Olümpiavõitja karm pihtimus: nägin tema viimast hingetõmmet. See oli brutaalne, aga ilus

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsmevõistluse maailmameister ja olümpiavõitja Carolina Klüft.
Seitsmevõistluse maailmameister ja olümpiavõitja Carolina Klüft. Foto: AFP / Scanpix

Kirjanik Anna Benson avaldas kokaraamatu «Rosa Kokboken II» («Roosa kokaraamat II») ning seal räägivad mitmed tuntud inimesed enda kokkupuudetest vähiga. Teiste seas jagab kogemusi endine Rootsi seitsmevõistleja Carolina Klüft.

Raamatu tulud lähevad vähiga võitlemiseks ja ennetamiseks. 32-aastane endine üliedukas sportlane räägib oma karmidest kogemustest seoses ohtliku haigusega. «See ei ole lihtsalt raamat toidust ja tervisest, vaid seal on ka emotsionaalseid lugusid elust enesest. Ma arvan, et pea igal inimesel on vähiga mingi oma seos,» arutles Klüft.

Klüft pole ise haiguse käes kannatanud, kuid on vähi käes vaevlevaid inimesi lähedalt näinud. «Mu vanaema suri vähi tõttu, kui ma olin neli aastat vana. Vanaisa suri, kui ma olin 12-aastane. Neil mõlemal oli leukeemia,» meenutab Ateena olümpiavõitja.

2003. aastal võitis Klüft MMi kulla nii sise- kui välitiitlivõistlustelt. Aasta lõpus valiti ta ka Rootsi parimaks sportlaseks, kuid paar päeva hiljem tabas Klüfti valus tagaslöök. Vähkkasvaja tõttu suri ka tema teine vanaisa. «See oli meie jaoks suur šokk. Oli mu vanaema 75. sünnipäev ning vanaisa lootis, et saab haiglast koju. Uskumatult eriline oli näha inimest suremas. Nägin tema viimast hingetõmmet. See oli brutaalne, aga samas ilus.» Lisaks kirjutab Klüft, et kevadel diagnoositi vähk ka tema isal ja parimal sõbral.

Raamatus räägivad teiste seas oma loo ka Charlotte Kalla, Izabella Scorupco, Filippa Reinfeldt, Maria Montazami, Lill-Babs, Lotta Engberg, Emma Green, Kayo, Therese Alshammar, Gudrun Schyman, Cecilia Forss, Pamela Andersson, Babsan, Victoria Silvstedt, Sonja Aldén, Elisabet Höglund, Tilde de Paula Eby, Pernilla Wahlgren ja Katarina Hultling.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles