Kaks korda vääratanud Eesti kaotas Wembleyl inglastele 0:2

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpallikoondis kaotas Wembley staadionil peetud EM-valikmängus Inglismaale 0:2. Inglaste väravad lõid 45. minutil Theo Walcott ja 85. minutil Raheem Sterling.

Mänguülevaade:

Nagu võiski eeldada, alustas Inglismaa mängu aktiivselt ja teenis paari esimese minutiga juba mitu nurgalööki. Surve lõppes Theo Walcotti terava ühepuutelöögiga karistusala joonelt, mille Mihkel Aksalu aga sama ilusti tõrjus. Esimese paarikümne minuti jooksul tekitas Eesti kaitsjatele enim pahandust vasakul äärel mänginud Manchester City täht Raheem Sterling, kes valmistas mitut puhku Taijo Tenistele peavalu.

Algul oma karistusalas liialt aeglaselt tegutsenud ja mängurütmist justkui poole sammu võrra maas olnud Eesti sai pooltunni möödudes oma mootori aina paremini käima ning 30. minutil tekkis Ats Purjel ja Sergei Zenjovil vastase karistusalas esimene suurepärane võimalus. Paraku võttis Purje Zenjovile mõeldud läbisöödu enda jalale, ise aga lõpuks löögile ei pääsenudki. Minutijagu hiljem andis Konstantin Vassiljev vasakult äärelt hea tsenderduse värava alla, kus Chris Smalling oli lähedal omaväravale – Eesti oli mängus ilusti sees ja Vassiljevil jagus enesekindlust, et inglasi kannasööduga lollitada.

Poolaja lõpetas teravamalt siiski Inglismaa, kui jälle ärkas Walcott, kelle lähilöögi Teniste üle otsajoone suunas. Ning avapoolaja lõpusekunditel tuli see, mida võis karta – Enar Jääger oli ülejäänud kaitseliinist jupp maad tagapool, kattis ära suluseisu ning Walcott koksas mõnelt meetrilt segamatult 1:0.

Teise poolaja algul hiilgas Aksalu, tõrjudes järjest nii Adam Lallana kaug- kui ka Harry Kane’i lähilöögi, lisaks tegi kaks pikka soolot Ross Barkley. Eesti mängust oli kadunud loovus ning kakskümmend minutit enne mängu lõppu tegi Magnus Pehrsson mängu elavdamiseks topeltvahetuse, tuues keskväljale Aleksandr Dmitrijevi asemele Joel Lindpere ning vasakule äärele Sander Puri, nihutades Zenjovi äärelt rünnaku tippu.

Loodetud tulemust see paraku ei toonud ning hoopis Aksalu pidi taas mitut puhku eestlased päästma. 85. minutil libastus saatuslikult seni hästi mänginud Teniste ning äsja vahetusest sekkunud Jamie Vardy lükkas palli värava ette Sterlingule, kust too vormistas lõppseisu.

Kuna Sloveenia viigistas kodus 1:1 Leeduga, on Eestil nüüd sarnaselt Leeduga grupis 10 punkti ja neljanda koha omanik selgub viimases mänguvoorus. Tänu paremale väravate vahele on hetkel eelis Eestil.

Mängu käik (Inglismaa - Eesti):

Suure mängu alguseni on jäänud umbes-täpselt kaks tundi ning 90 000 pealtvaatajat mahutav Wembley on veel peaaegu inimtühi. Ettevalmistused mänguks aga juba käivad ning nii on näiteks staadionimurule praegu prooviks laiali laotatud Eesti ja Inglismaa lipp. Ühes sektoris katsetab aga seltskond vabatahtlikke stjuuardite juhendamisel, kas staadion ikka kajab. Kajab küll!

Ajakirjanikele toodud pressimaterjalid on tavapäraselt põhjalikud, eraldi voldikuks on vormistatud statistikapakett mängudeks Eesti ja Leeduga. Muuhulgas leiab sealt tähtsa info selle kohta, millised on Inglismaa koondislaste Twitteri-aadressid, aga ka kümme fakti Eesti ja Leedu kohta. Muuhulgas tuuakse välja, et selle valiktsükli jooksul on Eesti osalusel peetud kaheksas valikmängus löödud kõigest 10 väravat (ise oleme löönud neli, enda võrku aga lubanud kuus palli).

Ka märgitakse ära, et Dmitri Kruglov võib teha täna oma sajanda koondisemängu, kuid eestlased teavad, et seda ei juhtu - ehkki näiteks väljaanne Daily Express paigutas Kruglovi oma tänases ennustuses suisa algkoosseisu, ei mahtunud kogenud kaitsja-poolkaitsja sedapuhku peatreeneri Magnus Pehrssoni valikutesse.

Igal ajakirjanike laual on muuseas ka monitor, mis lülitati tööle juba kaks tundi enne mängu algust. Praegu saab sealt jälgida Sky Sportsi uudistesaadet.

Eesti algkoosseis mänguks Inglismaaga: Mihkel Aksalu, Taijo Teniste, Enar Jääger, Ragnar Klavan, Artur Pikk, Ken Kallaste, Aleksandr Dmitrijev, Karol Mets, Sergei Zenjov, Konstantin Vassiljev, Ats Purje.

Inglismaa koosseis: väravas Joe Hart, kaitses Nathaniel Clyne, Chris Smalling, Gary Cahill ja Ryan Bertrand, poolkaitses Ross Barkley, James Milner ja Adam Lallana, äärtel Theo Walcott ja Raheem Sterling ning rünnaku tipus Harry Kane.

Kodupubliku tuju tõstmiseks - rahvast on kolmveeerand tundi enne mängu tribüünidel juba päris palju - näidatakse praegu väravate taga olevatelt ekraanidelt kokkuvõtet kaheksa aasta tagusest mängust Wembleyl, mille Inglismaa pisut enam kui poole tunni jooksul löödud kolme väravaga enda kasuks pööras.

Eesti meeskond tuleb platsile soojendust tegema ja saab publikult meeldiva aplausi.

Kuid loomulikult mitte nii suure aplausi kui neile paari minuti pärast järgnev Inglismaa.

Taustaks pannakse loomulikult käima viimaste aastate jooksul jalgpallihümniks kujunenud The White Stripesi 'Seven Nation Army'.

Inglaste jaoks on samal ajal hetke suurim uudis see, et Premier League'is eelviimasel kohal virelev ja nädalapäevad tagasi peatreeneri Dick Advocaatiga koostöö lõpetanud Sunderlandi klubi on palganud uueks peatreeneriks Sam Allardyce'i.

Mängukavas on Eestit puudutavatel lehekülgedel tehtud juttu Magnus Pehrssoniga, samuti võtab taktikaekspert Jonathan Wilson lühidalt kokku Eesti võimalikud formatsioonid. Suurimaks ohuks nimetatakse mõistagi Konstantin Vassiljevit, kes võib mängida väga paljudel eri positsioonidel. Muide, ajakirjanikele toodud formatsioonis on Vassiljev asetatud ette rünnnakule Ats Purje kõrvale, Sergei Zenjov mängib vasakul ja Ken Kallaste paremal ääärel. Saame näha, kas see ka paika peab.

Meeskonnad sammuvad murule!

Wayne Rooney saab Sir Bobby Charltonilt kätte Inglismaa kõigi aegade suurima väravaküti auhinna, kuldse saapa.

Hümnid on kuulatud, kohe läheb mänguks!

Ungarlasest kohtunik Istvan Vad annab avavile ja läks!

2. min - Poolteist minutit mängitud ja Inglismaa saab esimese nurgalöögi, kui Raheem Sterling võtab vasakul äärel ette Taijo Teniste. Eestlased klaarivad, teine nurgalöök kohe otsa. Eesti kaitse on pisut hädas, Teniste päästab ja kolmas nurgalöök.

Ja kohe peab hiilgama Aksalu, kes tõrjub Theo Walcotti terava ülepuusalöögi!

Inglismaa fännid laulavad samas solvavat tervituslaulu Gordon Strachanile, kelle tüüritud Šotimaa koondis mängis eile Poola vastu lõpusekunditel edu maha ja pidi leppima 2:2 viigiga, minetades nii lootused EM-finaalturniirile jõuda.

9. min - Kane pääseb Aksaluga silmitsi, aga on suluseisus. Hetk enne seda suudavad Lallana ja Sterling meie õnneks Eesti karistusalas omavahel peadpidi kokku joosta. Staadioni ühes nurgas olevad Eesti fännid teevad ka esimest korda kõvemini häält, paraku on nad telepildi poolt vaadates kaamerapoolses nurgasektoris ja ei pruugi seetõttu üleliia palju kaadrisse sattuda.

Staadion tundub olevat üsna täis, vaid ülemisel korrusel on näha vabu kohti. Silma järgi hinnates võiks pealtvaatajaid olla ehk umbes 80 000 ringis, kuid punaste täpikeste ülelugemisega läheb veel ilmselt mõnevõrra aega.

Ross Barkley kukub Eesti karistusalas, kuid vea väärilist kontakti Kallastega polnud.

13. min - Klavan teeb liiga Kane'ile ja Inglismaa saab umbes 35 meetrilt karistuslöögi, mis mängitakse lühidalt lahti.

Aksalu tõrjub äärelt tulnud palli rusikatega veidi ohtlikult keskele, kuid Barkley esimese puutega tehtud löök ei õnnestu kõige paremini ja Aksalu püüab.

17. min - Sterling kiusab jälle äärel Tenistet, kuid seekord saab Eesti kaitsja ilusti keha vahele. Minutijagu hiljem hüppab Mets keskväljal üsna ohtlikult palli poole, korgid ees, ja saab kohtunikult manitseva loengu. Kaarti veel õnneks siiski mitte - Mets on üks kahest eestlasest, kellele kollane kaart tähendaks viimase valikmängu vahelejätmist.

20. min - Sterling otsib kavala löögiga tagumist nurka, kuid keerutab palli mööda. Pingil istuva Roy Hodgsoni kulm on üsna kortsus.

25. min - Purje saab keskväljal palli hästi omaks ja talle tehakse viga. Vajalik hingetõmbepaus Eesti jaoks.

27. min - Lallana unustatakse nurgalöögijärgses olukorras kasti joonele täiesti vabaks, õnneks jõuab Zenjov viimasel hetkel löögile ette viskuda. Lubamatu eksimus, mis võinuks peaaegu valusalt kätte maksta.

30. min - Eesti esimene hea võimalus, kuid Purje võtab Zenjovile antud läbisöödu vahelt ära! Hetk hiljeb saab Vassiljev palli kätte ja tsenderdab selle kasti, kus Smalling on lähedal omaväravale. Eesti esimene nurgalöök!

Kahjuks käib Vassiljevi antud pall enne värava ette jõudmist kaarega üle otsajoone ära.

33. min - Milner lööb kaugelt, aga pall kerib väravapostist mitme meetri jagu mööda. Eesti vastab omapoolse rünnakuga, viimane sööt pole küll täpne, aga mäng on muutunud oluliselt võrdsemaks.

38. min - ehkki korra saab ka Walcott löögijalga proovida (Pikale kõhtu), on viimased minutid olnud pigem isegi Eesti kontrolli all ja publik laseb omadele kohati juba suisa vilet. Kohe näitab Walcott aga klassi, pealelöök läheb siiski mitu meetrit mööda ja Arsenali äss teeb haput nägu.

40. min - rikošett Barkley löögist ja nurgalöök. Seejärel saabub hetk, kus publik korra juba rõkkab, ent võrk sahiseb ainult väljastpoolt, kui Teniste saab Walcotti löögile viimasel hektel jala vahele. Veel üks nurgalöök, Milner pommitab õnneks üle.

42. min - Sterling teeb Tenistele veidi haiget, kuid arste vaja pole. Üldjoontes on seni olnud väga puhas mäng, vaid Metsa pidi ungarlasest kohtunik korraks hoiatama.

1:0

45. min - kõige valusamal hetkel tuleb aga see, mida kartsime. Theo Walcott avab mänguskoori.

Süüdlaseks on ülejäänud kaitseliinist meetri jagu tahapoole jäänud Enar Jääger, kes katab ära suluseisu ning Walcott on Aksalu värava ees ihuüksi. Sellist võimalust Walcott loomulikult ära löömata ei jäta. Valus, valus.

Kohe annab kohtunik Vad ka poolajavile ja hoolimata tublist mängust läheb Eesti riietusruumi siiski tagaajaja rollis.

Teine poolaeg on alanud!

48. min - Sterling võtab palli endale kenasti vasakule jalale, kuid lööb mööda. 

Zenjov tõmbab Lallana karistusala joonel maha ja inglased saavad ohtlikust kohast karistuslöögi.

Aksalu!!!

Lallana saab lüüa kaugelt ja Kane seejärel mõnelt meetrilt, kuid Aksalu tõrjub mõlemad löögid esiväravavahile vääriliselt!

52. min - Barkley tuleb poolelt platsilt pika soologa karistusalasse ja kukub seal, ent kontakt Dmitirjeviga oli minimaalne või suisa olematu.

Kohe taas Barkley soolo, terav löök lendab tagumisest postist napilt mööda.

Teistes meie alagrupi mängudes juhib Šveits kodus San Marino vastu 1:0 ja Sloveenia kodus Leedu vastu samuti 1:0. Viimane on meile hea uudis, sest lubab jätkuvalt mõelda alagrupi neljandast kohast.

Teist poolaega on nüüd mängitud üle kümne minuti ja Eesti enda rünnakuid pole me seni veel näinud. Pingilt oleks Pehrssonil võtta eeskätt Lindpere ja Luts, aga ehk hoopis nooruslikult uljas Gussev.

59. min - Eestil tärkab võimalus kiirrünnakuks, kuid Walcott jõuab tagasi kaitsetööd tegema. Siis kukub karistusalas Purje, ent liiga kergelt. Kordus näitab, et Smalling tegutses tõepoolest lubatu piires.

Wembleyl on täna 75 427 pealtvaatajat. Ju mängib siin oma rolli see, et Inglismaa on juba EMile pääsu taganud.

65. min - näib, et Eesti poolel ongi mängu tulemas Lindpere. Lahkujaks ilmselt Dmitrijev.

Ning tuleb ka Sander Puri.

69. min ja Eesti teebki topeltvahetuse ära - Lindpere ja Puri sisse, Purje ja Dmitrijev välja. See tähendab, et Zenjov liigub nüüd rünnaku tippu ja Puri vasakule äärele, paremal jätkab Kallaste.

72. min - ka Inglismaa teeb esimese vahetuse, Lallana asemele tuleb Alex Oxlade-Chamberlain. Nagu poolajal fännivõistluses osalenud Tottenhami toetaja väljavilistamisest võib järeldada, on staadionil rohkelt Arsenali fänne ja sestap tervitatakse ka Inglismaa esimest vahetusmeest häälekalt.

77. min - head mängu tegev Barkley pääseb kastist vabalt lööma, aga jälle on Aksalu tasemel! Jätkuolukorras lööb Sterling mööda ja Hodgson ahastab taas pingil.

Sterling keerutab jälle palli ühele ja teisele jalale, kuid ikka on Teniste vastas.

82. min - Klavan mängib palli endale kenasti paremale jalale, kuid lööb üle. Inglismaa vahetab välja väravalööja Walcotti, kelle asemele tuleb juunis koondisedebüüdi teinud Jamie Vardy.

Äärelt leitakse ilusa sööduga Puri, kes aga otsustab söötmise asemel ise peale lüüa - ebatäpselt.

2:0

85. min - mäng tehtud, Sterling lööb 2:0.

Teniste libiseb õnnetult ja äsja sekkunud Vardy lükkab palli värava ette Sterlingule, kellel jääb üle see mõnelt meetrilt võrku panna. Roy Hodgsoni näol on ennekõike suur kergendus.

Pehrsson toob veel mängu Siim Lutsu ja Hodgson ananb elu esimesed minutid Inglismaa A-koondises noorele Dele Allile.

Välja võetakse tubli mängu teinud Barkley, eestlastest lahkub Kallaste.

Kolm lisaminutit.

Barkley valitakse ka teenitult mängu parimaks.

Eestile veel üks nurgalöök.

Lindpere saab kümnelt meetrilt löögile, aga üle.

Mäng läbi!

Eesti mängis korralikult, eriti esimesel poolajal. kuid kaks individuaalset vääratust kinkisid inglastele kaks lihtsat väravat.

Peagi toome teieni ka peatreeneri ja mängijate kommentaarid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles