval on peatreener Louis van Gaal otsustanud palju panustada ka noortele mängumeestele. Nii on ta panuse teinud näiteks 20-aastasele Luke Shaw’le, 21-aastasele Memphis Depay’le ja tänavuse suve üllatusostuks olnud 19-aastasele Anthony Martialile. ManU koosseisu vaadates tundub, et tänavu neilt veel päris suuri tegusid oodata pole, kuid meeskonna ehitamine võtabki aega.

10. Torino Juventus – eelmise hooaja finalist on kahe hooaja vahel läbi teinud suuri muudatusi ja tavaliselt võtab nendega kohanemine oma aja ja vähemalt Serie A algus on näidanud, et uue koosseisu tööle saamine võib võtta aega.

Suvel Andrea Pirlost, Arturo Vidalist ja Carlos Tevezest ilma jäänud Juventus on koduliigas kolme kohtumisega saanud kirja vaid ühe punkti. Uute täienduste Paulo Dybala, Alex Sandro, Mario Mandžukici, Hernanes’i ja Juan Cuadrado abil ei ole Juventus veel varasemat hoogu leidnud. Meeskonnas peaks olulist rolli kandma hakkama ka Saksamaa koondislane Sami Khedira, kuid seni ei ole ta trauma tõttu veel väljakule pääsenud.

11. Valencia – Viimati 2004. aastal Hispaania meistriks kroonitud Valencia üritab taas koduliiga tipus kindlamalt kanda kinnitada. Singapurist pärit miljardäris omaniku Peter Lim’i (muuhulgas kuuluvad Limi’ile näiteks Reali staari Cristiano Ronaldo turundusõigused) rahalise toe abil on ka Valencia teinud üleminekuturul võimsaid tehinguid.   

Sel suvel hangiti 30 miljoni euro eest Hispaania koondislane Rodrigo (Lissaboni Benficast), 28 miljoni euro eest Alvaro Negrdeo (Manchester City) ja 25 miljoni euro eest Aymen Abdennour (AS Monaco). Benficast toodi kokku 30 miljoni eest veel ka Andre Gomes ja Joao Cancelo. Samas müüdi 45 miljoni euro eest Nicolas Otamendi Manchester City’le. Valenciaga seoses võib ka tulevikus oodata suuri tehinguid, kuna Lim’i heade sõprade sekka kuulub ka superagent Jorge Mendes.

Vanameister Francesco Totti (vasakul) on jätkuvalt rivis. Foto:
Vanameister Francesco Totti (vasakul) on jätkuvalt rivis. Foto: Foto: SCANPIX

12. AS Roma – eelmisel hooajal sai Roma kiruda loosiõnne, kui nad sattusid ühte alagruppi Manchester City ja Müncheni Bayerniga. Sel hooajal läks veidike paremini, kuna lisaks FC Barcelonale tuleb vastamisi minna Leverkuseni Bayeri ja Borissovi BATEga.

Endiselt on Roma ridades ringi jooksmas kuu lõpus 39-aastaseks saav Francesco Totti ja viimase puudumisel kapteni kohuseid täitev 32-aastane Daniele de Rossi.

Suvel oli Roma eriti aktiivne ja edukas laenuturul, kui laenulepingute alusel toodi meeskonda Wojciech Szczesny (Londoni arsenal), Edin Džeko (Manchester City), Mohamed Salah (Londoni Chelsea) ja Lucas Digne (PSG).

13. FC Porto – mängijate müümise maailmameister FC Porto tegi suuri tehinguid ka sel suvel ja taas jäädi ilma mitmest senisest põhitegijast: Jackson Martinez siirdus Madridi Atleticosse (35 miljonit eurot), Alex Sandro Torino Juventusesse (26 miljonit eurot) ja Danilo Madridi Reali (31 miljonit eurot).

Meeskonna kõlavaimaks täienduseks oli suvel muidugi Iker Casillase hankimine Madridi Realist, suurimaks ostuks aga 23-aastase Giannelli Imbula soetamine 20 miljoni euro eest Marseille’ist. Porto fännide õnneks suudeti meeskonda jätta poolkaitsja Yacine Brahimi, kes samuti kuulus paljude suurklubide huviorbiiti. Kõik see lubab neil taas murda play-off’i.

14. Sevilla – eelmise hooaja Euroopa liiga võitja tagas seeläbi endale koha ka Meistrite liiga põhiturniirile ja seega näeb esmakordselt põhihooajal mängimas viit Hispaania tiimi. Nende õnnetuseks sattusid nad põhihooajaks kõige raskemasse alagruppi, kui neil tuleb vastamisi minna Manchester City, Torino Juventuse ja Mönchengladbachi Borussiaga.

Põhitegijate sekka kuulunud Carlos Baccast ja Aleix Vidalist jäi Sevilla suvel küll ilma, kuid meeskonda suudeti tuua ka mõned korralikud täiendused: Steven N’Zonzi, Gael Kakuta, Adil Rami, Jevgeni Konopljanka ja Fernando Llorente.

15. Wolfsburg – kevadel Bundesliga teise kohaga lõpetanud ja Saksamaa karika võitnud Wolfsburg on viimastel aastatel olnud Saksamaa kõrgliigas üks suuremaid kulutajaid ja seeläbi on jõutud nüüd ka Meistrite liigasse. Suvel tehti enda suurim aare ehk Kevin De Bruyne küll rahaks, kuid seejärel ei jäädud käed rüppes istuma ning tiimi toodi Saksamaa jalgpalli üks suuremaid talente Julian Draxler.

Arvestades, et meeskonna ridadesse kuuluvad veel sellised staarid nagu Luiz Gustavo, Andre Schürrle, Max Kruse, Bas Dost, Ricardo Rodriguez ja Dante, siis on B-alagrupis (gruppi kuuluvad veel ManU, Moskva CSKA ja PSV) kindlasti nende eesmärgiks edasipääs.

16. Lissaboni Benfica – suvel teenis Benfica mängijate müügist ligi 100 miljonit eurot, kui peamiselt rüüstas neid Hispaania tippklubi Valencia. Ligi 20 protsenti sellest investeeriti uutesse mängijatesse, kellest nimekaim on endine Madridi Atletico ründaja Raul Jimenez.

Ka loosiõnne üle ei saa Benfica eriti kurta, kuna Madridi Atletico kõrval tuleb neil madistada Istanbuli Galatasaray ja FC Astanaga. Sellest seltskonnast on Lissaboni klubi kindlalt võimeline edasi murdma, kuid samas kaugemale nende tiivad praegu ka ei kanna.

17. Peterburi Zenit – Venemaa suurklubi Zenit on aastaid üritanud Gazpromi rahade toel Euroopas läbimurret teha. Seni pole gaasiraha põletamine edu toonud ja laeks on jäänud kahel korral kaheksandikfinaali pääsemine.

Välismaalastest ühtegi nimekat meest sel suvel tiimi ei toodud ja kõlavaimaks täienduseks oli Venemaa koondise ründaja Artjom Dzjuba hankimine Moskva Spartakist. Venemaal kehtestatud välismängijate piirangu tõttu tuli aga rahaks teha Jose Salomon Rondon, kes pallib nüüd West Bromwich Albionis. Heitluses Genti, Lyoni ja Valenciaga on Zenit kindlasti võimeline heitlema edasipääsu eest.

18. Donetski Šahtar – Ukraina suurklubi on Meistrite liigas olnud aastaid suurematele tiimidele pinnuks silmas ning mitmel puhul on jõutud Meistrite liigas ka alagrupist edasi. Peamiselt Ukraina ja Brasiilia mängijatele toetuva Šahtari jaoks on tänavu 16 sekka murdmine aga ülimalt raske, kuna samas grupis mängitakse koos Madridi Reali ja PSGga. Lisaks tehti suvel rahaks meeskonna põhitegijate sekka kuulunud Luiz Adriano (AC Milan) ja Douglas Costa (Müncheni Bayern).

19. Leverkuseni Bayer – Bundesligas pole Leverkusen sel hooajal veel oma potentsiaali näidanud, kuid talenti peaks tiimis jaguma. Suvised ostud eesotsas Charlez Aranuizi, Javier Hernandezi, Kevin Kampli ja Admir Mehmediga peaks lubama senisel tasemel jätkata. Siiski tundub, et sel korral võib nende teekond lõppeda alagrupis, kuna heidelda tuleb FC Barcelona kõrval ka AS Romaga, lisaks kuulub nende alagruppi Borissovi BATE.

20. Lyon – aastaid Prantsusmaa klubijalgpalli valitsenud Lyon pole praegu enam oma paremate päevade tasemel ning vahemikus 2002 kuni 2008 seitsmel korral Prantsusmaa meistriks tulnud tiim ei suuda praeguse Ligue 1 valitseja PSGga rahaliselt võistelda. Koht Meistrite liiga põhiturniiril võideldi mullu aga auga välja. Ka alagrupiturniiril on kõik nende enda kätes, kuna kohtutakse Valencia, Peterburi Zeniti ja Gentiga.

21. Galatasaray – Türgi klubuvuti lipulaevaks on ikka olnud Galatasaray ning hooajal 2012/13 jõuti Meistrite liigas isegi veerandfinaali, kuid sealt edasi pole nende käsi Euroopas enam nii hästi käinud.  

Wesley Sneijderi eestvedamisel loodetakse sel hooajal siiski vähemalt kaheksandikfinaali (alagrupis mängitakse Madridi Atletico, Lissaboni Benfica ja FC Astanaga) edasi murda.

22. Moskva CSKA – Venemaa klubidel ei ole Meistrite liigas reeglina eriti hästi läinud ja sellele on alati leitud erinevaid põhjuseid. Kuigi venelased on viimastel hooaegadel samuti kodust liigat mängimas sügis-kevad süsteemis, siis suurt edu Euroopas pole see kaasa toonud. Koduses liigas on CSKA tänavust hooaega alustanud küll suurepäraselt ja kaheksas mägnust on kirjas seitse võitu ja üks viik, kuid Meistrite liigas oleks nende jaoks juba suureks saavutuseks alagrupist edasi pääsemine.

23. PSV Eindhoven – loosimiseks sai Hollandi valitsev meister PSV suurepärase positsiooni, kuna vastavalt uuele süsteemile paigutati Hollandi meister sel hooajal kõige tugevamasse loosigruppi. Siiski tuleb tõdeda, et heitlustes ManU, Moskva CSKA ja Wolfsburgiga hollandlased just kahe soosiku sekka ei kuulu. Hollandi klubijalgpall ei olegi viimastel aastatel enam olnud Euroopas suurte tegijate seas. Lisaks tehti suvel rahaks ka meeskonna kõige säravam täht Memphis Depay, kes ManU särgis tuleb neile külla juba täna õhtul.

24. Piraeuse Olympiacos – Kreeka suurklubi on Meistrite liigas alaline külaline ja parematel juhtudel on suudetud ka alagrupist edasi murda. Viimati jõuti 16 parema sekka hooajal 2013/14, kui nende teekonna lõpetas lõpuks Manchester United. Suurte staaridega Kreeka klubivutt praegu uhkustada ei saa ning Müncheni Bayerni ja Londoni Arsenaliga heideldes pole neil erilist lootust tänavu midagi suurt korda saata.

25. Kiievi Dinamo – viimati üheksakümnendate keskpaigas Euroopa klubijalgpallis suurjõudude sekka kuulunud Dinamo krooniti kevadel Ukraina meistriks, kuid nende praegune tase ei luba kunagistesse kõrgustesse pürgida. Heal päeval on nad võimelised alargupist edasi murdma, kuid pigem on reaalne alagrupis kolmanda koha ehk Euroopa liiga koha eest võitlemine.

26. Gent – Belgia tippklubisid pole Meistrite liigas viimastel aastatel eriline edu saatnud ja tõenäoliselt pole muudatust oodata ka tänavu. Siiski võivad nad mõningaid lootusi hellitada, kuna loos tõi neile vastu Peterburi Zeniti, Lyoni ja Valencia ehk veidike üle võimete esinedes on võimalik fänne positiivselt üllatada.

27. Mönchengladbachi Borussia – viimastel hooaegadel pidevalt Bundesliga esimesse poolde kuuluv Mönchengladbach murdis eelmisel hooajal end lõpuks Saksamaal medalikolmikusse ja seega saadakse end proovile panna Meistrite liigas.

Kuna varasemast pole neil Euroopast suurt midagi ette näidata, siis paigutati nad viimasesse loosigruppi ja loos tõi neile ka kõige raskema alagrupi, kus vastamisi tuleb minna Manchester City, Torino Juventuse ja Sevillaga. Suvel Max Krusest ilma jäänud sakslased on kodust liigat alustanud kohutavalt, kui kaotatud on kõik neli matši.

28. Borissovi BATE – Valgevene parim meeskond on koos tänavuse hooajaga nüüd viiest viimasest aastast neljal jõudnud Meistrite liiga põhiturniirile. Seni on nende esitused piirdunudki alagrupiturniiriga ja mingit muudatust pole oodata ka sel aastal.

29. Malmö FF – teist hooaega järjest põhiturniirile jõudnud Malmö FF on nii kaugele jõudmisega kindlasti enda suure eesmärgi juba täitnud. Arvestades, et play-off’is alistasid nad Glasgow Celticu, siis on juba praegu rahuloluks põhjust. Suur pidupäev saab Malmö jaoks olema 25. november, kui neile tuleb külla PSG, kelle ridades mängib Malmö kuulsaim kasvandik Zlatan Ibrahimovic.

30. Zagrebi Dinamo – horvaatidel on eurosarjas mängimisest küll korralikud kogemused olemas, kuid nende viimased esitused just palju julgust tänavuseks hooajaks kaasa ei anna. Viimati mängiti Meistrite liiga põhiturniiril hooajal 2012/13 ja siis teeniti kuue mänguga 1 punkt, sealt eelneval aastal jäädi aga nullile. Esimesel juhul oli nende väravate vahe -13 ja teisel -19.

31. FC Astana – esmakordselt on Meistrite liiga põhiturniiril esindatud Kasahstani tiim. Kui sealse jalgpalli jaoks on see suur saavutus, siis Madridi Atletico, Istanbuli Galatasaray ja Lissaboni Benfica eriti rõõmsad ei ole, kuna ees ootab üle keskmise pikk lennureis ning Benficat ja Atleticot tervitab novembris juba ka üsna jahe õhutemperatuur. Igatahes on Astana oma suure eesmärgi juba täitnud.

32. Tel Avivi Maccabi – sarnaselt Astanale on ka Maccabi jaoks eurohooaeg juba korda läinud ja iga punkt alagrupiturniiril oleks juba boonus.

FC Astana mängijad on pika lennureisi järel jõudnud Lissaboni, kus kohtutakse kohaliku Benficaga. Foto:
FC Astana mängijad on pika lennureisi järel jõudnud Lissaboni, kus kohtutakse kohaliku Benficaga. Foto: Foto: SCANPIX

---

REEDE, 28. AUGUST

ManCityt jälitab Euroopas jätkuvalt needus

Inglismaa tippklubi Manchester City jaoks on tänavune hooaeg viies järjestikune, kui mängitakse jalgpalli Meistrite liigas. Igal aastal on City saanud aga kurta alagrupi loosimise tulemuste üle, kuna just nemad satuvad ikka ja jälle nn surmagruppidesse. Erandiks ei olnud ka tänavune aasta.

Hooaegadel 2012/13 ja 2014/15 osales City Meistrite liigas Inglismaa meistrina ja siis käis ikka meediast läbi jutt, et Inglismaa meistrina peaksid nad saama asetuse kõrgemasse gruppi, kehvade eurotulemuste tõttu neil muidugi kõrgemasse seltskonda asja ei olnud. Tänavuseks hooajaks tehtigi süsteem ringi, kuid Inglismaa meistrina sai asetuse kõrgemasse seltskonda hoopis Londoni Chelsea ja City oli taas teises tugevusgrupis.

Manchester City'le tõmmati loosikausist taas raksed vastased. Foto:
Manchester City'le tõmmati loosikausist taas raksed vastased. Foto: Foto: SCANPIX

Loos loomulikult Manchesteri klubile taas ei halastanud ning vastaseks saadi Torino Juventus, Sevilla ja Mönchengladbachi Borussia. Gruppidele pilke heites võib tõdeda, et tegemist on kõige tugevama nelikuga.

Ka neljal eelneval aastal pole Cityl loosiga vedanud. Tugevate tiimidega konkureerides on kahel korral jäädud alagruppi pidama ja kahel viimasel hooajal pääseti Müncheni Bayerni järel alagrupist teisena edasi. Kuna alagrupp lõpetati mõlemal juhul teisena, siis sai neile kaheksandikfinaalide loosimisel vastu tulla vaid mõne alagrupi võitja. Mõlemal juhul on fortuuna «premeerinud» neid FC Barcelonaga.

Manchester City alagrupid Meistrite liigas:

Hooaeg 2015/16

Torino Juventus, Manchester City, Sevilla, Mönchengladbachi Borussia

Hooaeg 2014/15

Müncheni Bayern, Manchester City, AS Roma, Moskva CSKA

City pääses alagrupi teisena kaheksandikfinaali, kuid kaotas seal FC Barcelonale.

Hooaeg 2013/14

Müncheni Bayern, Manchester City, Viktoria Plzen, Moskva CSKA

City pääses alagrupi teisena kaheksandikfinaali, kuid kaotas seal FC Barcelonale.

Hooaeg 2012/13

Dortmudi Borussia, Madridi Real, Amsterdami Ajax, Manchester City

City jäi alagrupis viimaseks.

Hooaeg 2011/12

Müncheni Bayern, Napoli, Manchester City, Villarreal

City jäi alagrupis kolmandaks.

Kahel eelmisel hooajal on City jäänud Meistrite liiga alagrupis teiseks just Müncheni Bayerni järel. Foto:
Kahel eelmisel hooajal on City jäänud Meistrite liiga alagrupis teiseks just Müncheni Bayerni järel. Foto: Foto: SCANPIX

---

NELJAPÄEV, 27. AUGUST

Muudatused, mis kokkuvõttes tugevamaid ei aita

Jalgpalli Meistrite liigas said eile õhtul selgeks kõik 32 meeskonda, kes osalevad tänavu põhiturniiril. Täna loositakse tiimid juba alagruppidesse, kuid võrreldes varasemate aastatega on algavaks hooajaks sisse viidud olulised muudatused.

Euroopa Jalgpalli Liit UEFA andis tänavuse hooaja eel lõpuks välisele survele järgi ning nii paiknevad seekord tugevamas loosigrupis Meistrite liiga tiitlikaitsja ning seitsme tugevama liiga kevadised meistrid. Kuna tiitlikaitsja FC Barcelona on ka valitsev Hispaania meister, siis kerkis kõige tugevamasse loosigruppi ka Euroopa tugevuselt kaheksanda liiga ehk Hollandi meister PSV.

Kõige tugevama loosigrupi moodustavad tänavu seega FC Barcelona, Londoni Chelsea, Müncheni Bayern, Torino Juventus, Lissaboni Benfica, PSG, Peterburi Zenit ja PSV. Ülejäänud kolm tugevusgruppi on moodustatud varasemaga samal alusel ehk arvesse on võetud klubi viimase viie hooaja esitusi eurosarjades ja vastavalt sellele on arvutatud koefitsent.

Teise tugevusgrupi moodustavad tänavu Madridi Real, Madridi Atletico, FC Porto, Londoni Arsenal, Manchester United, Valencia, Leverkuseni Bayer ja Manchester City. Seega on teine tugevusgrupp reaalsuses tegelikult sama tugev nagu esimene või mõne eksperdi arvates isegi tugevam.

Kui kasutusel oleks endiselt vana süsteem, siis säilitaksid oma positsiooni tugevamas loosigrupis vaid FC Barcelona, Londoni Chelsea, Müncheni Bayern ja Lissaboni Benfica. Nende kõrvale tõuseksid veel Madridi Real, Madridi Atletico, FC Porto ja Londoni Arsenal. PSV langeks hoopis kolmandasse tugevusgruppi ja teise loosigruppi kerkiks Donetski Šahtar.

Uue süsteemiga soovitakse rohkem väärtustada kodust meistritiitlit, aga tegelikult saab seetõttu näha alagrupiturniiril tõenäoliselt varasemast rohkem suurklubide duelle.

Müncheni Bayerni mängijad poseerisid sel nädalal fotograafidele. Kas rõõmustamiseks on põhjust ka tänase Meistrite liiga loosimise järel? Foto:
Müncheni Bayerni mängijad poseerisid sel nädalal fotograafidele. Kas rõõmustamiseks on põhjust ka tänase Meistrite liiga loosimise järel? Foto: Foto: SCANPIX

Kuna sama riigi klubisid ühte alagruppi ei loosita, siis näiteks saab FC Barcelona endale teisest loosigrupist vastaseks Arsenali, Manchester Unitedi, Manchester City, FC Porto või Leverkuseni Bayeri.

Chelsea vastaseks tuleb teisest grupist aga Madridi Real, Madridi Atletico, Valencia, FC Porto või Leverkuseni Bayer.

Müncheni Bayerni valikuteks on aga Madridi Real, Madridi Atletico, Valencia, Manchester United, Manchester City, Arsenal või FC Porto.

Loomulikult on endiselt olemas ka võimalused tõelise surmagrupi tekkeks. Kui esimeses ja teises tugevusgrupis on nimekaid meeskondi külluses, siis kolmandast loosigrupist sooviksid tugevamad kindlasti vältida AS Romat, Donetski Šahtari ja Sevillat. Neljanda tugevusgruppi kõige ohtlikumateks tiimideks võib pidada Bundesliga eelmise hooaja medaliste Wolfsburgi ja Mönchengladbachi Borussiat. Kui Lääne-Euroopa suurklubid on ikka lootnud vältida loosimisel Venemaa või Ukraina klubisid, kuna talvel seal mängides on ees ootamas üsna karmid ilmastikutingimused, siis sinna nimekirja on tänavuseks hooajaks lisandunud veel üks tiim. Nimelt pääses sel korral põhiturniirile ka Kasahstani meister Astana. Lisaks karmile talvisele kliimale ootab ees ka pikk lennureis, mida keegi parema meelega ette ei võtaks.

Terve kolmas tugevusgrupp: Donetski Šahtar, Sevilla, Lyon, Kiievi Dinamo, Piraeuse Olympiacos, Moskva CSKA, Istanbuli Galatasaray, AS Roma. Neljas tugevusgrupp: Borissovi BATE, Mönchengladbachi Borussia, Wolfsburg, Zagrebi Dinamo, Tel Avivi Maccabi, Gent, FF Malmö, Astana.

Ühe muudatusena on tänavuseks hooajaks endale Meistrite liiga põhiturniirile koha taganud ka kevadine Euroopa liiga võitja Sevilla. Seega on põhiturniiril sel korral koguni viis Hispaania meeskonda, sellega on Hispaania ka esimene riik, kes saab põhihooajal välja panna viis tiimi.

Loosimine algab täna Monacos kell 18.45.

Madridi Real (valges) ja Madridi Atletico oleksid vana süsteemi järgi loosimiseks esimeses tugevusgrupis, kuid uus süsteem on langetanud nad teise tugevusgruppi. Foto:
Madridi Real (valges) ja Madridi Atletico oleksid vana süsteemi järgi loosimiseks esimeses tugevusgrupis, kuid uus süsteem on langetanud nad teise tugevusgruppi. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles