Valus otsus: FIFA eetikakomisjon soovib Blatteri ametist kõrvaldada

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepp Blatter.
Sepp Blatter. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA president Sepp Blatter eemaldatakse Sky Sportsi andmetel 90 päevaks ametist. Blatter sattus hiljuti ametivõimude uurimise alla ja FIFA eetikakomisjon on teadete kohaselt otsustanud seetõttu Blatteri nüüd oma ametipostilt eemaldada.

Kui eetikakomisjoni soov täitub, siis sellega saab sisuliselt läbi ka Blatteri valitsemisaeg, kuna juba veebruaris valitakse FIFA-le uus president.

«Teame praegu seda, et Blatterile anti teada, et ta võidakse 90 päevaks ametikohustustest kõrvaldada. Ühtegi lõplikku otsust ei ole veel vastu võetud,» teatas Blatteri sõber ja lähedane nõuandja Klaus Stöhlker The Guardianile. «Blatterit ei ole veel troonilt tõugatud. Olukord on väga keeruline. See ei ole rahvusvahelisele jalgpallile hea.» 

Blatteri vastu alustati septembri lõpus kriminaalmenetlust seoses kahe ebakorrektse tehinguga. Esmalt pannakse Blatterile süüks 2005. aastal tehtud tehingut, kui FIFA sõlmis teleõiguste lepingu toonase Kariibi jalgpallibossi Jack Warneriga ja Blatter ületas süüdistuse järgi tehingu kokkuleppimises oma ametivolitusi.

Teine süüdistus on tunduvalt tõsisem ning võib saatuslikuks saada ka Platinile. 2011. aastal tegi Blatter Platinile 1,83 miljoni euro suuruse ülekande. Uurijate sõnul on tegemist ebaseadusliku maksega, mis oli tehtud Blatteri isiklikest, mitte FIFA huvidest lähtuvalt. Seniste selgituste kohaselt tegi Blatter selle ülekande, kuna ta sai aastatel 1999–2002 Platinilt tehnilist nõu ja konsultatsiooni.

Praeguseks ei ole teada, kas FIFA eetikakomisjon teeb soovitusi ka seoses Platiniga.

Blatteri tagandamise korral võtaks kuni valimisteni tema volitused üle FIFA praegune asepresident Issa Hayatou, keda on samuti korduvalt korruptsioonis süüdistatud.

Blatteri volitused peatatakse 90 päevaks, kui Hans-Joachim Eckerti poolt juhitav FIFA eetikakomisjon kinnitab täna vastu võetud otsuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles