Videokorduste süsteem võimaldab treeneritel EMil kohtunike otsuseid vaidlustada

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võrkpallikoondise abitreener Rainer Vassiljev  tahvelarvutiga.
Eesti võrkpallikoondise abitreener Rainer Vassiljev tahvelarvutiga. Foto: Meelis Meilbaum

Täna Bulgaarias ja Itaalias algaval Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril on koondistel võimalik kohtunike otsuseid vaidlustada, kasutades selleks videokorduste ehk nii-öelda challenge’i süsteemi. Palavela spordihalli, kus peab oma alagrupimängud ka meie rahvusmeeskond, paigutatakse selle tarbeks 26 kaamerat.

Videokorduse kasutamiseks tuleb koondise treeneritel pihuarvuti kaudu teada anda, et nad soovivad kohtuniku otsust vaidlustada, vahendab volley.ee. Pärast õigusemõistja vilet on selleks aega viis sekundit. Seejärel tuleb nimekirjast valida, mille kohta apellatsioon esitatakse.

Võimalusi on seitse: pall sees või väljas; blokipuude; võrgupuude; antennipuude; keskjoone viga; serviviga; kolme meetri joone viga.

Pärast seda vaatab kolmas kohtunik olukorra videost üle ning langetab otsuse. Igal koondisel on geimi peale kasutada kaks challenge’it. Juhul kui apellatsioon on positiivne, jäävad need alles, kui jõusse jääb kohtuniku algne otsus, kaotab meeskond ühe.

Kahtluse alla saab seada vaid punktivahetuse lõpetanud vilet ehk siis ei saa koondis apelleerida näiteks pallivahetuse keskel olnud võimalikule võrgupuutele, kui kohtunik seda koheselt ära ei vilistanud ja mäng jätkus.

Võrkpallis oli näiteks tennisestki tuttav challenge’i süsteem esimest korda kasutusel 2013. aasta juulis Poola ja USA vahel toimunud Maailmaliiga matšis. Lühikese aja jooksul on videokorduste süsteem muutunud aina populaarsemaks ning see on töös paljudel tippturniiridel ja -liigades. Ühtlasi oli see möödunud hooajal kasutusel ka Poolas, kus mängib Gheorghe Cretu juhendatav Lubini meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles