Sepp Blatteri vastu algatati kriminaalmenetlus, skandaali on seotud ka Platini

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA president Sepp Blatter.
FIFA president Sepp Blatter. Foto: SCANPIX

BBC teatel algatas Šveitsi peaprokuratuur täna pärastlõunal kriminaalmenetluse Rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) presidendi Sepp Blatteri vastu, keda süüdistatakse varade väärkasutamises.

Šveitsi võimud kuulasid Blatterit üle samal ajal, kui viimane oleks Zürichis pidanud andma pressikonverentsi 2022. aastal Kataris toimuva MMi osas.

Esialgu on teada, et Blatterit süüdistatakse kahes ebakorrektses tehingus. 2005. aastal sõlmis FIFA teleõiguste lepingu toonase Kariibi jalgpallibossi Jack Warneriga ja Blatter ületas süüdistuse järgi tehingu kokkuleppimises oma ametivolitusi.

2011. aastal tegi ta aga UEFA presidendile Michel Platinile väidetavalt kahe miljoni Šveitsi frangi (1,83 mln euro) suuruse ebaseadusliku makse.

Niigi skandaalidesse mässitud FIFA sai seega järjekordse hoobi. Mai lõpus vahistasid Šveitsi politseinikud FBI palvel Zürichis Baur au Laci viietärnihotellis seitse kõrget FIFA ametnikku, keda süüdistatati korruptsioonis.

Süüdistuse järgi said korruptsioonijuhtumid alguse 1990. aastail ning väidetavalt liikus altkäemaksudena käest kätte ligi 150 miljonit eurot. Peamiselt räägiti Põhja- ja Kesk-Ameerika alaliidu (CONCACAFi) liikmetest ning selles regioonis toimunud turniiride korraldusõigusega seotud altkäemaksudest.

Blatterit toona otseselt ei süüdistatud, aga 1998. aastast alaliitu juhtinud mees teatas ikkagi, astub õige pea ametist tagasi. Suure tõenäosusega oleks see toimunud 2016. aastal.

FIFA teatas täna tehtud ametlikus pöördumises, et on Šveitsi peaprokuratuuriga teinud tihedat koostööd alates mai lõpust ja ülekuulamiste võimalikkusest oldi teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles