Andeka kergejõustikuneiu karm saatus: ajukasvaja ja põrguvalu tekitav tsüst

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caroline Taxen poolteist aastat tagasi.
Caroline Taxen poolteist aastat tagasi. Foto: Instagram

Rootsi kergejõustikulootuse Caroline Taxeni saatus on olnud väga karm. Pärast seda, kui Taxen pääses Rootsi kaugushüppekoondisesse ja sõlmis elu esimese sponsorlepingu, avastati tal eelmise aasta suvel suur ajukasvaja, kirjutas Aftonbladet.

Muidu sportliku vormi üle rõõmustanud Taxenil tekkis korraga põskkoopa- ja mandlipõletik ja lõpuks otsustas ta arsti juurde minna. Esmalt ei näidanud testid midagi erilist, aga kuu aega hiljem tuli röntgenist kurjakuulutav vastus - Taxeni ajus pesitses avokaado suurune kasvaja. Operatsiooni käigus see eemaldati, aga paha kaaslane võib ajju igal hetkel uuesti tekkida.

21-aastane Taxen mõitis, et tippsportlast temast enam ei saa ja otsustas keskenduda õppimisele. Ometi võttis neiu elu veel ühe pöörde halvemuse poole. Pärast seda, kui ta kurtis tugeva selja- ja peavalu üle, leiti tema selgroost kurikuulus Tarlovi tsüst. Viiesentimeetrine vedelikuga täidetud tsüst pressib närvide peale ja tekitab põrguvalu.

«See tekitab uskumatut valu. Selg, puusad, pea - kõik valutab tohutult. Tunnen, nagu plahvataksin. Arstide sõnul ei tekita 90 protsenti Tarlovi tsüstidest selliseid sümptomeid, kahjuks kuulun mina ülejäänute hulka,» rääkis ta.

Kui tsüst suureneb, ei saa Taxen enam üldse normaalselt liikuda ja ta peab appi võtma ratastooli. Et probleem mingilgi määral kontrolli all oleks, peab ta võtma 24 tabletti päevas.

Taxen tõusis tähelepanu alla juba 14-aastaselt, kui hüppas kolmikut 12.22 ja jooksis 100 meetrit ajaga 12.36. Hiljem areng enam nii kiire ei olnud ja ta võttis peaalaks kaugushüppe, kus jõudis tulemuseni 5.70.

Caroline Taxen pärast ajuoperatsiooni:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles