Blatteri taandumist nõutakse juba valitsuste tasandil

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFAs jätkuv uurimine toob päevavalgele aina uusi patte.
FIFAs jätkuv uurimine toob päevavalgele aina uusi patte. Foto: SCANPIX

Ehkki kriminaaluurimise alla sattunud Sepp Blatter kinnitas sel nädalal oma alluvatele, et ei kavatsegi ametist taanduda, kasvab aina surve, et ta seda siiski teeks. Lisaks FIFA suursponsoritele nõuavad seda juba ka poliitikud.

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu presidendi ametis jätkamist nimetasid lõppeval nädalal sobimatuks nii FIFA suursponsorid Coca-Cola, Visa, Budweiser ja McDonalds kui ka Suurbritannia spordiminister Tracy Crouch. «Mida varem Blatter lahkub, seda varem saab FIFA alustada ulatuslike uuendustega,» vahendab BBC Crouchi sõnu. Coca-Cola esindajate sõnutsi rikub iga päev, mil Blatter ametis püsib, FIFA mainet ja kuvandit, McDonald'si kinnitusel oleks 79-aastase šveitslase taandumine aga jalgpalli huvides hädavajalik.

Kui eelnimetatud USA firmade puhul on Blatteri käitumise taunimine ootuspärane, arvestades, et asjasse on segatud ka FBI, siis FIFA vanim suursponsor Adidas ning Kia ja Gazprom ei ole seni veel tema taandumist nõudnud. Peasponsorite rahaline toetus ulatub nelja-aastase tsükli jooksul 1,6 miljardi dollarini, mis moodustab FIFA 5,7 miljardi dollari suurustest tuludest märkimisväärse osa.

Šveitsi prokuratuur süüdistab Blatterit FIFA-le ebasoodsa lepingu sõlmimises ja UEFA presidendile Michel Platinile seadusevastase makse tegemises. Blatter on kõiki süüdistusi eitanud, leides, et tema taandumine ei muudaks FIFA uuenduskuuri juures midagi. Mais valiti ta viiendat korda FIFA presidendiks, kuid valimisi varjutasid seitsme FIFA tippametniku vahistamised. FBI esitas seejärel 14 ametnikule süüdistuse süstemaatilises ja aastatepikkuses korruptsioonis. Pärast süüdistuste avalikustamist teatas Blatter, et paneb 2016. aasta veebruaris ameti maha.

Platinile 2011. aastal tehtud 1,75 miljoni euro suurune makse oli Blatteri kinnitusel seaduspärane kompensatsioon. Platini aga lisas, et talle maksti aastatel 1999-2002 tehtud töö eest Blatteri nõuandjana. Süüdistus ebasoodsa lepingu sõlmimises puudutab eeldatavasti 2005. aastal FIFA ja Concacafi endise presidendi Jack Warneri vahel allkirjastatud telelepingut. Šveitsi uudistekanali SRF väitel sai Warnerile kuulunud firma tänu lepingule mitu miljonit eurot puhastulu.

Samal ajal on Šveitsis algatatud uurimine ka selle osas, kas 2018. ja 2022. aasta MM-finaalturniiride korraldusõiguse andmine vastavalt Venemaale ja Katarile oli seaduspärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles