Viis põhjust, miks krooniti FC Flora tänavu Eesti meistriks

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora mängijad võisid pärast Nõmme Kalju alistamist koguneda A. Le Coq                Arenal ringi ning rõõmuhõisete saatel õhku visata hooaja eel meeskonna peatreeneriks saanud Martin Reimi – seitsme aasta pikkuse pausi järel krooniti Flora taas Eesti parimaks jalgpalliklubiks.
FC Flora mängijad võisid pärast Nõmme Kalju alistamist koguneda A. Le Coq Arenal ringi ning rõõmuhõisete saatel õhku visata hooaja eel meeskonna peatreeneriks saanud Martin Reimi – seitsme aasta pikkuse pausi järel krooniti Flora taas Eesti parimaks jalgpalliklubiks. Foto: Artur Sadovski

Pärast seitset aastat pikka ootust ja mitut üleelatud pettumust alistas  FC Flora laupäeval Eesti jalgpallimeistrivõistlustel 3:0 Nõmme Kalju ning mängijad ja treenerid võisid taas käed pea kohale tõsta ja Eesti meistri tiitli üle rõõmustada.

Eelmisel hooajal lõpetas Flora Eesti liiga neljanda kohaga, mis oli üks siinse meistriliiga suuremaid üllatusi läbi aegade. Seejärel määrati Tarmo Rüütli asemele uueks juhendajaks Martin Reim ning tagantjärele võib väita, et see oli ainuõige otsus.

Sel aastal on Eesti koondis näidanud Rüütli juhendamisel aina paremat mängu ning Reimi juhendatav Flora krooniti pärast 2003. aastat jälle Eesti meistriks. Kokku on Flora Eesti parimaks klubiks kerkinud nüüd kaheksal korral.

Postimees vaagis, mis olid peamised põhjused, miks florakad sel hooajal üle pika aja taas meistriks krooniti.

1. Peatreener Martin Reim

157 mänguga Eesti koondise eest siinse rekordinternatsionaali tiitlit kandev mees tõestas esimesel hooajal meistriliiga treenerina, et ta on ka võimekas juhendaja.

«Kui Flora eelmine peatreener Tarmo Rüütli kuulis, et Martinist saab meeskonna uus juhendaja, siis ta ütles, et võib kerge südamega selle töö üle anda. Võiks öelda, et ta oli selle otsuse ristiisa,» avaldas Flora president Aivar Pohlak, kes lisas, et idee Martin Reim peatreeneriks määrata tuli Olev Reimilt.

Suurema osa oma mängijakarjäärist Floras veetnud Reim osutuski treeneriks, kes suutis tema kätte usaldatud meestest maksimumi välja võtta.

«Ei saa öelda, et oleks olnud kahe hooaja vahel väga suuri muutusi,» arvas meeskonna kaitsemängija Gert Kams. «Martin ja Janno (Flora abitreener Janno Kivisild – toim) on näinud erinevaid koole – Hollandi ja Pasi (Flora endine treener Pasi Rautiainen) oma – ning neil oli oma nägemus asjast.»

«Martini juhtimisel on asjad lihtsad ja loogilised,» lisas Kivisild.

2. Väravakütt Sander Post

Sander Posti väravad olid üheks Flora tiitlivõidu aluskiviks. Muide, samamoodi oli Flora tiitlikursil kaks aastat tagasi, enne kui Post suvel Hollandi esiliigasse siirdus. Hiljem kaotasid florakad napilt tiitliheitluses Levadiale, seega on Posti rolli raske alahinnata.

Aasta esimesel poolel Hollandis pallinud ründaja jooksis sel hooajal esimest korda Flora eest väljakule 17. juulil FC Kuressaare vastu, kus ta kõmmutas kohe kolm väravat. Praeguseks on Post käimasoleval hooajal meistriliigas kirja saanud 16 mängu ja koguni 24 väravat, millega ta hoiab selles arvestuses ka liidrikohta.

«Kindlasti oli minu osa suur, kuid nende meeste roll, kes terve hooaja mängisid, oli veel suurem,» kiitis Post eelkõige kaaslasi. «Ega üksi väravaid ei löö. Arvasin, et olen suuteline nii palju lööma, kuid ega ma selle peale ei mõelnud.»

3. Võitlusvaim ka rasketel hetkedel

Loomulikult ei olnud Flora tee tiitlini ainult lust ja lillepidu ning sekka tuli ka raskemaid hetki. Keerulisim oli olukord kindlasti suvel, kui meeskonnast lahkus palgaprobleemide tõttu mitu põhitegijat.

«Raskeim aeg oli juulis, kui mul oli kaks poissi trennis ja mäng FC Kuressaarega seisis ees,» meenutas Reim. «Iga ületatud raskus liitis seda meeskonda veel rohkem ühte. Siiski tõi see meile heade mängijate näol ka kaotusi. Seejärel oli teatud positsioonidel ka valik natuke hõre. Loomulikult annaksin kuldmedali ka nendele meestele, kes meiega hooaega alustasid, kuid meiega koos ei lõpetanud.»

4. Noorte meeste esiletõus

Lisaks peatreeneri vahetusele oli selle hooaja eel muutusi ka mängijate koosseisus. Kui seni põhiraskust kandnud Mihkel Aksalu, Vjatšeslav Zahovaiko, Martin Vunk ja Tõnis Vanna läksid välismaale ja eelmine hooaeg läks niigi aia taha, uskusid vähesed, et Flora võib tänavu meistriks kerkida.

Siiski suutsid noored mehed nende õlgadele langenud vastustust kanda ning nii mõnigi pallur tegi sammu edasi.

«Just nooremad on kõvasti arenenud. Väravavaht Marko Meerits mängis suurepäraselt ja tema head esitused nõudsid ka Stanislav Pedõkilt maksimaalset valmisolekut. Kaitseliinis sai Aleksei Jahhimovitš oma ülesannetega hästi hakkama ja vedas auga välja. Siim Lutsu ja Rauno Alliku mäng oli meeldivalt positiivne,» kiitis Reim. «Arvan, et ka meeskonna kapten Karl Palatu polnud varem nii head hooaega teinud.»

Kohalike noorte kõrval andsid suure panuse ka leegionärid Valeri Minkenen ja Zakaria Beglarišvili. «Meie jaoks oli Minkenen kingitus taevast. Ta tuli meile vahetult hooaja eel kuskilt Soome klubist ja sobis meile ideaalselt. Arvan, et ta on võimeline veel juurde panema,» arvas Reim.

5. Muutused Levadias

Tallinna Levadia oli eelneval neljal aastal Eesti meistriks tulnud, kuid  ka sealt siirdus mängijaid pidevalt välisklubidesse. Kui praeguses rahvusmeeskonnas on mitu Levadia taustaga mängumeest, siis suvel alguse saanud uues EM-valiksarjas pole Eesti koondise rivistuses platsile saanud ükski Levadias palliv mees.

Kuigi Igor Morozov, Taijo Teniste ja Eino Puri on küll varem A-koondist esindanud, siis näiteks talvel klubist lahkunud Sander Puri tasemel mängumehed nad veel ei ole. Lisaks siirdus põhimeestest kahe hooaja vahel Levadiast Rumeeniasse Vitali Gussev, Aserbaidžaani Tihhon Šišov, veel lõpetas Kristian Marmor karjääri ning väravavaht Martin Kaalma ei teinud kaasa kogu hooaega.

Pealegi ei saa kunagi teada, kuidas oleks Levadia mänginud hooaja lõpu, kui meeskonda oleks endiselt juhendanud Igor Prins, kes oli suvel sunnitud Levadia juurest lahkuma.

Meistriliigas algab Flora ajastu

Vahetult pärast Eesti meistri tiitli kindlustamist tunnistas FC Flora jalgpalliklubi president Aivar Pohlak, et tulevaks hooajaks tahetakse meeskonda veelgi tugevdada.

«Tahame kindlalt juurde panna ja astuda järgmise sammu,» tunnistas Pohlak. «Uue hooaja võimalik koosseis on läbi käidud. Toome mõned põhimängijad juurde. Oleme pilgu peale pannud kahele 20–21-aastasele norralasele, keda jälgivad ka mitmed Norra tippklubid.»

Samas lisas Pohlak, et meeskonna senisest tuumikust ei soovita samuti loobuda ning talvel müügikampaaniat ei plaanita, kuna eelmised mehed, kes on Florast piiri taha siirdunud, pole suutnud seal põhimeesteks murda.

«Viimasel ajal Florast välismaale läinud mängijad on jäänud seal kõik pingile istuma. Selline asjade käik ei aita koondist edasi,» põhjendas Pohlak. «Kõigepealt on vaja taset tõsta ning siis mängumeestena välismaale siirduda.»

Kui Flora koosseisu lisandub uusi mängumehi, siis peatreenerina jätkab ka uuel hooajal Martin Reim, kes mõtleb samuti juba järgmisele aastale.

«Eks ikka oleme vaikselt mõelnud ja plaane teinud. Enne tiitli kindlustamist ei tahtnud nendele asjadele väga mõelda, kuid nüüd juba võib,» lisas Reim. «Enam-vähem on uue hooaja asjad teada. Eurosarjas on Flora varem vaid ühel korral edasi pääsenud ning seda tahaks muuta. Kui suudame hoida koos praegust meeskonda ning tuua täiendusi, siis on võimalik astuda ka samm edasi.»

Kui Flora soovib meeskonda tugevdada, siis näiteks nende peamine konkurent Tallinna Levadia vähendab tulevaks hooajaks eelarvet ning meeskonda ootab ka noorenduskuur.

Kuna ka teised konkurendid ei näi eriti tugevamaks muutuvat, siis võib vähemalt praegu tunduda, et järgmise hooaja lõpus võivad Flora mängijad taas Martin Reimi rõõmuhüüete saatel õhku loopida. Siiski ei soovi florakate juhendaja suuri sõnu teha.

«Ka meie noorendasime selle hooaja eel meeskonda ja saime hoopis tugevamaks. Ka Levadia võib noorenduskuuri järel sammu hoopis edasi teha. Kõik oleneb sellest, kuidas meeskond ette valmistatakse,» lisas Reim. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles