Meistriliiga 28. voor: otsustav viimane ring selgitab valitsejad ja langejad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiitlikaitsja Levadia on viimase mänguderingi eel kõigist konkurentidest eespool.
Tiitlikaitsja Levadia on viimase mänguderingi eel kõigist konkurentidest eespool. Foto: Mihkel Maripuu

Pärast koondisemänge pannakse sel nädalalõpul taas pall mängu jalgpalli Eesti meistriliigas. Ees ootab viimane ring ehk iga meeskonna viimane võimalus veel ühe korra igalt konkurendilt mõõtu võtta. Postimees toob reedel vaatajateni tiitlikonkurentsis püsimise nimel heitleva Nõmme Kalju ja kümne küünega liigakohta säilitada püüdva Pärnu Linnameeskonna duelli, laupäeval on aga pildis Infoneti ja Paide kohtumine, kus samuti mängus mõlema jaoks tähtsad punktid.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Pärnu Linnameeskond – Nõmme Kalju

Reedel 11. septembril kell 18.00 Pärnus Mai tänava kunstmuruväljakul

Pärnu Linnameeskond on viimase ringi alates endiselt tabelis 16 punktiga viimasel kohal, kuid kolmanda ringi esitusi vaadates on suvepealinlastel siiski põhjust optimismiks. Kui hooaja esimese poole ehk 18 mänguga koguti tabelisse vaid 9 punkti, siis kolmanda mänguderingiga lisati sellele veel 7 silma. Lähima konkurendi Viljandi Tulevikuga võrreldes on pärnakate mängukõver igatahes liikumas selgelt paremas suunas.

Praegu lahutab Pärnut Tulevikust kõigest kaks punkti ning sugugi püüdmatus kauguses ei ole veel ka Paide Linnameeskond ja Tartu Tammeka. Reedesest mängust veel olulisemgi lahing ootab Pärnut ees juba esmaspäeval, kui Tartus minnakse – taas Postimehe telemängus – vastamisi Tammekaga, veel neli päeva hiljem võõrustatakse aga Tulevikku. Teisalt näitas eelmine kohtumine Kaljuga, et pärnakad on võimelised ka liidreid valusalt nõelama.

Kuu aega tagasi mängiti Hiiul kolmeväravaline kaotusseis 77. minutiks 3:3 viigiks, kuid viimane sõna jäi siiski Tarmo Neemelole ja kolm punkti Kaljule. Nii on Kalju võitnud kõik kolm tänavu peetud omavahelist kohtumist – kaks esimest pöörasid tallinlased enda kasuks tulemustega 1:0 ja 3:0. Enne tänavust hooaega ongi Kalju saanud kõrgliigas Pärnu meeskonnalt mõõtu võtta vaid korra, kui 2008. aastal esindas pärnakaid meistriliigas Vapruse klubi. Toona lõppesid kolm mängu Kalju võiduga, viimases tehti aga äärmiselt harvaesineva skooriga 5:5 viik.

Viimati pidi Pärnu tunnistama Tammeka nappi paremust. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Viimati pidi Pärnu tunnistama Tammeka nappi paremust. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui Pärnu võitleb püsimajäämise, siis Kalju jällegi tiitlikonkurentsis püsimise nimel. Eelmise vooru 0:1 allajäämine Florale käristas vahe liidri Levadiaga kuu ja Flora endaga nelja punktini ning see tähendab, et meistritiitlini jõudmiseks peaks Kalju tõenäoliselt kordama iseenda hooaja alguse saavutust – esimeses ringis võideti kõik üheksa kohtumist, nüüd oleks vaja näidata samasugust minekut. Omavahelised mängud Flora ja Levadiaga on Kaljul vaja võita nii või teisiti, ent kullamõtted võib ilmselt maha matta ka pärast mis tahes libastumist mõne teise konkurendi vastu.

Võiduta on Kalju seejuures juba neli mängu järjest, sest pärast ootamatut 4:5 lüüasaamist Paidelt tehti viik nii Levadia kui ka Infonetiga, millele järgnes kaotus Florale. Nii pikka võiduta seeriat polegi Nõmme meeskond tänavu veel kogenud, kusjuures seni pikim ehk kolmemänguline lüüasaamiste rida lõpetati mai viimastel päevadel just nimelt Pärnus. Suvepealinlased on oma viimase ringi mängud kolinud tagasi Mai tänava kunstmurustaadionile, kus mängiti ka hooaja avaring, kuid see ei tohiks igapäevaselt Hiiu kunstmuruväljakuga harjunud kaljukaid kuigivõrd mõjutada.

Augusti lõpus Narva Transiga 2:2 viiki mänginud, seejärel võõrsil 2:1 Viljandit võitnud, ent kodus Tammekale 0:1 kaotanud Pärnu on demonstreerinud hooaja edenedes aina südimat võitlust, kuid teisalt jäävad kolmandasse ringi ka nende jaoks piinlikuvõitu skooriga 0:5 ja 1:5 kodukaotused vastavalt Levadiale ja Florale. Pärnu poolel ei saa kollaste kaartide tõttu Kalju vastu mängida kaitsja Magnus Villota, Kaljul sunnitud puudujaid ei ole.

Kalju meestest viibisid Joel Lindpere, Ats Purje, Ken Kallaste ja Alo Bärengrub liigapausi ajal Eesti A-koondise juures, neist kolm esimest käisid ka teisipäeval Mariboris Sloveenia vastu väljakul. Lisaks kandis Erik Listmann Eesti särki noortekoondise mängus Horvaatiaga, Kaljust Pärnus laenul olev Robert Kirss pääses aga noortekoondise eest platsile nii Hispaania kui ka Horvaatia vastu. Mõlemas kohtumises kaitses Eesti väravat tänavu 15 korda Pärnu väravasuulgi seisnud Kristjan Tamme.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Algab Premium liiga viimane ring. Kõigi võistkondadega on veel ees ainult üks mäng. Iga punkt on tähtis ja selle nimel tuleb väljakul võidelda. Väga positiivne on, et kolmandas ringis suutsime hoida tasakaalus viikide ja võidu suhte kaotustega. Meil on ees üpris kõrge latt, seda ületada aga mitte võimatu. Tähtis on hooaeg väärikalt lõpetada ja korjata nii palju punkte, et järgmine aasta Pärnu taaskord esindaks Premium liigat.»

Pärnu ründaja Robert Kirss: «Algamas on väga tähtis periood, kus igast mängust tahame punkte võtta. Ootame rahvast omasid toetama!»

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Pärnu Linnameeskonna vastu peame olema 100% keskendunud, kuna Hiiul suutsid nad meie vastu kolm väravat lüüa – õnneks lõime ise neli.»

Kalju poolkaitsja Reginald Mbu Alidor: «Teame, et Pärnu on võimeline üllatama ükskõik keda ning me ei taha punkte kaotada. Vastane on kindlasti motiveeritud, kuna asub tabeli põhjas, kuid me tahame tõusta tagasi tabeli tippu. Võidule läheme!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Infonet – Paide Linnameeskond

Laupäeval 12. septembril kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmuruväljakul

Infonet võitleb Sillamäega neljanda-viienda koha nimel ning eelmises voorus oli neil võimalik seda positsiooni kõvasti kindlustada, kuid Sillamäel saadud kaotus tähendab, et viimasele mänguderingile minnakse vastu võrdse punktisumma pealt. Neljas plats annaks Infonetile hooaja lõppedes klubi ajaloo parima tulemuse kõrgliigas ning lubaks suure tõenäosusega esmakordselt kaasa lüüa ka eurosarjas, teist hooaega järjest viiendaks jäämine tähendaks seega aga pettumust.

Medalist ei maksa Infonetil enam unistada, sest kolmandal kohal olevast Nõmme Kaljust jäädakse maha juba 11 punktiga. Paide vastu on lasnamäelastel aga tasuda auvõlg, sest juuni algul käis Linnameeskond Tallinnas ning lahkus kolme punktiga. 3:2 võidumängus oli Infonet suurema osa mänguajast jälitaja rollis ning just sellised libastumised polegi neil lubanud tänavu esikolmiku tempos püsida.

Infonet jätkab võitlust neljanda koha eest. FOTO: Jaanus Lensment
Infonet jätkab võitlust neljanda koha eest. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Paide jaoks oli juunikuine võit alles hooaja teine, kusjures esimene oli tulnud vaid nädalapäevad varem. Need kaks võitu märkisid pikalt tabeli viimasel real olnud meeskonna jaoks tõusu algust, sest tosinast mängust koguni kaheksas nopiti punkte ning saadi ühtlasi oma selle hooaja kõik viis võitu. Suve teises pooles on Paide mänguvedru aga jälle pisut maha käinud ja nii ollakse endiselt ohutsoonis – 20 punktiga kaheksandal kohal olles edestatakse Viljandi Tulevikku vaid kahe ja Pärnu Linnameeskonda nelja punktiga.

Infonet on tänavu kõikides mängudes Paidega hädas olnud, sest esimeses omavahelises kohtumises suudeti võiduvärav lüüa alles viimasel minutil ning ka kuu aja eest peetud viimases mängus vormistati 2:0 paremus lõplikult lisaminutitel. Viimastel kuudel on siiski näidatud head hoogu, kuna eelmise vooru kaotus Sillamäele oli neile üheksa mängu jooksul esimene. Paide alistas küll augusti keskel silmapaistva 5:4 skooriga Nõmme Kalju, ent on seejärel kaotanud järjest kolm kohtumist.

Infoneti poolel ei saa kollaste kaartide tõttu kaasa teha kogenud keskkaitsja Andrei Kalimullin. Mängukeelust on küll vabanenud Nikolai Mašitšev, ent lisaks Kalimullini puudumisele on tervelt seitse Infoneti põhimeest mängukeelust ühe kaardi kaugusel ning arvestades, et kolme päeva pärast ootab ees ülioluline kohtumine peakonkurendi Sillamäega, peavad Infoneti mängijad Paide vastu tavapärasest veelgi targemalt tegutsema. Paidet ei saa duubli eest mängides teenitud punase kaardi ja sellega kaasnenud 1+2 karistuse tõttu jätkuvalt aidata ründaja Vjatšeslav Zahovaiko.

Kaks Infoneti meest käisid liigapausi ajal kaitsmas koondise au – poolkaitsja Aleksandr Dmitrijev oli osaline Eesti A-koondise võidus Leedu üle, kuid jäi mängus Sloveeniaga kaartide tõttu eemale. Keskkaitsja Vladimir Avilov pidi aga koos ülejäänud Eesti noortekoondisega tunnistama koduplatsil nii Hispaania kui ka Horvaatia eakaaslaste paremust.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Viimane ring algab ja taganeda pole kuhugi, peame võtma igast mängust maksimumi. Infonet on näidanud, et nad on haavatavad. Peame tegema taktikaliselt korraliku mängu.»

Paide kaitsja Timo Lomp: «Vastaseks esiviisiku meeskond Infonet, keda oleme korra võitnud. See näitab, et oleme suutelised neid võitma ja korralikku peavalu valmistama. Tähtis on, et posid oleksid mentaalselt valmis.»

Viljandi Tulevik – Tartu Tammeka

Reedel 11. septembril kell 18.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Oluline duell liigasse püsimajäämise nimel saab teise vaatuse, kui tosina päeva jooksul lähevad juba teist korda vastamisi Tulevik ja Tammeka. Augusti viimasel päeval olid tartlased kodus tänu Martin Hurda väravale kodus paremad 1:0.

Senistes tänavustes mängudes on nähtud kõiki võimalikke lõpptulemusi – kui viimati jäi peale Tammeka, siis enne seda oli Tulevik neist kodus 3:1 jagu saanud. Hooaja esimene omavaheline kohtumine lõppes Tartus aga 1:1 viigiga. Tammeka on aga seejuures viimase kahe vooruga kinnistanud enda mainet meeskonnana, kes võtab tulemuse ära kõige olulisemas kohas ehk mängus põhikonkurendiga.

Tammeka on kahes viimases mängus võidelnud välja ülilolulised võidupunktid. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Tammeka on kahes viimases mängus võidelnud välja ülilolulised võidupunktid. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

1:0 võidud Pärnu ja Tuleviku üle tõstsid Tartu meeskonna hoobilt 21 punktiga seitsmendale kohale. Tartlased ongi oma 21 punktist seejuures tervelt 17 kogunud meeskondade vastu, kes kuuluvad koos nendega tabeli nelja viimase hulka ning keda ähvardab seega jätkuvalt liigast välja langemine. Nii ollakse praegu tabelis seitsmendad hoolimata sellest, et enda puuri on lubatud hooaja jooksul taguda koguni 78 palli, keskmiselt ligi kolm tükki mängu kohta, ise ollakse resultatiivsuselt aga liigas napilt tagantpoolt teine meeskond.

Tabeli neli viimast meeskonda mahuvad siiski vaid viie silma sisse ja nii on iga punkt kulla hinnaga, eriti omavahelistes mängudes. See peaks enam muret tekitama Tulevikule, kes sai Premium liigas viimati võidurõõmu maitsta juuni viimastel päevadel. Pärast seda on aga kaotatud koguni 11 mängu järjest ning langetud liigatabelis 18 punktiga eelviimasele kohale. Tuleviku põhimure on pärast Joonas Tamme suvist lahkumist Florasse jätkuvalt väravate löömine, sest neid on mulkidel 27 mänguga kirjas vaid 26. See märgib ühtlasi liiga nõrgimat näitajat.

Mõlemal meeskonnal jääb kollaste kaartide tõttu mängust eemale oluline keskväljamees – Tulevikul Karel Kübar, Tammekal Tauno Tekko. Lisaks on Tammekast lahkunud poolkaitsja Markus Jõgi, kes jätkab õpingute ja jalgpalli mängimisega Taanis. Tammeka kaitsja Andre Paju sai aga liigapausi ajal nuusutada tippjalgpalli lõhna, käies Eesti noortekoondise särgis platsil nimekate Hispaania eakaaslaste vastu.

Mängu Horvaatiaga vaatas Paju pingilt, samuti koondisesse kutsutud Kevin Rääbis, kelle värav tõi Tammekale äsja kolm punkti Pärnu vastu, seekord veel mänguks ülesantud meeste nimekirja ei mahtunud. Tuleviku ridadesse kuuluvatest mängijatest oli noortekoondise nimekirjas Gerdo Juhkam, kuigi platsile Florast laenul olev kaitsja kummaski mängus ei pääsenud.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Viimane omavaheline kohtumine näitas, et määravaks saavad pisiasjad. Meeskond küll võitles ja pingutas, kuid siin-seal jäi ikka veidi puudu. Peame teatud detailid paika saama ja koduseinte toel selle võidu lõpuks ära vormistama. Alla selle ei tule kõne allagi.»

Tuleviku ründaja Kristen Kähr: «0:1 kaotus Tammekale eelmises voorus pole kindlasti kõik, milleks me võimelised oleme. Kodumäng, toetav publik ja tabeliseis paneb meid olukorda, kus tuleb anda igalühel meist kõik ja tuua väga vajalikud kolm punkti tabelisse.»

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Eelmine mäng näitas, et oleme Viljandiga võrdsed meeskonnad ja iga pisike detail loeb. Teeme kõik, et oleksime mänguks valmis ja suudaksime oma paremuse maksma panna.»

Tammeka keskkaitsja Jürgen Lorenz: «Reedel taas ülitähtis mäng Viljandiga. Lähme tegema seda, mida oleme viimased kaks mängu teinud: meeskondlikult püüame hoida taga enda värava puhtana ning küll me ees siis mõne ära lööme. Kindlasti sõidame kolme punkti järele, et suurendada veelgi vahet meie taga asuvate meeskondadega.»

FC Levadia – Narva Trans

Laupäeval 12. septembril kell 14.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tiitlikaitsja Levadia ei saa end tabelitipus küll veel lõdvaks lasta, kuid võib siiski nentida, et seis on päris kena. Lähim jälitaja Flora on kahe ja kolmas meeskond Kalju juba kuue punkti kaugusel, seejuures tunti ise viimati kaotusekibedust märtsi keskel ehk varsti juba peaaegu pool aastat (!) tagasi.

Sestpeale on Levadia korjanud 19 mängust 14 võitu, liikudes hetkeseisuga sihikindlalt kolmanda järjestikuse meistritiitli poole. Konkurendid on siiski valmis iga vääratust ära kasutama ning laupäevane vastane Narva Trans on seisus, kus neil pole kaotada mitte kui midagi – kuuendal kohal olles jäädakse Sillamäe Kalevist maha üheksa punktiga, lähimat jälitajat Tartu Tammekat edestatakse aga omakorda tervelt 15 silmaga.

Ingemar Teever valiti Premium liiga augustikuu parimaks mängijaks. FOTO:
Ingemar Teever valiti Premium liiga augustikuu parimaks mängijaks. FOTO: Foto: Liis Treimann

Lisaks on Levadia Transiga sel hooajal korduvalt hädas olnud. Tänavune esimene omavaheline mäng teises voorus viigistati 1:1, teise lõppskoor 3:1 ei peegelda täielikult kohtumise tasavägisust ning viimases omavahelises heitluses tõi Levadiale kolm punkti Ingemar Teeveri värav alles kaks minutit enne mänguaja täistiksumist.

Levadiast käis liigapausi ajal Eestit esindamas hulgaliselt mehi. A-koondist aitasid Premium liiga suurim väravakütt Ingemar Teever, äärekaitsja Artur Pikk ja poolkaitsja Siim Luts, koondise koosseisu kuulusid ka Sergei Pareiko, Dmitri Kruglov, Igor Subbotin ja pikast mängupausist hoolimata kohtumiseks Sloveeniaga Aleksandr Dmitrijevi asendama kutsutud Ilja Antonov. Lisaks mängisid noortekoondise eest Rasmus Peetson, Hindrek Ojamaa ja Pavel Marin. Teever ja peatreener Marko Kristal lõid auhinnalaua puhtaks ka koduliigas, võttes vastu tunnustuse augusti parima mängija ja treenerina.

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Narva Transi mäng liigub sellel hooajal üles ja alla, kuid nad on suuri vastaseid kiusanud. Mei ei tohi anda neile ruumi ega aega ning peame vastasel esimesest kuni viimase sekundini elu kibedaks tegema. Jätkame sealt, kus enne koondisepausi pooleli jäime ning üritame korraliku kaitse ja efektiivse rünnaku abil soovitud tuelmusi jõuda. Ootame arvukat publikut meile kaasa elama!»

Levadia poolkaitsja Pavel Marin: «Trans on tugev vastane, viimases mängus saime neist jagu tänu mängu lõpus löödud väravale. Valmistume ja keskendume mänguks väga tõsiselt. Tahame võiduga oma liidripositsiooni kindlustada.»

FC Flora – Sillamäe Kalev

Laupäeval 12. septembril kell 16.30 Tallinnas Lilleküla staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV.

Mulluse hõbeda- ja pronksimeeskonna tänavustes omavahelistes duellides kuulub selge paremus Florale, kes on Sillamäest seni jagu saanud kõigis kolmes omavahelises mängus. Eelmises voorus suudeti teha lõpp tänavusele needusele ja alistati esmakordselt üks kahest tiitlikonkurendist, kui Markus Jürgensoni realiseeritud penalti tõi Florale 1:0 võidu Nõmme Kalju üle.

Levadiast jääb Flora nüüd maha kahe punktiga ning edestab Kaljut omakorda neljaga. Viimast vahet on Floral võimalik teisipäeval veelgi kasvatada, kui Kaljuga uuesti vastamisi minnakse, enne tuleb aga jagu saada Sillamäest, kes on vahepealse mõõna järel viimastes kohtumistes taas pikkamööda oma mängu leidmas. Eelmises voorus alistati keskkaitsja Igor Tšeminava väravast kodus 1:0 Infonet ning jätkatakse võitlust neljanda koha eest. Hetkeseisuga on nii Sillamäel kui ka Infonetil koos 45 punkti, esikolmik näib aga siiski juba püüdmatuna.

Edukalt Kaljut taltsutanud Flora sai eelmises voorus hinnalise võidu. FOTO:
Edukalt Kaljut taltsutanud Flora sai eelmises voorus hinnalise võidu. FOTO: Foto: Sander Ilvest

Kui Sillamäe mehed on saanud rahulikult viimaseks ringiks valmistuda, siis hulk florakaid käis liigapausi ajal koondist aitamas. A-koondisesse kuulusid Markus Jürgenson, Gert Kams ja Nikita Baranov, noortekoondise särgis võitlesid Hispaania ja Horvaatia eakaaslastega aga koguni seitse Flora meest – Kevin Aloe, Madis Vihmann, German Šlein, Rauno Sappinen, Maksim Gussev, Mihkel Ainsalu ja Joseph Saliste. Lisaks kuulus teise väravavahina koondisesse Magnus Karofeld.

Laupäeval ei saa kollaste kaartide tõttu Florat aidata poolkaitsja Andre Frolov, Sillamäel jääb samal põhjusel eemale Marius Cinikas.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Meeskond on heas seisus ja hooaja otsustavaks faasiks väga hästi häälestunud. Eesseisvates kohtumistes peab mängijates olema näha selge soov, et nad tahavad vastast võita. Soovime näha nii võitlusvaimu kui tahet endast kõik väljakule jätta.»

Flora väravavaht Mait Toom: «Sillamäega on tänavu meil hästi läinud. Loodame, et nii jätkub ka laupäeval, sest kolm punkti on väga vajalikud. Kuigi Sillamäe mängib kaitsest lähtuvalt, on nad standardolukordades ja kontrarünnakutes ohtlikud, nende ääred ja ründajad on päris kiired. Ootame meie fännide tuge nii laupäevaks kui võimaluse korral ka kõigiks järelejäänud välismängudeks – see on meeskonna jaoks väga tähtis!»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Viimane ring on alanud ning iga mäng iga võistkonna vastu on viimane võimalus saada endale väärtuslikud punktid. Me ei pea vaatama vastast, vaid peame mõtlema oma mängule. Õige häälestuse abil saame minna koju kolme punktiga, kuid selleks on vaja väga palju tööd teha.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Tuleb vastutusrikas mäng ja me peame andma endast 200% võiduks. Mänge pole jäänud eriti palju ja neid võimalusi punktikorjamiseks tuleb kasutada.»

Liigatabel:

  1. FC Levadia 62 punkti
  2. FC Flora 60 p
  3. Nõmme Kalju 56 p
  4. FC Infonet 45 p
  5. Sillamäe Kalev 45 p
  6. Narva Trans 36 p
  7. Tartu Tammeka 21 p
  8. Paide Linnameeskond 20 p
  9. Viljandi Tulevik 18 p
  10. Pärnu Linnameeskond 16 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 13 punkti
  2. Flora 12 p
  3. Trans 11 p
  4. Infonet 8 p
  5. Sillamäe 7 p
  6. Tammeka 6 p
  7. Kalju 5 p
  8. Pärnu 5 p
  9. Paide 4 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata eelmise vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles