Vene korvpallurid jäävad üle pika aja olümpiamängudelt eemale

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa korvpalliliidu president Andrei Kirilenko (keskel). Taustal koondise põhimees Sergei Monja ja peatreener Jevgeni Pašutin.
Venemaa korvpalliliidu president Andrei Kirilenko (keskel). Taustal koondise põhimees Sergei Monja ja peatreener Jevgeni Pašutin. Foto: Alexander Vilf/RIA Novosti

Venemaa korvpalliliidu president Andrei Kirilenko ütles kohalikule uudisteagentuurile TASS, et alaliit ei soovi Venemaal korraldada 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängude kvalifikatsiooniturniire. Seega kaob venelastel viimane õlekõrs teenida olümpiapilet ja nii ei saa Rio olümpial osaleda ei Venemaa meeste- ega naistekoondis.

Rahvusvaheline korvpalliliit (FIBA) annab kvalifikatsiooniturniiride korraldusõiguse riikidele, kes on nõus selle eest kõige enam maksma. Venemaa korvpalliliidul pole aga rahadega kõige parem seis. «Jah, meil tekiks tilluke võimalus olümpiale saada, aga selleks end võlgadesse mässida pole mõtet. Praegusel hetkel oleme kvalifikatsiooniturniide korraldamise mõttest loobunud. 99,9 protsendilise tõenäosusega saab öelda, et meeste ja naiste koondised jäävad olümpialt eemale,» ütles Kirilenko.

Mehed jäid selle aasta Euroopa meistrivõistlustel pidama alagrupis, naised said 6. koha. Kumbki ei teeninud sellega piletit olümpiakvalifikatsiooniturniirile ja ainus võimalus olümpialootus säilitada oleks olnud turniiri võõrustada. Venemaa, SRÜ või Nõukogude Liidu korvpall oli olümpialt viimati puudu 1984. aastal, kui Nõukogude Liit otsustas Los Angeleses peetud mänge boikoteerida.

Meestel peetakse kolm turniiri kuue osavõtjaga ja iga miniturniiri parim teenib olümpiapileti. Naistel peetakse üks turniir 12 osavõtjaga ja sealt pääseb olümpiale viis paremat.

Koha Rios on meestest juba kindlustanud korraldajamaa Brasiilia, USA, Hispaania, Leedu, Venetsueela, Argentiina, Austraalia ja Nigeeria. Naistest on koht olemas Brasiilial, USA-l, Serbial, Kanadal, Austraalial ja Jaapanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles