Eesti klubid said Balti liigas väärt võite ja valusaid õppetunde

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HC Kehra käsipallurid.
HC Kehra käsipallurid. Foto: Erik Prozes

Nädalavahetusel hoo sisse saanud 2015/16 hooaja käsipalli Balti liiga pakkus pea kõike – üllatusi, põnevust, viimaste sekundite võiduväravaid ja ka suureskoorilisi hävinguid. Eesti klubidele jäi suhu vastuoluline maitse, sest ühest küljest saadi paar suurepärast võitu, ent samas kaotati kohtumisi, mida võinuks endi kasuks pöörata.

Balti liigas osaleb sel hooajal 12 klubi, kes jagatud kahte alagruppi, kus kohtutakse omavahel kaks korda. Mõlema kuuiku neli paremat jätkavad kodus-võõrsil printsiibil toimuvates veerandfinaalides, mille võitjad moodustavad juba traditsioonilise finaalneliku. Avamängude järel on A-alagrupis ülipinev seis, sest 2 punkti on tabelis viiel meeskonnal, sealhulgas Viljandi HC-l ja HC Kehra/Horizon Pulp&Paperil.

B-alagrupis on lugu sootuks erinev, sest nii Dobele Tenax, Riihimäe Cocks kui Kaunase Granitas-Gaja-Karys võitsid nädalavahetusel mõlemad kohtumised ning juhivad võrdselt 4 punktiga. Põlva Serviti, Minski HC Vitjaz ja Bresti HC Meškov on kahe vooru järel nulli peal.

Ehk kogu avanädalavahetuse suurima üllatusega sai juba laupäeval hakkama HC Kehra/Horizon Pulp&Paper, alistades tiitlikaitsja Minski SKA 35:28. «Vaadates kahe esimese vooru mänge, tundubki Balti liiga ettearvamatu,» sõnas Kehra peatreenerina Balti liigas võidukalt debüteerinud Indrek Lillsoo. «SKA oli suursoosik, läksime mängule küllalt pingevabalt. Aga meeskond on heas hoos ja võibolla üllatasime vastaseid sellega ning mingil hetkel ei suutnud vastaste suhteliselt noor koosseis enam reageerida,» arvas Lillsoo.

Päev hiljem pidi Kehra aga Klaipedas 24:33 alla vanduma kohalikule Dragunasele. «Tunda oli, et meeskonnas valitses teatud rahulolu magusa SKA-võidu järel,» tunnistas kehralaste peatreener. «Pöörasime sellele tähelepanu, sest niisama ei anta siin liigas midagi, aga eelmise päevaga samal tasemel esineda ei suutnud.»

Mullu Balti Challenge Liiga võitnud Dragunas on lühikese aja jooksul alla jäänud nii Põlva Servitile eurosarjas kui Viljandi HC-le Balti liigas ning Lillsoo sõnul oli seda ka tunda. «Kolm kaotust eestlastele olid kohalikud korralikult üles kütnud, õhus oli elektrit,» muigas Lillsoo. «Tundus, et kogu Leedu käsipalli au oli kaalul, Dragunas mängis üliagressiivselt, meil samaga vastata ei lubatud. Kaks punkti mängudest kahe tugeva vastasega valmistab siiski rahulolu,» lisas Lillsoo.

Viljandi HC alistas laupäeval Dragunase, tulemusega 27:25. Pühapäeval oli mulkidel aga vastas viimase kolme aasta Balti liiga tšempion Minski SKA ja siin tuli vastu võtta 22:28 kaotus. «Eks vist tundsime natuke aukartust nii tugeva ja kuulsa klubiga esmakordselt mängides,» tunnistas Viljandi peatreener Marko Koks.

«Samas saime hea õppetunni ja ka teadmise, et võime siin liigas kõigiga mängida,» hindas Koks kaotusest õpitut. «Polnud see SKA nii üle mõistuse kõva midagi, ise olime endi suurimad vaenlased. Tegime liiga palju tehnilist praaki ja olime uskumatus hädas realiseerimisega. Neli möödavisatud 7-meetri karistusviset räägivad endi eest – mingil hetkel ei julgenud enam keegi sinna joonele minna.»

Laupäevane võit Dragunase üle oli samuti märgiline, sest mullu kaotati samale klubile mõlemad omavahelised kohtumised. «Algul ei saanud oma mängu käima, siis jõudsime järgi ja tundus, et lõpus leedukad väsisid,» võttis Koks võidumängu lühidalt kokku. Dragunase peatreener Arturas Juškenas võttis aga sõna Viljandi veterani Kristo Järve suunal: «Mees saab kohe 38 ja me teame täpselt, mis ta teeb, aga ikka ei saanud teda mängu otsustavatel hetkedel kinni.»

Ainsa Eesti klubina jäi nädalavahetusel võiduta meistermeeskond Põlva Serviti ja seda valusal viisil – kaks korda kaotati minimaalse vahe ja viimaste sekundite väravaga Riihimäe Cocksile. Kaotusnumbrid olid sarnased, laupäeval 27:28 ja pühapäeval 28:29. «Eks ta ole valus ikka, aga oleme varem ka ise õnnega pooleks võite saanud, ju nüüd tuli vahelduseks tagasi anda,» kirjeldas Serviti peatreener Kalmer Musting pettumust.

Laupäeval juhtis Cocks enamuse mänguajast, lasi Serviti mängu tagasi, aga vaid mõned sekundid enne lõpuvilet tabas Nico Rönnberg soomlaste jaoks otsustava viske. «Pakuti meile nii võitu kui viiki, aga me ei võtnud vastu,» sõnas Musting. «Suutsime viimasel rünnakul palli kaotada ja kiirelt pandi meile ära.»

Päev hiljem oli hoopis teistsugune mäng, mida valitses – vähemalt enamiku mänguajast – Serviti. Teise poolaja keskel tehtud 8:1 spurt viis põlvalased juba 8-väravalisse eduseisu 27:19, ent mäng kaotati 28:29, kusjuures nüüd viskas võiduvärava Gheorghe Safronii vaid 14 sekundit enne lõpuvilet. «Muutsime kaitset, tõime sisse värsked mehed ja vist üllatasime Servitit,» arvas Cocksi peatreener Kaj Kekki.

Musting tunnistas nii üllatumist kui lagunemist: «47 minutit me sellist praaki ei teinud, äkki polnud heast mängust midagi järel. Ei aidanud minutilised mõtlemispausid, Cocks sai hoo üles ja meie vastumürki ei leidnud. Võtan süü endale, sellised kaotused on ikka treeneri kaotused ja peab kiirelt leidma vastused, mida pidanuks tegema teisiti.»

«Aega on, kaotatud pole midagi – tänavuse liigasüsteemi juures jõuab vigade parandusi veel teha,» sõnas Musting. «Lähenevaid euromänge arvestades oli tegu väga vajalike mängude ja ka õppetundidega.» Balti liiga jätkub ülejärgmisel kuul, kui 14. ja 15. novembril peetakse kümme kohtumist. Serviti võõrustab siis Granitast ja Tenaxit ning Viljandi ja Kehra peavad ühe omavahelise kohtumise Mulgimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles