Suure mängu eel: eestlased peavad kartma Läti lõpuhetkede kuningat

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristaps Janicenoks (punases) mängus Leeduga.
Kristaps Janicenoks (punases) mängus Leeduga. Foto: SCANPIX

Eesti korvpallikoondis kohtub täna EM-finaalturniiril Riias D-alagrupi viimases voorus Lätiga. Tegu on tõelise «elu ja surma» mänguga, sest võitja sõidab Prantsusmaal Lille'is peetavasse play-off'i, kaotaja jaoks on turniir läbi. Mängu käiku on raske ette ennustada, aga kui lõpuhetked on tasavägised, tuleb eelkõige karta lätlaste snaiprit Kristaps Janicenoksit. Meest, kes on juba aastaid Eesti koondise ja klubide vastu visanud ülivalusaid korve.

Eestlased pole muidugi ainukesed, kes 32-aastase Janicenoksi ohvriks on sattunud. Ta ongi selline tüüp, kes võib kogu mängu varjus püsida ja siis viimasel sekundil valusa kolmese laksata.

Seoses Eestiga tuleb eelkõige meelde kolm momenti. Esmalt aastal 2008, mil Eesti kaotas Riga Arenal EM-valikmängus Lätile 67:72. Eesti sai paar minutit enne lõppu isegi juhtima, aga Janicenoksi kaks korvi hävitasid eestlaste lootused. Need pani ta korvi alt, aga üldiselt meeldib talle tulistada ikkagi pisut kaugemalt.

Omal nahal sai seda 2010. aastal tunda Kalev/Cramo. Kalev juhtis Ühisliiga raames peetud mängus sekund enne lõppu ühe punktiga 69:68, aga vastane Riia VEF mängis Janicenoksi täiesti vabaks ja loomulikult lätlane ei eksinud. Võit VEFile.

2013. aastal läks Kalev/Cramo VEF-iga vastamisi Eurocupil ja siis otsustas Janicenoks mängu pisut varem ära. 37 sekundit enne kohtumise lõppu viis just tema rünnakuaja viimasel sekundil tabanud kolmene VEF-i kuue punktiga juhtima. Mäng oli tehtud ja lõppskooriks jäi 67:62. Videos algab antud mänguolukord 4:10 peal.

Nagu öeldud, siis ei ole Janicenoks ainult eestlaste peale pahane. Siin tabab ta sõprusmängus Leedu vastu üliraske kolmese ja kingib Lätile võidu.

2008. aastal pani ta EM-valiksarjas kaugelt veelgi hullema viske kotti ja seekord langes Makedoonia. Videos algab viimane olukord 5:19.

Neli aastat hiljem tegi Janicenoks ilma ka EM-finaalturniiril. Just tema kaugvise 6,4 sekundit enne lõppu aitas Lätil võita Montenegrot.

Hoolimata oskusest vajalikul hetkel raskeid viskeid tabada, pole Janicenoks tõelistes tippklubides eriti olnud. Euroliigas tegi ta 2006. aastal Bologna Fortitudo ridades kaasa paaril korral, lisaks mängis ta aastaid teistes Itaalia kõrg- ja esiliiga klubides. Kodumaale tuli ta pikemalt tagasi 2010. aastal ja veetis neli hooaega Riia VEF-i ridades. Eelmisel aastal sõlmis ta lepingu aga VEF-i suurima konkurendi Ventspilsiga. Käesoleval EM-il pole ta hiilgavas hoos olnud - keskimiseks punktisaagiks on jäänud 7,8 punkti ja visketabavus 41,4 protsendi peale. Eile pani ta Ukraina vastu viimase viske mööda, aga turniiri avapäeval lõpetas just Janicenoks Belgia lootused. Saab näha, mis juhtub täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles