Soomes sirgub hirmkõva jooksutalent, keda veel olümpiale ei lubata

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maraton. Pilt on illustratiivne
Maraton. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Alisa Vainio, kel vanust vaid 17 aastat ja mõnisada päeva, šokeeris nädalavahetusel Soome kergejõustikuhuvilisi ja -ametnikke oma maratonidebüüdiga. Vainio läks Joutsenos toimuvale Kullervo maratonile «pingeid maandama» – just sedasi kommenteeris ta oma maratoniplaane Twitteris. 

«Täitsa hea tunne oli, natuke oli tuul vastu, kuid eks aeg-ajalt oli tuul ka tagant,» lisas Vainio peale lõpujoone ületamist, vahendab marathon100.com.

Vainio tulemuseks laupäevasel maratonil oli 2.33.24, sellise aja jooksid Soome naismaratoonarid viimati ligi 20 aastat tagasi. Eestlannadest on Vainiost kiiremini jooksnud vaid Jane Salumäe. Kullervo maratoni Vainio loomulikult võitis, kiireim mees kaotas talle kahekümne minutiga.

Ent vaatamata hirmkõvale tulemusele, jääb Soome noorsportlasel Rio OMil maraton jooksmata. Kuigi maratoni kvalifikatsiooninorm on 2.42, lubatakse sel distantsil starti vaid 20-aastaseid ja vanemaid, Alisa Vainio on aga tolleks hetkeks vaid 18.

Ent noor jooksja ei näinud ka selles suurt probleemi. «Ma läheks olümpiamängudele heameelega, kuid eks siis tuleb proovida maratoni asemel mõnda teist ala,» seletas Vainio Soome kergejõustikuliidule omi plaane.

Vainio võimalused saada olümpiamängudele mõnel teisel jooksualal polegi väga ebareaalsed.  Suvel tuli ta Soome meistriks 10 000 m jooksus ning tema tulemus 32.58 ei jää kvalifikatsiooninormist väga kaugele.  Samuti on ta edukalt võistelnud takistusjooksus, varasemast sporditeest leiame ka jäähoki, jääpalli, jalgpalli kui iluuisutamise. Jääpallis on ta tulnud koguni MM-võistlustel pronksmedalile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles