Saksamaa väravakütti tabas raske haigus

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Müller (vasakul)
Gerd Müller (vasakul) Foto: SCANPIX

Müncheni Bayerni jalgpalliklubi teatas, et klubi endine ründaja Gerd Müller põeb Alzheimeri tõbe.

69-aastast Müllerit peetakse jalgpalliajaloo üheks paremaks ründajaks. Aastatel 1964-1979 lõi ta Müncheni Bayerni eest 607 mängus 566 väravat ning võitis klubiga neli Saksamaa meistritiitlit ning kolm Euroopa karikat (Meistrite liiga eelkäija).

Saksamaa koondisega tuli Müller 1972. aastal Euroopa meistriks ning kaks aastat hiljem krooniti ta ka maailmameistriks. 1970. aastal valiti Müller maailma parimaks jalgpalluriks. Koondises lõi Müller 62 mänguga 68 väravat, rohkem on suutnud vaid võrku sahistada vaid Miroslav Klose.

«Gerd Müller on üks kõigi aegade paremaid jalgpallureid,» ütles Bayerni meeskonna juht Karl-Heinz Rummenigge. «Temaga võrreldavat väravalööjat me enam ilmselt näe. Vaatamata suurele edule on ta alati tagasihoidlik ning see avaldab mulle kõige enam muljet.»

Müller tegutses Bayernis ka noortetreenerina ning tema käe alt on tulnud sellised mehed nagu Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger ja Thomas Müller.

Vikipeedia:

Alzheimeri tõbi on terminaalne neurodegeneratiivne haigus, mida esmakordselt kirjeldas 1906. aastal Alois Alzheimer, kelle järgi haigus on ka nime saanud.

Alzheimeri tõbi on peaaegu poolte dementsuse juhtude põhjuseks. Dementsust, mis kujuneb välja Alzheimeri tõve tõttu, käsitletakse orgaaniliste psüühikahäirete rubriiki kuuluva haigusena (dementsus Alzheimeri tõvest).

Enamasti diagnoositakse Alzheimeri tõbi üle 65 aastastel, kuigi haruldasem varajane Alzheimeri tõbi võib esineda palju nooremas eas. 2006. aastal põdes Alzheimeri tõbe maailmas 26,6 miljonit inimest. Ennustatakse, et 2050. aastaks põeb maailmas iga 85. inimene Alzheimeri tõbe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles