Gert Kullamäe suure mängu eel: see on ühe põlvkonna tipphetk

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki peatreener Gert Kullamäe.
Rocki peatreener Gert Kullamäe. Foto: Kristjan Teedema

1993. aasta Euroopa meistrivõistlustel oli Eesti korvpallikoondis sarnases olukorras kui hetkel Riias toimuval turniiril, kus alagrupist edasipääs sõltus samuti viimasest kohtumisest. Toona oli meie vastaseks Belgia, täna õhtul Läti koondis.

1993. aastal saadi otsustavast kohtumises belglaste üle napp 79:78 võit. Tolles mängus 22 punkti toonid viskekahur Aivar Kuusmaa andis kohtumise viimastel sekunditel üle välja pika söödu Margus Metstakile, kes palli koos veaga korvi viskas ja võidu tõi.

Tolles mängus oli osaline ka praegune Tartu Rocki peatreener Gert Kullamäe, 22 aasta taguses mängus viskas 7 punkti. Tänast mängu vaatab ta koos Rocki teiste treeneritega. «Katan õhtul kodus laua ja vaatan koos sõpradega. Täna paneme punkti sellele turniirile Riias, mina usun meestesse! Turniiri käigus on meeskond läinud aina paremasse hoogu, tegutsetakse agressiivsemalt ja võitluslikumalt,» leiab Kullamäe.

«Samas pole mõtet üle tähtsustada seda ühte mängu, koondises on üsna kogenud mehed ja kõik saavad selle olulisusest ja tähtsusest aru selletagi. Turniiri formaat on selline, et niisuguseid olukordi tuleb ette nagu meie seis hetkel on, et ühest mängust kõik sõltub. See mäng võib muidugi mingist ühest detailist, mõnest lihtsast või raskest korvist võtta ükskõik, mis suuna ja selle käiku ennustada on võimatu,» ütleb endine mängumees ja toob turniiri käiku silmas pidades paralleele kinomaailmaga.

«Kui vaadata, kuidas meie koondis on mänginud ja ka teised meeskonnad, siis ses osas on see stsenaarium ju nagu filmis! Läti kaotus Ukrainale, meie mäng Leeduga ja meie praegune olukord,» võrdleb Kullamäe.

Täna õhtul kell 18.30 algav mäng on Kullamäe sõnul eriline kõikidele Eesti korvpallisõpradele, ent eriline tähendus on sellel koondise mängijatele. «Igal ajastul, igal põlvkonnal on oma tipphetk, see mäng on koondise mängijate jaoks see hetk. Mehed, kes selle pika tee koondises kaasa on teinud, neile on see kõige erilisem asi,» usub Kullamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles