Eestlased tegid Hawaii Ironmanil ajalugu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triatleedid ujumisdistantsil
Triatleedid ujumisdistantsil Foto: SCANPIX

Täispika triatloni MMi ehk Hawaii Ironmani võitis Pekingi olümpiavõitja, sakslane Jan Frodeno, kes läbis 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksudistantsi ajaga 8:14.40. Parima eestlasena sai Villu Vakra 132. koha (9:35.01). Kokku oli stardis viis eestlast, mis on kõigi aegade rekord.

3,8 km ookeaniujumisel tekkinud vahed pika võistluspäeva perspektiivis midagi ei otsustanud. Pigem olid need isegi oodatust väiksemad. mis andsid head võimalused keskpärasematele ujujatele, eeskätt tiitlikaitsjale Sebastian Kienlele. Enda kohta hea ujumise teinud Kienle kaotaski esimese osaala järel liidriks tõusnud Jan Frodenole kõigest kahe ja poole minutiga.

Kienle võim ja võidutahe paistsid maksvusele pääsma juba rattasõidu algfaasis, mil ta napi paarikümne kilomeetriga Frodenole järele jõudis ning liidriohjad enda kätte haaras. Sealt edasi mõlemad sakslased aga rahunesid ning peagi moodustus nende eestvedamisel 17-meheline pikk rong, kuhu kuulus kogu pikamatriatloni koorekiht.

Nii liiguti enam kui kolmveerand rattadistantsist ning alles lõpu eel eraldus ülejäänutest kolmik koosseisus Kienle, Frodeno ja ameeriklane Timothy O´Donnel. Viimase kümne kilomeetriga pudenes omakorda seegi trio laiali - esimesena jäi üllatuslikult maha Kienle ning seejärel ka ameeriklane.

Frodeno äraminekut enne teist vahetusala võibki lugeda võistluse üheks otsustavaks hetkeks, kuna sissekärisenud vahesid enam tagasi teha kellelgi ei õnnestunud. Palavusest ja väsimusest murtud Kienle loovutas veelgi positsioone ning ka O´Donnelil polnud jaksu jooksikut kinni püüda.

«Olin jooksus heas hoos, vaatamata sellele, et oli meeletult palav ilm. Palavam kui Frankfurti Ironmanil. Ei ühtegi varju ega midagi. Nii, kui mõnda tõusu võtsin, läks pulsisagedus ülesse ning ei tahtnud kuidagi enam alla langeda,» kommenteeris Frodeno Hawaiil valitsevaid ilmastikutingimusi, kus jahutamiseks pähe valatud vesi pani sportlastel isegi tossud lirtsuma.

Hetkeks tekkis võistlusesse veel kerget pinget, kui teisest kümnest tõusis võimsa jooksuga ettepoole maailmarekordimees Andreas Raelert. Kiire sakslane suutis marulise tempoga neelata küll kõik eesolevad konkurendid, ent kaasmaalase Frodeno peale tema hammas siiski ei hakanud.

Võiduajaga 8:14.40 pikamaaspordi ühe ihaldatuima tiitli saanud Frodeno edestas Raelerti lõpuks 3 minuti ja 3 sekundiga. Kolmandana finišeerinud O`Donnel jäi maha enam kui nelja minutiga. Varasemalt on Frodenol tänavusest aastast ette näidata ka esikohad Ironmani EM-ilt ning poolpika triatloni MMilt.

Naiste arvestuses läks võitjaau samuti tänavuse hooaja valitsejale, šveitslanna Daniela Ryfile, kes suutis ainsa naisena läbida võistlusraja vähem kui üheksa tunniga (8:57.57). Rattadistantsi viimased kaks kilomeetrid pidi Ryf sõitma seejuures tühja rattakummiga.

Parima eestlasena oli Villu Vakra 132. (9:35.01). Teistest eestlastest sai Indrek Teppo 214. (9:48.45), Urmas Peiker 234. (9:51.19), Indrek Klampe 512. (10:18.49) ja Ain-Alar Juhanson 1388. koha (12:00.31). Mehed tegid ühtlasi ajalugu, kuna kunagi varem pole nii palju eestlasi Hawaii Ironmani stardis olnud.

Kokku oli Hawaii Ironmani stardis 1 717 mees- ja 664 naistriatleeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles